Search
Koncept brez plenic
12.09.2014, 10:55    avtor: Petra Arula   vir: Petra Arula    foto: Internet
Preberite še

Z otrokom lahko takoj po rojstvu vzpostavimo nežno komunikacijo o izločanju in s tem zavedanja fizioloških funkcij izločanja ne zatremo z neprestanim povijanjem v plenice.
Metka Zupančič, svetovalka koncepta brez plenic in mamica dveh fantkov, ki sta zrasla brez plenic, pravi:

»Koncept brez plenic je metoda nežne komunikacije o izločanju, ki jo odrasli lahko vzpostavi z dojenčkom že takoj po rojstvu. Koncept temelji na naravnem dejstvu, da se dojenčki fiziološke funkcije izločanja zavedajo že od rojstva dalje. To zavedanje sicer najbrž ni na isti ravni kot pri odraslem človeku, pa vendar so dojenčki sposobni zavestno sprostiti ali aktivirati sfinktre – mišice, ki sodelujejo pri funkciji izločanja. Kadar se odrasli poleg potreb glede hranjenja, spanja in bližine odzove tudi na otrokove potrebe glede izločanja, je otrok bolj celostno zadovoljen. Otrok ohrani zavedanje o izločanju, tako da se mu le-tega ni treba pozneje ponovno naučiti.«

Za kakšne starše (in otroke) je koncept brez plenic primeren?

Prav vsakdo lahko z svojim dojenčkom vzpostavi nežno komunikacijo o izločanju. Na začetku je sicer potrebno nekaj potrpljenja in mirnega opazovanja otrokovih znakov in časovnih vzorcev izločanja. Vendar običajno komunikacija zelo kmalu gladko steče, le če smo sproščeni in pozitivno naravnani. Seveda pa pomaga, če starši zaupajo v naraven pristop k otroku, del katerega je tudi koncept brez plenic.

Kako točno je videti življenje družine, ki se odloči za dojenčka, ki ne bo nosil plenic, v našem okolju?

V zahodni družbi, kjer je močno zakoreninjena podoba dojenčka s plenicami okoli bokov in dudo v ustih, si večina ljudi težko predstavlja, da je mogoče še na kakšen drugačen način negovati in vzgajati otroke. Vendar je v resnici življenje v družinah, kjer je med starši in dojenčki vzpostavljena komunikacija o izločanju, bolj polno in izpolnjujoče kot pri konvencionalnem pristopu s plenicami. Starši namreč še bolj prisluhnejo otrokovim potrebam, kar se kaže v vzajemnem zadovoljstvu in globlji povezavi. Življenje z dojenčkom, ki je vedno bolj samostojen na področju izločanja, je vedno bolj svobodno, saj potrebuje vedno manj plenic. Le pralni stroj ima včasih več dela, kadar se nabere nekaj več perila zaradi občasnih nesreč.

Ali se lahko za koncept brez plenic odločimo tudi, če imamo doma že majhne otroke in se dojenčku ne moremo toliko posvečati?

Za vzpostavitev komunikacije o izločanju potrebujemo le krajši čas, ko se lahko vsakodnevno posvetimo dojenčku in ga bolje opazujemo. Tudi če je večino dneva otrok zavit v plenice, ker se mu ne uspemo dovolj posvetiti zaradi skrbi za druge otroke in obveznosti, se komunikacija o izločanju ne pretrga. Na otrokove znake se lahko odzovemo tudi ko je otrok v plenicah, ga počasi razvijemo in nesemo nad njegovo mesto, kjer izloča (po navadi je to lijak ali stranišče), nato pa ga zopet zavijemo v plenice. Pomembno je le, da se vsakodnevno odzivamo na njegovo potrebo o izločanju, da ne prekinemo te kontinuitete z daljšimi časovnimi obdobji. Kolikokrat in kdaj, pa ne igra nobene vloge. Pomembno je, da so tako starši kot otroci čim bolj sproščeni.

Ali lahko koncept brez plenic začnemo uvajati tudi jeseni / pozimi? Kaj to prinese za sabo?

Z dojenčkom lahko začnemo komunicirati o izločanju kadarkoli med letom. Poleti je sicer lažje, ker je otrok lahko zaradi vročine manj oblečen. Jeseni in pozimi pa bombažne hlačke in majice poskrbijo za ustrezno telesno toploto, hkrati pa omogočajo, da hitro opazimo mokroto in se lahko odzovemo na otrokovo izločanje. V primeru nesreče otroka hitro preoblečemo, tako da ni nevarnosti, da bi se prehladil.

Daljši intervju o konceptu brez plenic si lahko ogledate na Facebooku Otroška jogica.

Z Metko Zupančič se boste o vsem, kar vas zanima o konceptu brez plenic, lahko pogovorili v torek, 16. 9. od 10.00 do 11.00 na brezplačni urici za mamice, nosečnice in očke v Cityparkovi igralnici v Ljubljani. Več na www.facebook.com/otroskajogica in www.citypark.si, kjer so predstavljeni tudi drugi brezplačni pogovori s strokovnjaki ter jogica za nosečnice, dojenčke in otroke. Vabljeni.

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}