Search
Začetek sezone partnerskega kmetijstva 2014
09.05.2014, 11:39    avtor: Anja   vir: Ekologičen    foto: Živa M. Brecelj
Preberite še

Zabojčki sveže zelenjave in sadja pri slovenskih ekoloških kmetijah nas bodo razveseljevali z zdravimi, lokalnimi in svežimi dobrotami.
Narava si je že umila jutranje zaspančke in se pretegnila po zimskem spanju ter se začela bohotiti v svoji lepoti. Že nas razveseljuje s prvimi plodovi in sadovi, kot so jagode, šparglji, solato, špinačo, grahovimi vršički, rdečimi redkvicami, čemažem, koprivami in še marsičem.

 

 

Slovenske ekološke kmetije v okviru partnerskega kmetijstva že sestavljajo svoje prve zabojčke sveže zelenjave in sadja ter se pripravljajo na začetek nove sezone partnerskega kmetijstva v letu 2014.

 

Prijave na zabojčke partnerskih ekoloških kmetij

Če se vam še ni uspelo prijaviti, lahko to še vedno storite, tako da pokontaktirate posamezno kmetijo in se dogovorite za vam ustrezen način prejemanja tedenskega zabojčka zelenjave in sadja. Izbirate namreč lahko med različno velikimi zabojčki.

 

Izbirate lahko med naslednjimi ekološkimi kmetijami iz Partnerskega kmetijstva:

Zabojčki ekološke kmetije Brevkina svežina

Kontakt:

031-363-594 Martina

mojekovrt@gmail.com

 

Zabojčki ekološke kmetije Porta iz Kranja

Kontakt:

031-514-006 Mimi

ekoporta@gmail.com

 

Zabojčki ekološke kmetije Romane Rejc iz Koštabone

Kontakt:

041-645-095 Romana

solar.manik@gmail.com

 

Zabojčki ekološke kmetije Zahojnik iz Vranskega

Kontakt:

051-451-757  Helena

kmetija.zahojnik@gmail.com

 

Zabojčki ekološke kmetije Kos Z Razborca

Kontakt:

051-451-757  Helena         

kmetija.zahojnik@gmail.com

 

Zabojčki ekološke kmetije Šelar iz Grabrovca pri Metliki

Kontakt:

041-717-756 Andrej           

ekoselar@gmail.com

 

Lokalna, sveža in sezonska sadje in zelenjava najboljša za nasUživanje sadja in zelenjave iz partnerskega kmetijstva ima številne prednosti in pozitivne učinke na nas in na naš planet. Stranke, ki se odločijo za prejemanje zabojčkov z ekološko zelenjavo in sadjem, so deležne številnih prednosti, kot so:

Jedo lahko izjemno svežo hrano, ki ohrani vso aromo in hranilno vrednost.

Tedensko so preskrbljeni z resnično svežo zelenjavo, sadjem, mlečnimi pridelki, medom in mesom; odvisno od tega, kaj želite in katerega kmeta želite posvojiti.

Natančno so seznanjeni o tem, kdo jim prideluje hrano in na kakšen način. Vedo od kod prihaja njihova hrana na krožnik. S prstom bodo znali pokazati, kje je zrasel ta in ta paradižnik, kje korenčki, katera žival jih je nahranila,…

Imajo vpliv na sam potek pridelovanja. S pridelovalcem se lahko vedno pogovorijo, česa si želijo in česa ne marajo. Večinoma vam bodo ustregli… Hipermarketi nimajo takega posluha, saj svojih pridelovalcev sploh ne poznajo.

Večkrat se zgodi, in to je ponavadi v sezonskem času, da za plačano ceno dobite več kot je ocenjena tržna vrednost blaga. Zaradi radodarnosti narave in obilja kmet pridela več kot je načrtoval in te viške radodarno razdeli med odjemalce. Tako so spet vsi zadovoljni – kmet, ker mu dobro gre in potrošnik, ker dobi več za enako ceno.

Na voljo imajo tudi zelenjavo, ki jo doslej niso poznali in osvojijo nove kuharske navade

Navadno obiščejo kmetijo vsaj enkrat na sezono.

Ugotavljajo, da otroci obožujejo hrano iz »njihove« kmetije – celo zelenjavo, ki jo pred tem sploh niso jedli.

Razvijejo poseben odnos s kmetom, ki goji njihovo hrano in se podučijo o tej hrani.

Pri partnerskem kmetijstvu potrošniki in stranke delujejo skupaj v dobro našega planeta in drug drugega. Sistem je zasnovan tako, da si potrošniki izberejo posamezno kmetijo, glede na specifiko, ki jim najbolj ustreza. Naj bo to zaradi lokacije kmetije, od koder prihaja zelenjava in sadje, od česar je odvisna tudi ponudba, kaj v nekem okolju bolj uspeva, in dolžina sezone. Razlikujejo se tudi lokacije prevzema zabojčka v Ljubljani. Raznovrstna pa je tudi dodatna ponudba kmetij, ki lahko vključuje tudi mlečne izdelke, jajca, domače ekološko meso, žita, pekovske izdelke in vloženo zelenjavo. Nekoliko se razlikuje tudi način plačila pri posamezni kmetiji, saj se je nekje mogoče dogovoriti za sprotno plačilo ali plačilo ob koncu meseca po položnici.

