Search
Koledarski pregled - katero sadje in zelenjava sta v sezoni?
10.04.2014, 11:16    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Ob vsej uvoženi zelenjavi in sadju v trgovinah moramo včasih že pošteno pomisliti, kaj od tega je sezonskega. Ker sta sezonska zelenjava in sadje bolj zdravju prijazna, imamo tokrat za vas sezonski koledarček, da vam olajša nakupovanje.
Pripravo hrane in prehranjevanje povezujem s prijetnim druženjem in časom, ki ga namenim sebi in svojim bližnjim. Uživanje v okusih je zame prvovrsten občutek, zato pri izbiri hrane vedno poslušam svoj notranji glas. Da je za zdravje pomembna uravnotežena in mešana prehrana, čivkajo že ptički na vejah.

Zato pripravljam jedi iz svežega sezonskega sadja in zelenjave in sem hkrati pozorna na pestrost prehranjevanja kot na širok spekter hranilnih snovi, ki imajo znaten vpliv na naše zdravje in življenje.

 

Prednosti svežih lokalnih živil od uvoženih iz drugega konca sveta:

  • Boljši okus in svežina – vrhunski kuharji se strinjajo, da so sveži sezonski pridelki najokusnejši.
  • Več za manj – po mojih izkušnjah je košara sadja in zelenjave, kupljena v poletnih mesecih, tretjino cenejša kot ista košara pridelkov, kupljena izven sezone.
  • Dobro za planet – Pridelovanje sadja in zelenjave v sezoni zahteva nižje ravni umetnih snovi (pesticidi, gnojila…), ki onesnažujejo okolje in manjši vložek neobnovljivih virov energije (ogrevanje, razsvetljava…), kot v drugih letnih časih. Torej ima takšna pridelava manjši vpliv na okolje.


Hrana, ki pripotuje od daleč:

  • ni pridelana v shemi kakovosti »integriran« tako kot večina  slovenskega sadja in zelenjave, zato ima ponavadi povečano uporabo sredstev za zaščito rastlin in nekaterih nujnih aditivov,
  • ima velik okoljski vpliv: povečano porabo fosilnih goriv, onesnaženje zraka, večjo količino nepotrebno uporabljene embalaže,
  • lahko vsebuje kemične snovi za zaviranje zorenja, podaljševanje trajnosti, ohranjanje barve in podobno,
  • ima zmanjšano vsebnost antioksidantov, vitamina C ter vitaminov A, B in E.

uravnotežena in mešana prehrana

»Prava stvar ob pravem času« je moto, ki ga upoštevam na vseh področjih. To velja tudi za uživanje hrane: hrustljava solata, ko je vroče in sončno, zelenjavna obara, ko je hladno, jagode v juniju, brstični ohrovt v decembru. In zelje na tisoč in en način. Kislo in sveže, ko vam srce poželi. Sezonska hrana oz. živila so tista, ki so v določenem geografskem območju, času in podnebnih razmerah zrela za pobiranje oziroma spravilo z vrta ali njive. Čas obiranja je navadno skladen tudi s časom, ko je okus sadja ali zelenjave na vrhuncu. To živilom daje dodatno sočnost in  največjo vrednost hranil, ki jih le-ta vsebuje.en vpliv na naše zdravje in življenje.

To naj bi bil tudi čas, ko je določeno živilo na tržišču najcenejše in najbolj sveže.

Za svoje gospodinjstvo sem si izdelala sezonski koledar sadja in zelenjave, kar mi omogoča lažje sestavljanje jedilnikov. Koledar delim z vami, saj upam, da bo koristil tudi vam.

Sezonski koledar zelenjave

sezonski-koledar-zelenjave

Sezonski koledar sadja
Sezonski koledar jabolk 

Več o sezonskih živilih preberite v članku Sezonski koledar sadja in zelenjave...

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.     

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}