Search
Zelemenjava - zabavna menjava sadik, vrtnih pridelkov, ozimnice
16.04.2014, 15:22    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Zelenjava + menjava = gibanje in skupnost za izmenjavo pridelkov vrtov, ki temelji na druženju in prostovoljnem delu posameznikov.
Zimski čas je namenjen pripravi planov in morebitnih sprememb in dopolnitev na mojem vrtu. Zdaj pa je končno prišel čas, da od besed preidem v dejanja.

No, že februarja sem bila v akciji, saj sem posejala solato v zabojčke na okenski polici, v začetku marca pa je šla v toplo gredo. Konec marca je bila na mojem urniku setev solate na prosto, zdaj pa je čas, da na prosto posejem vrtnine, ki so manj občutljive na mraz. Mednje spadajo zgodnja solata, radič za rezanje, špinača, blitva, zgodnji korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, redkvica, bob, grah in čebula.

S tem pa pridejo na plano tudi majhne zadrege in vprašanja.

Se vam je kdaj zgodilo, da niste imeli prave sadike oz. vam je ostalo preveč semen? Ali pa se sprašujete kako se znebiti voluharja, ki se je z užitkom lotil radiča in korenčka, ki je bil namenjen za vaše kosilo?

ZelemenjavaRešitev mi je ponudila prijateljica iz Ilirske Bistrice, ki me je povabila na Zelemenjavo. Posrečena besedna zveza pa je ponudila več kot le besedno igro, saj smo si poleg izkušenj izmenjali tudi semena, sadike in domače, okusne marmelade.

Kako poteka Zelemenjava?

Na Zelemenjavi lahko izmenjujemo:

  • sadove domačega vrta (krompir, paradižnik, jabolka, …),
  • izdelke domačih pridelanih vrtnin (ozimnica – vložena in sušena zelenjava, čaji, suho sadje, pecivo in podobno);
  • darove narave (kostanj, šipek, jurčki, zelišča, …),
  • semena in sadike (tudi potaknjenci, cepiči).

Poleg tega pa je Zelemenjava še odlična priložnost za pridobitev vseh ostalih informacij:

  • o morebitnih prostorih za vrtiček ali njivo,
  • pomoč – delo na vrtu, obiranje sadja, predelava pridelkov in podobno;
  • knjige o vrtnarjenju, kuhanju, zdravilnih zeliščih;
  • embalaža za shranjevanje ozimnice in drugih pripravkov (stekleni kozarci z navojem, pločevinaste škatle s pokrovom, steklenice, … ),
  • oprema (motike, lopate, označevalne tablice, … ).

 

Zelemenjava

V članku Zelemenjava najdete tudi lokacije teh dogodkov; ki bodo v kratkem morda ravno v vašem kraju.
Lahko vam zaupamo, da so v teku že aktivne priprave na 2. vseslovensko Zelemenjavo, ki bo 17. maja, kjer si bomo izmenjali: semena za poletno in jesensko setev, sadike paradižnika, paprike, bučk, jajčevcev, kumar, zelišč in spomladanski pridelek.

 


Dodatne nasvete in rešitve, kako se znebiti različnih zajedalcev in drugih naravnih sovražnikov ter več o Zelemenjavi semen, vrtnin, ozimnice in drugih pridelkov si obvezno preberite v članku Zelemenjava, na uporabni spletni strani Lokalna kakovost v sklopu Metkinih bučk...

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.      

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}