Skratka vsi, ki želijo pristopiti k partnerskemu kmetijstvu, nato vzpostavijo kontakt z njihovo izbrano ekološko kmetijo in se dogovorijo, da bodo njihov odjemalec v določeni sezoni. In že začnejo prejemati tedenska e-sporočila s tekočo ponudbo ekološke zelenjave, sadja, mlečnih izdelkov, ekološkega mesa, jajc, vloženih izdelkov… Nato vsak teden ob določenem dnevu prevzamejo svoj zabojček na določeni lokaciji znotraj dogovorjenega časovnega okvirja.

 

Garancija za ekološko poreklo

Vse ekološke kmetije iz partnerskega kmetijstva imajo tudi dokumentacijo oziroma certifikate, ki tudi uradno potrjujejo, da so zares vse ekološke. Nenazadnje pa je tudi sam direkten odnos s kmetom močna garancija za kakovost in zaupanje, saj imajo vse kmetije odprta vrata, da si lahko njihovi odjemalci tudi v živo ogledajo, kako raste njihova zelenjava in sadje.

 

Prednosti partnerskega kmetovanjaPartnersko kmetovanje kmetu zagotavlja socialno varnost, potrošniku pa cenejša ekološka živila.

Pri partnerskem kmetijstvu gre za skupnost – oblikujejo jo kmetje, število pa oblikujejo potrošniki. Gre za priložnost, da se ljudje srečajo na drugačen način in se pogovorijo o različnih, za skupnost pomembnih, tematikah.

Pri partnerskem kmetijstvu gre za zdravje – zdrava zemlja pomeni zdravo hrano. Kadar pri pridelavi hrane ne uporabljamo herbicidov, pesticidov ali drugih umetnih gnojil, se izognemo onesnaževanju vode in strupenih ostankov v hrani. Partnersko kmetijstvo svojim odjemalcem ponuja, da lahko izberejo, kako je njihova hrana pridelana. Uživanje lokalne hrane, ki je sveže nabrana, je osnova zdrave diete, ki jo priporočajo tudi strokovnjaki za zdravo prehrano. Partnersko kmetijstvo tako omogoča, da se ponovno povežemo z ritmom narave in jemo pridelke, ki so sezonski. Ta povezava nas nahrani tudi duhovno, ko začutimo takšno povezavo v matero Zemljo.

Partnersko kmetijstvo je ekologija – Zemlja je namreč živo bitje in dejanja vsakega posameznika vplivajo na celoto. Zemlja je osnova za človeško življenje in njena kakovost in zdravje, sta odvisna od naše skrbi zanjo ter vplivajo na ljudi, ki jedo hrano danes, in tudi na vse, ki bodo odvisni od prsti v prihodnje. Čeprav je le en odstotek populacije vključen v kmetovanje, je primerna skrb za okolje skrb in odgovornost vsakega posameznika. V interesu potrošnikov je, da imajo kmetje dovolj podpore, da lahko gojijo hrano najvišje kakovosti in hranilne verdnosti ter s tem ohranjajo kakovost okolja in prsti.

Partnersko kmetijstvo je zabavno in vključuje celotno družino, saj se navadno odjemalci bolj kot za zelenjavo začnejo zanimati za način pridelave in jih navdušuje skrb za okolje in družbo. Družine in otroci so dobrodošli tudi na vrtovih. Pogosto se pri partnerskem kmetijstvu razvije skupnost, ki si deli recepte, izkušnje in prireja skupne dogodke.

Partnersko kmetijstvo je tudi učenje – saj lahko kmetija izvaja tudi poučevanja mladih, ki si želijo naučiti spretnosti kmetovanja. Mladi, družine in drugi interesenti se lahko udeležijo prostovoljnega dela na kmetiji in se tako naučijo pridelave različnih pridelkov.

Partnersko kmetijstvo so letni časi – kadar živimo bližje naravi so sezonska praznovanja nekaj naravnega, glede na pridelek, ki je značilen za določeno obdobje. Sprememba prehrane z lokalno pridelavo se zgodi naravno, ko začnemo prejemati večje količine iz »domačega« vrta. Odjemalci si tako pomagajo z izmenjavo receptov, menijev in izkušenj pri shranjevanju pridelkov... To uporabnikom omogoča, da znova odkrijejo domače radosti v sušenju, vlaganju in zmrzovanju hrane, ki smo jih v zadnjih letih že skoraj pozabili.

Zavod Ekologičen

info@ekologicen.si

Tel: 040 29 77 28

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}