Search
Kako se prepričamo, da je neko živilo lokalno pridelan?
21.10.2014, 18:20    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Lokalno poreklo zagotavlja človeku in okolju prijazno kmetovanje, minimalne transportne poti in enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi
Vse prevečkrat pozabimo, da je domače, lokalno poreklo veliko bolj kakovostno, saj čas obiranja sadja in zelenjave vpliva na aromatičnost, okus in vsebnost vitaminov inmineralov. Z dolgimi transportnimi poti pa živila izgubljajo svežino, da o ekološkem vidiku sploh ne govorim.


Več si lahko preberete v prispevku Hrana iz naše bližine je okusnejša in hranljivejša.
 


Kako ugotovimo ali je določeno živilo lokalne kakovosti?

 
Slovenska hrana1Čisto preprosto – pri izboru hrane preverimo njeno poreklo. To najlažje storimo s pregledom deklaracije (označevanje izdelkov je temeljni tržni standard, ki velja za vse proizvajalce in trgovce, vsaj na območju Evropske skupnosti).
 
Kaj nam povejo deklaracije in na kaj moramo biti pozorni, si lahko preberete v članku O čem nas učijo deklaracije na živilih.

Na deklaraciji preverimo državo izvora, ki predstavlja proizvajalca živila, ki je odgovoren za posredovanje informacij o živilu. Kraj porekla nam pove dejansko poreklo in izvor surovine.
 
1. V maloprodaji, v trgovinah, morata biti sadje in zelenjava označena z:

 • imenom (vrsta sadje in zelenjave, če vsebina ni vidna),
 • ime (ali poslovne ime) proizvajalca ali blagovna znamka živila (lahko je označena tudi stojnica, kjer se nahajajo izdelki, če je na vidnem mestu),
 • država porekla,
 • razred,
 • sorta ali komercialen tip.2. Pri prodaji kmetijskih pridelkov, kjer je prodajalec tudi pridelovalec, morata biti sadje in zelenjava označena z:

 • imenom (vrsta sadje in zelenjave, če vsebina ni vidna),
 • ime (ali poslovno ime) proizvajalca(lahko je označena tudi stojnica, kjer se nahajajo izdelki, če je na vidnem mestu), kar je tudi podatek o poreklu, če pridelovalec prodaja lastne proizvode.3. Na predpakiranem sadju ali zelenjavi mora etiketa vsebovati:

 • ime živila,
 • državo porekla,
 • serijo,
 • ime in naslov (ali podjetje in sedež) proizvajalca ali tistega, ki živilo pakira,
 • razred,
 • sorto in komercialen tip,
 • druge obvezne označbe (velikost…).

 

 

Izbrana kakovost

Označba slovenskih prehranskih proizvodov

 
Za konec pa še vesela novica.

V avgustu smo dobili nov znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki ga bomo že v prihodnjem letu lahko našli na slovenskih proizvodih. Naši prehranski proizvodi do zdaj niso imeli enotne označbe.
 
Tako označeni proizvodi bodo zagotovo pridobili dodatno vrednost in ugled med potrošniki, saj bodo zagotavljali, da je celoten proces, od pridelave do predelave bil izvršen v Sloveniji, pri tem pa proizvodi zagotavljajo določene kakovostne ali druge nadstandarde.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že pripravilo Pravilnik o postopku priznanja označbe »izbrana kakovost«, kjer bodo predpisani kakovostni parametri oziroma posebne lastnosti, ki se nanašajo na pridelavo ali predelavo proizvodov. Proizvajalci bodo morali izponjevati predpisane pogoje, da bodo prejeli certifikat. Poglejte si: Izbran znak “Izbrana kakovost”.

 

Če vas zanima tudi kako je z varnostjo naše lokalne hrane, pa to lahko preverite na tej povezavi.

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}