Search
Sadje in zelenjava po obranju z dihanjem razgrajujeta svoje hranilne snovi
12.11.2014, 09:18    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Sadje in zelenjava od trenutka, ko so nabrani, začnejo izgubljati hranljive snovi. Upadanje hranljivih snovi pa ni pri vseh vrstah sadja in zelenjave enako hitro. 
Na primer za jagode pravijo, da zdržijo največ dva dni od trenutka, ko so nabrane. Ko paradižnik odtrgamo, bi večina rekla, da ni več »živ«, vendar v resnici sadje in zelenjava ostajata »živa« tudi po obiranju ali pobiranju.Veste zakaj sadje in zelenjava začneta izgubljati hranljive vrednosti, ko ju odtrgamo in naberemo?

Zakaj sadje in zelenjava izgubljata hranljive vrednosti

DIHANJE

Po nabiranju sadje in zelenjava še naprej »dihata«. Ta proces, imenovan dihanje, razgrajuje shranjene organske snovi, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe in vodi do izgube vrednosti hrane, okusa in hranilnih snovi. Zaradi t.i. dihanja pridelki izgubljajo toploto ter vlago, kar je eden izmed načinov izgube hranilih vrednosti. Topel in suh zrak pospešita ta proces, zato je koristno, da nabrane pridelke shranjujemo v hladnem in vlažnem okolju, da jim podaljšamo življenjsko dobo.
 
 
Beluši, brokoli, gobe, grah in koruza imajo zelo visoko stopnjo dihanja in zaradi tega hitreje izgubijo hranljive snovi in okus kot npr. jabolka, česen in čebula, ki imajo nizko stopnjo dihanja. Zato sadje in zelenjava, ki jo prevažamo na dolge razdalje ni tako hranljiva kot lokalno pridelana hrana.

Zakaj sadje in zelenjava izgubljata hranljive vrednosti3


ENCIMI

Encimi v rastlinah povzročijo spremembo njihove sestave, kar se kaže kot izguba hranilnih snovi, barve in sprememba okusa.
Če prerežemo jabolko na pol, hitro opazimo, da porjavi oziroma oksidira.
Ta sprememba barve je rezultat aktivnosti encimov in hkrati znak, da je začela hranilna vrednost upadati.
 
 
Zakaj sadje in zelenjava izgubljata hranljive vrednosti1


ZRELOST

Če pridelek poberemo preden dozori, ne doseže najvišje ravni hranilne vrednosti. Kot primer lahko vzamemo paradižnik, ki ga odtrgamo še zelenega, torej preden doseže polno zrelost.
V nekaj dneh bo sicer spremenil barvo, vendar ne bo vseboval takšne vrednosti vitamina C, kot bi ga imel, če bi ga odtrgali zrelega.

 


Se spomnite kdaj ste bili resnično zadovoljni z okusom sadja in zelenjave, ki je prepotovala tisoče kilometrov? Zagotovo ste že sami opazili, da imajo pridelki, ki jih kupujete od lokalnih pridelovalcev, v primerjavi z nakupom v supermarketu, dosti boljši in poln okus.


Zakaj je lokalna hrana res modra odločitev, pa si lahko preberete na tej povezavi.
Spoznali boste, kako ima lahko tako neznatna sprememba v naših nakupovalnih navadah, tako velike pozitivne učinke.  Več o prednostih lokalno pridelane hrane, pa si lahko preberete tudi v članku Zakaj izbrati lokalno hrano .Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}