Search
Gobarjenje - ideja za jesensko rekreacijo in antistresno terapijo
10.09.2014, 12:15    avtor: metka   vir: MKO    foto: Metka
Preberite še

Jesen je odličen čas za nabiranje gob. In kaj je lepšega kot sprehod po gozdu iz katerega prideš domov s kosilom oz. glavno sestavino za kosilo.
V gobji sezoni ne smemo pozabiti na zlato pravilo: Nabirajmo le tiste gobe, ki jih dobro poznamo! Če gobe ne poznamo, jo pustimo pri miru in ne trgamo za kasnejše določanje doma.

Na svetu obstaja približno 140.000 različnih vrst gob, pri nas pa poznamo okoli 15.000 različnih vrst gob, od katerih jih je užitnih okoli 2.000. Nabiramo in uživamo le okoli 200 različnih vrst gob. Strokovnjaki s Centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana opozarjajo na previdnost, kajti hitro lahko spregledamo strupeno gobo in tvegamo zastrupitev z gobami.

 

Pravila, ki jih moramo upoštevati, ko nabiramo in jemo gobe:

·         Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo.

·         Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku.

·         Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem.

·         Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive.

·         Nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo).

·         Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v "hladnih shrambah" ali hladilniku.

 

Najbolj znane gobe, ki jih nabiramo so jurčki, kostanjevke, golobice, sirovke, sivke, maslenke, dežniki, štorovke, zajčki. Najbolj strupene oziroma smrtno nevarne pa so gobe iz skupin mušnic (zelena, pomladanska, koničasta), dežničkov, kučmic in luskinčkov, ki vsebujejo amatoksine.

 

Se držite Zakona o varstvu okolja in ohranjanju narave, kjer je med drugim zabeleženo,  da vsak nabiralec gob lahko v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob? Več si preberite v članku.

 

Veste, da Črni ali mrtvaški trobenti pravimo tudi tartuf za reveže?

Je ena temeljnih kuhinjskih gob in vsebuje esencialne aminokisline in vitamin A. Največkrat se uporabljajo kot začimba, zaradi svojega izrazitega vonja. Najboljša je za dodatek raznim mesnim jedem, prekuhana in drobno zrezana je z dodatkom skute ali majoneze odličen namaz na kruhu, sušena in mleta je odličen dodatek juham in enolončnicam.

  

Več si preberite v članku Gobarjenje-jesenska rekreacija, kjer boste izvedeli tudi kaj vsebujejo gobe.

Vabljeni tudi na našo FB stran, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}