Search
METKINE BUČKE: Recept za zdravilne pomladne fritaje
26.03.2014, 12:45    avtor: metka   vir: Ekologičen    foto: Internet
Preberite še

Naše tradicionalno nedeljsko druženje tokrat prestavili na obalo, da bi poleg morja in sonca doživeli še pestrost in bogastvo mediteransko-istrske kuhinje ponudbi fritaj, kjer smo se srečali s sezonsko ponudbo jedi z zdravilnimi rastlinami in s pozabljenimi okusi Istre.
Preprosto navdušena sem nad predstavniki Turističnega združenja Izola, izolskimi gostinci ter podeželskimi društvi, ki so letos spet pripravili projekt »Kilometer nič«, s katerim nam približujejo avtohtono in avtentično gastronomsko ponudbo Izole in njenega podeželja. 

Cilj projekta je predstaviti sezonsko ponudbo pristnih jedi iz lokalnih, svežih in zdravih sestavin, ki jih pridobivajo s pomočjo lokalnih skupnosti in so pripravljene po tradicionalnih lokalnih receptih.

Najprej bo v okviru projekta izpeljana akcija »Erbe per ovi«, ki poteka od 15. marca do 17. maja, v okviru katere bodo gostišča in turistične kmetije iz izolskega podeželja gostom ponujale jedi s sezonskimi zelišči. Turistična kmetija Medljan, Gostilna Korte in Hiša Torkla bodo tako v okviru te akcije dobra dva meseca gostom ponujale fritajo iz mešanih zelišč po enotni ceni 6 evrov, poleg tega pa bo vsaka gostilna ponujala še različne jedi pripravljene z divjimi šparglji, regratom, čemažem, koromačem, oljčnim oljem in ostalimi sezonskimi zelišči.

»Erbe per ovi« so imenovali zdravilne rastline za spomladanske fritaje, ki so izredno zdravilne, kar bi lahko dobesedno prevedli kot »trave (zdravilna zelišča) za jajca«.

Projekt Kilometer nič vključuje poleg že omenjene »Erbe per ovi« še tri akcije, in sicer vodene gastronomske večere »Pozabljeni okusi Istre«, ponudbo morskih dobrot »Zjutraj v morju, opoldne na krožniku« ter tržnico »Ruba siz moje njive«, na kateri lokalni pridelovalci od maja do septembra ponujajo pridelke iz svojih vrtov.

 

Recept za pripravo fritaje doma, se glasi:

Omleta z zelišči

  • šopek mešanih zdravilnih rastlin
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • jajca
  • po želji koščke pancete

 

V ponvi na oljčnem olju najprej ocvremo koščke pancete (ali tudi brez), dodamo oprane, odcejene in narezane zdravilne rastline, premešamo, prilijemo malce vode ter ob stalnem mešanju dušimo, dokler voda ne izpari. Dodamo razžvrkljana jajca, posolimo, popopramo in mešamo, dokler jajca ne zakrknejo.


Več o travah z njive in pomladnih fritajah.

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.     

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}