Search
Kako se na naraven način znebiti moljev?
01.10.2014, 10:00    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Res ni nič bolj neprijetnega kot dom poln moljev, ki se jih nikakor ne moremo rešiti. Ker se te nadležne žuželke hitro razvijajo in širijo, je dobro poznati njihove navade, da se jih lahko čim prej znebimo.
V zadnjem tednu je bilo pri nas vse v duhu moljev. Lovila in preganjala jih je cela družina, kajti molji niso zgolj nadloga, ampak lahko povzročijo veliko škode. Nas so napadli kuhinjski molji, ki pa niso edini, ki jih poznamo; tudi tekstilni molji lahko naredijo veliko materialno škodo z izjedanjem lukenj in obžiranjem tekstila in ostalih organskih materialov. V ta namen sem naredila raziskavo o moljih, z namenom, da se jih za zmeraj znebim iz naše hiše. Verjamem, da nisem edina s to težavo, zato vse zbrane informacije delim z vami.

 

dateljnova veščaKako ravnati, ko odkrijemo kuhinjske molje?
Ko sem opazila kuhinjske oz. živilske molje v piškotih, sem natančno pregledala vsa ostala živila, vključno z embalažo. Hrana, ki so jo napadle gosenice, je bila polna zapredkov in je bila videti kot da je prepredena s pajčevinastimi nitmi. Vso okuženo hrano sem nemudoma vrgla stran (in tega žal ni bilo malo) in shrambo temeljito počistila.

Kljub temu, da molje pogosto prinesemo že s kupljenimi živili, se prehranski proizvodi lahko okužijo tudi v naši shrambi. V poletnih mesecih, ko bolj pogosto zračimo stanovanja, lahko molji priletijo skozi odprta okna in vrata, odložijo jajčeca na živila ter se začenjo množiti.

Kako preprečimo in se znebimo kuhinjskih moljev?

  • Skrbno preglejmo vsa živila, ki jih prinesemo domov.
  • Živila shranjujmo v dobro zaprtih posodah, tudi hrano za hišne ljubljenčke.
  • Shrambo in kuhinjske omarice vzdržujmo čiste in suhe ter jih redno čistimo in zračimo. Posebej pazimo, da škrobna živila kot so npr. moka in riž niso raztresena po policah ali tleh.
  • Na omare ali police z živili prilepimo vabe za molje, v obliki samolepilnih lističev ali hišic, ki vsebujejo umetne feromone- z vonjem po samicah za privabljanje moljev (samcev), saj ne vsebujejo strupenih snovi (insekticidov).
  • Stara ljudska modrost pravi, da listi divjega kostanja, oreha ali lovorja preprečujejo naselitev moljev, zato jih položimo v predale, kuhinjske omare in shrambe.

 

Kako se zaščititi pred tekstilnimi molji, pa si preberite v članku Kako se znebiti moljev.

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}