Search
Zvezdniki kot dobri zgledi za trajnostno ravnanje
26.06.2014, 14:47    avtor: Anja Ekologičen   vir: Ekologičen    foto: Sporočilo za javnost
Preberite še

Voda povezuje podjetnike, umetnike, znanstvenike in diplomate
Kako pomembno je, da na našem planetu ohranimo čisto vodo, se vse bolj zaveda že praktično vsak posameznik. Zato prizadevanja za ozaveščanje o aktualnem stanju in ukrepih že nekaj časa niso več domena ekofanatikov ali aktivistov ali znanstvenikov, temveč se spuščajo tudi v poslovno, politično in kulturno okolje.

 

 

To je zelo spodbudno, saj s tem pomembna tematika dobiva vse več pozornosti, ki si jo vsekakor zasluži.

 

Eden od takšnih primerov je bil nedaven mednarodni trajnostni projekt BMW Clean Water Regatte, v okviru katerega so na Bledu priredili dogodek Modul za trajnostni razvoj, z nosilno temo voda in ohranjanje vodnih ekosistemov.

 

V okviru tega modula in v sodelovanju z Blejskim filmskim festivalom (ki je potekal v istem času) smo imeli priložnost prisluhniti zanimivi okrogli mizi »Zavedanje o pomenu vode«, na kateri so sodelovali govorniki Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in dobitnica Nobelove nagrade, Evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik in Rade Šerbedžija, predsednik odbora Bled film festivala. Vse prisotne pa je nagovorila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, ki je pozdravila pobude za ozaveščanje o problematiki vode. Okroglo mizo pa sta spremljala tudi filmski igralec in režiser Branko Đurić – Đuro in svetovno znan igralec Armand Assante.

 

“Živimo na istem planetu in imamo enake potrebe: ko smo žejni, se stegnemo po kozarcu vode,” nas je uvodoma spomnil dr. Janez Potočnik. Rast populacije je tako velika (in še narašča), da vpliva na ravnotežje klime, kar že močno ogroža naše zaloge pitne vode.

 

Lučka Kajfež Bogataj je ob tem opozorila, da je največja in najpomembnejša odgovornost na sedanjih odločevalcih, čeprav pogosto pravimo, da na mladih svet stoji. Vendar nimamo več časa čakati, treba je ukrepati zdaj. Saj je Lučka Kajfež Bogataj ob tem dodala, da se trenutno soočamo s 3 značilnostmi težav glede vode:

-       premalo vode (s sušnimi obdobji smo se v Sloveniji že srečali v preteklih letih);

-       preveč vode (primer aktualne situacije v Bosni in Hercegovini, poleg tega smo se s tem soočili tudi pri nas pred kratkim);

-       onesnažena voda (približno četrtina Slovencev se srečuje z onesnaženo vodo, saj naj bi bilo v Sloveniji že okoli 20 odstotkov vode onesnažene).

 

Ob tem Lučka Kajfež Bogataj vidi 4 sklope rešitev:

-       tehnološke – z izdelavo filtrov in drugih inovacij lahko prispevamo k prečiščevanju vode ali ohranjanju takšne

-       infrastrukturne – prek ustreznega prostorskega načrtovanja

-       institucionalne – s pomočjo obravnavanja te tematike in iskanja rešitev v šolah, na univerzah, v parlamentu, …

-       vedenjske – sprememba našega vedenja v bolj trajnostnega

 

Tudi Rade Šerbedžija se je strinjal, da morajo tudi v filmski industriji pri tem pomagati. Nimamo časa, ukrepati moramo zdaj. Predlagal je, da bi filmski festival bolj aktivno pristopil k reševanju problematike. Da bi ostal aktivno povezan z s politiko ter da bi se povezali še z ostalimi večjimi festivali in naredili nekaj večjega.

 

Lučka Kajfež Bogataj je takoj dobila ogromno idej. Dejala je, da opaža, da problematiko vode predstavljajo večinoma ameriški filmi, medtem ko evropskih in kaj šele slovenskih, ni. S težavami povezanimi z vodo, pa se srečujemo tudi pri nas, v Sloveniji.

 

Ena od idej, ki jih je predlagala Lučka Kajfež Bogataj, je bila tudi, da bi znane osebnosti osebnosti lahko predstavljali dobre zglede. Zvezdniki imajo veliko medijske pozornosti, ki jo lahko koristno uporabijo in sami postanejo zgled ostalim s trajnostnimi dejanji, ki bi pomagali pri ohranjanju čiste vode. Nek znan igralec lahko reče: To je zadnja plastenka vode, ki sem jo spil. Prav tako lahko direktorji podjetij rečejo: V našem podjetju ne uporabljamo plastenk vode.

 

“Spoznati moramo, da sta ekonomija in okolje del istega kovanca, zato ju moramo tudi tako obravnavati. To moramo čim večkrat ponavljati, da se bomo res začeli tega zavedati,” je ob koncu dejal dr. Janez Potočnik.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}