Search
Položaji za lažji porod
08.10.2014, 12:35    avtor: Petra Arula   vir: Petra Arula    foto: Internet
Preberite še

Gibanje je eno od osnovnih vodil pri porodu, saj vam ga narekuje lastno telo! V telesu domuje vaša bit in preko njega se sporazumevate s seboj. 
Med porodom je povezanost z lastnim telesom in otrokom v njem nujna, saj jima brez posluha ne moremo priti naproti. 


Pogovor s Tito Tušar, univ.dipl. andragoginjo in doulo (porodno spremljevalko)
 

Zakaj je pomembno, v kakšnih položajih rojevamo?

Razlogov je več. Gravitacija (sila teže) nam omogoča, da hodimo po zemlji in prav tako nam je v veliko pomoč tudi med porodom. Otroku pomaga pri prehodu na svet, zato jo je dobro izkoristiti.

Spreminjanje položajev nam naravno omili bolečino in pomaga otroku, da se med porodom dobro namesti za prehod skozi medenico.

Znano nam je, da ni priporočljivo ležanje na hrbtu že od 16. tedna nosečnosti dalje. Isto velja tudi med porodom. Med ležanjem samo na hrbtu je moten pretok krvi in s tem dotok kisika do otroka.

Različni položaji telesa vplivajo na premer medenice. Najmanjši premer je v ležečem položaju, največji pa v čepečem. Zato že s samim položajem lahko pripomoremo k lažjemu prehodu otroka skozi medenico.

 

 

Kateri položaji omogočajo najlažji porod?

Tu ni pravila. Težko je na pamet v naprej določiti, kateri položaj bo najbolj ustrezal kateri porodnici in njenemu otroku. Zato govorimo o spreminjanju položajev, da si lahko vsaka porodnica najde svojega, najbolj optimalnega. Lahko pa rečemo, da je zaradi fiziologije telesa najtežje roditi leže, z nogami navzgor in najlažje v polčepečem položaju na porodni pručki ali čepečem. Če ima porodnica močne bolečine v hrbtu, je blagodejen položaj na vseh štirih.

 

Kateri položaji pomagajo, da porod čim manj boli?

Kot sem poudarila že pri prejšnjem vprašanju, si mora vsaka ženska najti svoj položaj. Slediti mora sporočilu svojega telesa. Iskati udobje v svojem telesu. Položaj, ki ji omogoča čim manj bolečine je zanjo najbolj pravi. Le-ta pa se lahko skozi porod večkrat spremeni ali pa ostane isti.

 

Torej lahko najprimernejši položaj zase ugotovim šele med porodom?

Da, tako da preizkušamo različne položaje. Z najpogostejše uporabljenimi položaji in njihovimi prednostmi pa se je dobro seznaniti že v nosečnosti – tako nam je potem lažje med samim porodom. Vedno pa je najbolje, da sledimo svojemu telesu, lahko najdemo čisto svoj položaj, ki ga niso omenili v knjigah ali na pripravah na porod, pa nam tako zelo prija. Potem ni ovir, da si ga ne bi privoščili.

 

Kako naj se v porodnišnici dogovorim, da bom rojevala v položaju, ki mi najbolj ustreza?

Priporočam obisk vaše želene porodnišnice že v nosečnosti. Takrat se pozanimajte, ali je v tej porodnišnici med porodom možno spreminjanje položajev, gibanje, ali imajo prenosni CTG, itd. Če v tej porodnišnici ni na voljo storitev, ki jo želite, iščite naprej. Obiščite še druge porodnišnice, poiščite informacije, kje imajo prakso rojevanja v različnih položajih. Poiščite okolje, kjer boste lahko rodile varno, sproščeno in v miru. To je ključnega pomena za optimalen potek vašega fiziološkega poroda.

 

Kako lahko najrazličnejše položaje vadim že med nosečnostjo?

Položaje seveda lahko preizkušate že v nosečnosti, tako da obiščete kakšno delavnico priprave na porod ali si položaje ogledate v literaturi ali na spletu. Kar nekaj položajev lahko vadite tudi, če hodite na telovadbo, jogo ali pilates za nosečnice (o. p.: kakovostno brezplačno jogo za nosečnice z vajami za pripravo za porod izvajajo v Cityparkovi igralnici v torkih od 19.30 do 20. 30).

Bolj kot mehansko preizkušanje položajev pa bi predlagala, da nosečnice namenijo več pozornosti občutenju svojega telesa. Naj si nosečnica večkrat vzame čas zase in občuti svoje telo, kje je sproščeno, kje je napeto ali boleče? Naj vadi zavedanje svojega telesa v vsakem trenutku. Telo ji neprestano sporoča, kaj je zanjo in za otroka dobro in kaj ne. Če njeno telo potrebuje počitek, naj si ga vzame, če rabi spremembo položaja, naj ga naredi, če potrebuje več hoje in gibanja, naj si ga privošči in ne ignorira pomembnih sporočil svojega telesa. Dober posluh za sporočila telesa že v nosečnosti bo ženski (porodnici) omogočil bolj suvereno sodelovanje s svojim telesom med porodom.

 

Ali lahko spreminjanje položajev med porodom poškoduje otroka?

Ne, v kakršnem koli položaju je porodnica, ne more poškodovati otroka. Lahko mu samo pomaga, da se namesti v čim boljši položaj za prehod skozi medenico in s pokončnimi položaji doda še silo teže, ki mu pomaga pri prehodu skozi porodni kanal.

  

Gibanje, zibanje, poplesavanje med porodom, ki vodi v številne položaje, ima prednosti tako za mamo kot za otroka. Na brezplačnem srečanju s Tito Tušlar bomo obujale zaupanje v lastno telo in konkretno preizkušale različne porodne položaje.

Pridite   9.
10. od 18.30 do 19.30 na brezplačno urico za mamice, nosečnice in očke v Cityparkovo igralnico v Ljubljani. Več na www.facebook.com/otroskajogica ter www.citypark.si, kjer so predstavljeni tudi drugi brezplačni pogovori s strokovnjaki ter jogice za nosečnice, dojenčke in otroke. Vabljeni.

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}