Search
Zamenjajmo sadje in zelenjavo, ki prepotuje pol sveta, za lokalno predelano
25.11.2014, 13:57    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Svežina, okus in vsebnost vitaminov so poglavitne kakovosti, ki jih dajem na prvo mesto, vendar pa je pomemben tudi okoljski vidik.
Lokalno pridelano sadje in zelenjava sta pobrana v optimalni zrelosti, pridelki iz tujine pa so potrgani preden so zreli in kasneje umetno dozorijo med prevozom in skladiščenjem.

Nobeno predčasno obrano sadje ali zelenjava ne dosežeta kakovosti tistih pridelkov, ki so obrani v optimalnem času. Torej živila, ki prepotujejo pol sveta, izgubijo svojo biološko vrednost

Več si lahko preberete v zapisu: »Veste, da sadje in zelenjava dihata?«

 
Pri sadju in zelenjavi domačega izvora zaradi bližine pridelave ni treba uporabljati konzervansov, saj ne potrebuje dolgih transportov. To je pomemben dejavnik pri našem zdravju.

Hrani, ki se transportira iz bolj oddaljenih krajev, pogosto v večjih količinah dodajajo aditive za ohranjanje svežine.  Obstojnost hrane se zagotavlja tudi s pomočjo uporabe fitofarmacevtskih sredstev.

 

Z zmanjševanjem transporta varujemo naše okolje. Dolgi transporti živil prispevajo k:

  • povečani porabi fosilnih goriv in večji izpust toplogrednih plinov,
  • hrupu in onesnaženju zraka- prevoz hrane vpliva na povečanje ogljičnega odtisa v ozračju (onesnaženost zraka z ogljikovim dioksidom),
  • rabi pesticidov in gnojil, ki so nujni v masovni proizvodnji,
  • ogljičnemu odtisu shranjevanja oz. povečani uporabi embalaže.Slabosti dolgih transportov sadja in zelenjaveV članku »Zdrava pot od mize do njive« ter v članku regionalnega programa SARE, ki je del ameriškega Nacionalnega inštituta za prehrano in kmetijstvo, »10 Reasons to Buy Local Food«, pa najdete več razlogov, zakaj je sveže lokalno živilo zdravju bolj prijazno od tistega, ki je prepotovalo na stotine kilometrov.

Leta 2000 je bila samooskrba z zelenjavo pri nas skoraj 50-odstotna, v lanskem letu pa naj bi padla na 34%. Na področju ekološke pridelave pa je statistika še slabša;  na trgu je samo en odstotek ekološke hrane, od tega je le petina slovenske. Zaskrbljujoče, se vam ne zdi?Če vas zanima, za koliko vseh okoljskih vplivov je odgovorna hrana, ali kakšnih trikov se poslužujejo proizvajalci hrane za obstojnešje skladiščenje, berite naprej.


Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.  

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}