Search
Velika noč in podeželje v mestu
20.04.2014, 09:40    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Praznični dnevi so tu. Čas za velikonočne dobrote: pirhe, šunko, kruh, potico, hren, pletenico in jagnjetino. Prinašajo tudi številne izzive, na katere imamo za vas rešitve.
Velikonočni prazniki, s katerim bomo sklenili 40-dnevni post, so tukaj. V času praznovanja velike noči naše domove okrasimo z velikonočnim cvetjem, zelenjem, pirhi in zajčki, mizo pa obložimo z mnogimi dobrotami. 

 
Pomen velikonočnega pirha in zajčka 
S tem vprašanjem me je presenetila moja vnukinja, dvanajstletna radovednica, ki me pogosto pripravi do tega, da se usedem za računalnik in brskam po spletu, da najdem odgovore na njena vprašanja.

Jajce je prastar simbol, ki se je pojavljal v skoraj vseh preprostih in razvitih svetovnih religijah, ter simbolizira stvarjenje in življenje iz (kozmičnega) jajca. Običaj barvanja jajc je značilen za pomladni čas, ko se začne prebujati narava, ki tako na svoj način oznanja ponovno rojstvo, življenje, upanje, radost.

Velikonočni zajec predstavlja nekakšnega velikonočnega Božička, ki je znan po tem, da otrokom prinaša pirhe. (Velikonočni) zajec izvira iz germanskega poganskega sveta in je tisti, ki naj bi znesel velikonočno oz. pomladno jajce.

 

Velika noč na podeželju

Ideja za odlično domačo velikonočno potico

Prejšnjo soboto sva se z možem odpravila na ljubljansko tržnico, na Pogačarjev trg, kjer sem dobila rešitev in se rešila peke potice. Namreč že leta se trudim, a mi nikakor ne uspe speči tako dobre potice kot je nastajala pod rokami moje mame in babice.

Tržnica je dišala po domači hrani, poleg raznovrstne ponudbe kmetij pa naju je presenetila prireditev, ki je bila obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom velikonočne tradicije slovenskega podeželja.

Dogajala se je namreč prireditev Podeželje v mestu, ki se dogaja štirikrat letno v Ljubljani in v zadnjih letih enkrat letno v Kopru in Mariboru.

V svoj koledar sem si kar takoj zabeležila datume naslednjih prireditev Podeželja v mestu, ki jih delim tudi z vami. Morda pa se srečamo v objemu, vonju, okusu in zvokih podeželja?


Recept za velikonočna jajčka, ki bo popestril velikonočno pojedino, in več o tradiciji velike noči si lahko preberete v članku Velika noč na podeželju.


Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.       

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}