Search
Matične celice – zakaj jih je vredno shraniti?
19.10.2014, 18:30    avtor: Petra Arula   vir: Petra Arula    foto: Internet
Preberite še

O tem, kaj so matične celice, kakšna je njihova vrednost in kakšne koristi prinašajo, nam je povedala Martina Oražem, vodja svetovanja v Neocelici.
Čarobnega recepta, ki bi zagotavljal zdravje naših otrok, žal ni, se je pa v zadnjem desetletju povečal pomen shranjevanja matičnih celic iz novorojenčkove popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Novorojenčka lahko tako že v porodnišnici obdarimo z neprecenljivim darilom – shranitvijo njegovih matičnih celic. O tem, kaj so matične celice, kakšna je njihova vrednost in kakšne koristi prinašajo, nam je povedala Martina Oražem, vodja svetovanja v Neocelici, prvem ponudniku shranjevanja matičnih celic v Sloveniji, svoja vprašanja in dileme o odvzemu matičnih celic pa ji boste lahko postavili tudi vi na brezplačnem srečanju strokovnjakov z nosečnicami v Cityparkovi igralnici 20. 11. od 17.30 do 18.30.

 

Kaj so matične celice?

 

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni. V njihovi naravi namreč je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni in se tam spreminjajo glede na to, kako jim to narekujejo sosednje celice in biokemijske molekule, ki jih okoljske celice izločajo. Tam izpodrivajo bolne celice, povzročajo njihovo odmiranje in jih nadomestijo z novimi diferenciranimi celicami in s tem zagotovijo obnovo oziroma regeneracijo.

 

Kje in zakaj imamo vsi matične celice?

 

Matične celice so v najrazličnejših tkivih telesa. V mladosti imamo večje količine teh celic in so tudi bolj vitalne, pozneje pa vitalnost celic upada. Po rojstvu, ko začne otrok rasti, se začnejo spreminjati tudi njegove matične celice. Čas rojstva je tako enkratna priložnost, ko lahko dobimo te izjemne celice in jih nato s postopkom krioprezervacije shranimo za morebitno uporabo v prihodnosti.

 

Matične celice razdelimo glede na njihov izvor in vrsto delovnih celic, ki jih proizvajajo:

Embrionalne matične celice uporabljajo v laboratorijih kot raziskovalno orodje, s pomočjo katerega izpopolnjujejo razumevanje razvoja celic. Iz njih se lahko razvije večina celic človeškega telesa. Toda če jih nameravamo pridobiti, moramo uničiti zarodek, kar pa poraja pomembna etična vprašanja. Zato niso na voljo za zdravljenje.

Matične celice odraslih tkiv najdemo pri odraslih in tudi pri otrocih. Imenujemo jih zavzete matične celice, saj proizvajajo bolj omejeno skupino specializiranih celic. S časom izgubijo svojo vitalnost.

Matične celice iz popkovnične krvi so neonatalne matične celice, ki veljajo za mlajše od matičnih celic odraslih tkiv. So manj zrele (manj zavzete) kot matične celice, ki jih najdemo v kostnem mozgu ali organih odraslih ali otrok. Čeprav največji del matičnih celic predstavljajo krvotvorne matične celice, pa popkovnična krvi v manjših količinah vsebuje tudi manj zrele mezenhimske celice in druge manj zrele matične celice.

Matične celice iz tkiva popkovnice – pogosto jih imenujemo kar mezenhimske (tkivotvorne) matične celice. Ta skupina matičnih celic lahko dokazano tvori različne vrste tkiv, kot je kostno, hrustančno, maščobno, jetrno, živčno in mišično tkivo ter tkivo trebušne slinavke, celice pa so zelo primerne tudi za uporabo v regenerativni medicini za zdravljenje nekaterih degenerativnih stanj.

 

Matične celice iz popkovnične krvi imajo v primerjavi z matičnimi celicami odraslih večjo sposobnost diferenciacije v celice različnih človeških tkiv in to presenetljivo odkritje poskušajo uporabiti pri razvoju načinov zdravljenja za nekatere hude bolezni.

 

Čemu služijo matične celice in zakaj brez njih ni življenja večceličnih organizmov?

 

Odkritje matičnih celic in možnost njihove uporabe pri zdravljenju je bil eden največjih dosežkov moderne medicine. Matične celice iz kostnega mozga se od 20. stoletja uspešno uporabljajo za zdravljenje ljudi po vsem svetu. Popkovnična kri danes predstavlja alternativo kostnemu mozgu pri številnih bolezni, poleg tega pa se uporablja in pomaga tudi pri zdravljenih, kjer druge matične celice še niso bile uporabljene. Leta 1988 so nedvoumno dokazali, da lahko popkovnično kri uporabimo za nadomestitev okvarjenega človeškega kostnega mozga. Od takrat uporabljamo krvotvorne matične celice v uveljavljenih pristopih zdravljenja različnih krvnih bolezni, kot so levkemije (rakave bolezni krvi), anemije (pomanjkanje hemoglobina) in nekatere avtoimunske bolezni (stanja, ko organizem napada lastne celice).

 

Matične celice iz popkovnične krvi imajo nekaj pomembnih prednosti, ki jih matične celice odraslih tkiv izgubijo ali pa so zmanjšane:

- so mlade: ker so stare največ devet mesecev, še niso bile izrazito podvržene posledicam procesa staranja, pogosto se hitreje delijo in so bolj sposobne za življenje v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv.

- so bolj sveže: ker so v maternici zaščitene pred številnimi virusi in okužbami iz zunanjega okolja, zato je manj verjetno, da so okužene ali prizadete zaradi bolezni. - - so bolj naivne: v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv je manj verjetno, da bodo povzročile zaplete pri alogenih transplantacijah.

