Search
METKINE BUČKE: Gensko spremenjeni ogranizmi med nami in kako se jim izogniti
02.04.2014, 12:02    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

V svetu se kmetijske površine in število držav, na katerih gojijo GSO, počasi povečuje. V Evropi  za pridelavo in tudi za uporabo GSO v živilih še vedno velja zelo stroga zakonodaja, odobritev za pridelavo pa ima samo koruza MON810.
Slovenci smo, glede na poročilo Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), zelo zaskrbljeni zaradi ostankov pesticidov v sadju, zelenjavi in žitih, antibiotikov ali hormonov v mesu, živega srebra v ribah in dioksina v svinjini.

Velika večina vprašanih pa izraža odpor do gensko spremenjenih organizmov (GSO). Več najdete v članku »Hrana je užitek,« a kakšna hrana?

 

Kaj so gensko spremenjeni organizmi (GSO)?
So živi organizmi, z izjemo človeka, v katerih je bil genski material (DNK) spremenjen s postopki, ki potekajo drugače kot v naravi, torej drugače kot s križanjem ali z naravno rekombinacijo. Z uporabo sodobne biotehnologije lahko izbrane gene prenesemo iz enega organizma v drugega, tudi če gre za organizme različnih vrst.

 

Gensko spremenjene rastline (GSR)

Gensko spremenjene kmetijske rastline, ki se najpogosteje uporabljajo v kmetijski pridelavi izven EU, so:

  • GS soja (skoraj 60 % celotne tržne pridelave GSR),
  • koruza (približno 25 % celotne tržne pridelave GSR),
  • bombaž in
  • oljna ogrščica

Vse navedene vrste kmetijskih rastlin so z gensko spremembo pridobile odpornost na določene škodljive žuželke ali pa tolerantnost na določene herbicide ali pa celo oboje. V EU ima zaenkrat dovoljenje za tržno pridelavo le gensko spremenjena koruza. GSO se v EU uporabljajo predvsem v krmi za živali.
Več si preberite tukaj.

 

Kako se lahko potrošniki izognejo GSO v svoji prehrani, če to želijo?

  • Obroke si pripravite sami iz svežih sestavin in se izogibajte kupovanju gotovih jedi oziroma hitro pripravljenim obrokom. 
  • Natančno preberite označbe na živilih.
  • V ekoloških proizvodih je prepovedana uporaba GSO, v vsebnosti, ki je večja od 0,9%. Več v prispevku: Kaj naj izberem?
  • Kupujte lokalno sveže sadje in zelenjavo.

Lokalno živilo nam vliva občutek domačnosti – prebuja zavest o ohranjanju okolja, domače tradicionalne proizvodnje, svežine živil, ki so posledica kratkih transportnih poti.


Več o označevanju izdelkov, nastanku gensko spremenjenih organizmov (GSO) preberite v članku Kaj je GSO?...

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.    

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}