 

 

Kakšna je torej potencialna uporaba matičnih celic?

 

Pred dvajsetimi leti smo lahko z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravili le eno bolezen in pred desetimi leti le peščico. Danes matične celice iz popkovnične krvi uspešno uporabljamo za zdravljenje več kot 70 bolezni. Glede na znanje, ki ga imamo danes, znanstveniki s področja medicine domnevajo, da obstaja velika verjetnost, da bo otrok uporabil svoje matične celice iz popkovnične krvi pozneje v življenju. Verjetnost znaša vsaj 1 : 400 – in narašča.

 

 

Kako poteka odvzem popkovnične krvi in tkiva popkovnice ob rojstvu otroka?

 

Zbiranje popkovnične krvi in tkiva popkovnice poteka takoj po porodu, ko je popkovnica med materjo in novorojenčkom prerezana. Odvzem je preprost in varen, traja le nekaj minut, je popolnoma neboleč tako za mater kot za otroka. Ne vpliva na potek poroda in, v nasprotju z odvzemom matičnih celic iz kostnega mozga, ni invaziven.

 

 

 

Na kakšen način je v Sloveniji možno shraniti matične celice ob rojstvu otroka?

 

V Sloveniji je mogoče matične celice iz popkovničke krvi novorojenčka shraniti v javni ali zasebnih bankah. Javna banka shrani darovano popkovnično kri in vpiše v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena popkovnična kri je nato na voljo vsem, ki bi jo potrebovali za zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot po svetu. Shranjevanje je brezplačno, vendar je treba vzeti v obzir, da vam darovana popkovnična kri tudi ob morebitnem pojavu bolezni vašega otroka ne pripada več. Boste pa lahko morda z darovanjem matičnih celic vašega otroka rešili življenje nekoga drugega.

 

Zasebne banke, katerih storitev shranjevanja matičnih celic je plačljiva, pa po drugi strani zagotavljajo ekskluzivnost in hranijo matične celice, ki so rezervirane posebej za vas in vašo družino ter jih ne more uporabiti nihče drug. Če bi tako prišlo do bolezenskega stanja vašega otroka ali bližnjih sorodnikov, ki bi ga/jih bilo potrebno in smotrno zdraviti s shranjenimi matičnimi celicami, se zgolj obrnete na zasebno banko, kjer ste celice shranili, ta pa jih lečečemu zdravniku v najkrajšem možnem času tudi dostavi.

 

Kje hranite matične celice pri Neocelici in koliko časa bodo uporabne?

 

Vzorci matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice, ki jih starši shranijo pri Neocelici, so shranjeni v laboratoriju našega partnerja skupine Cryo-Save v Nielu v Belgiji. To je največji in najsodobnejši center za procesiranje in shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice v Evropi, ki je bil odprt septembra 2009. Zaradi vrhunske tehnologije omogoča še boljše pogoje za razvoj novih metod shranjevanja matičnih celic in posledično nove možnosti uporabe shranjenih matičnih celic za zdravljenje. Skupina Cryo-Save ima laboratorije tudi na Nizozemskem, v Dubaju, Nemčiji, Švici ter Južni Afriki.

 

Matične celice iz popkovnične krvi in tkivo popkovnice, ki sta bila ustrezno pripravljena za shranjevanje, lahko dosežejo daljšo življenjsko dobo, kot jo bomo mi sami. Vse raziskave, ki so jih opravili doslej, dokazujejo, da imajo krioprezervirane celice dejansko neomejeno življenjsko dobo. To pomeni, da je zelo verjetno, da jih lahko ohranimo globoko zamrznjene, dokler jih ne bomo potrebovali.

 

Kaj pa po predpisanem roku – jih zavržete, shranjujete naprej za vsak primer?

 

Matične celice v naših laboratorijih varno hranimo 20 let oz. 25 let, odvisno od izbranega paketa, nato pa pogodba poteče. Nekaj mesecev pred iztekom pogodbe je staršem oziroma (takrat že polnoletnemu) otroku ponujena možnost podaljšanja pogodbe, kar je smiselno, saj je veliko večja verjetnost, da bo otrok te celice potreboval pozneje v življenju.

 

Kdaj je bila prva presaditev matičnih celic in kako pogosto se to uporablja?

Od prve uspešne presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 25.000 presaditev. V splošnem vsako leto opravijo približno 5.200 presaditev. Tovrstna metoda zdravljenja se vse bolj uveljavlja kot standard v sodobni medicini. V letu 2000 le 1 odstotek presaditev matičnih celic opravljenih s popkovnično krvjo, v letu 2012 pa je ta delež narasel kar na 22 odstotkov.

 

 

 

Shranitev matičnih celic iz popkovnice predstavlja neke vrste zavarovanje za zdravje otroka v prihodnosti, za katerega si želimo, da ga ne bi bilo potrebno izkoristiti. Kako se torej odločiti? Na to vprašanje bo moral odgovoriti vsak starš posebej in pretehtati možnosti, ki jih ima. Vsekakor pa je odločitev za shranitev pomembna in lahko v kritičnih situacijah celo reši življenje. Katerokoli možnost shranjevanja matičnih celic boste izbrali, nobena ne bo napačna. Da se boste lažje odločili, ali shranjevati in kako shraniti, če se boste za to odločili, vas vabimo na brezplačno srečanje bodočih staršev s strokovnjaki v Cityparku - 20. 11. od 17.30 do 18.30 boste lahko vsa svoja vprašanja postavili Martini Oražem iz podjetja Neocelica. Razpored drugih brezplačnih srečanj s strokovnjaki in joge za nosečnice, dojenčke in otroke pa si oglejte na www.citypark.si in  facebook.com/otroskajogica.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}