Search
Naredimo si obilno zalogo domače ozimnice, da bomo pripravljeni na zimo
10.12.2014, 10:03    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Moje vsakoletno jesensko ustvarjanje je pravzaprav priprava ozimnice iz dobrot z domačega vrta in lokalnih kmetij, ki jih shranimo tako, da jih lahko uživamo skozi vso zimo.
Zima je pred vrati, v svoji kuhinji pa že s pridom uporabljam zalogo ozimnice.


Dobra dva meseca sem lokalno sadje in zelenjavo sušila, konzervirala in zmrzovala, da bomo priskrbljeni z domačo in zdravo hrano. Bolje se namreč počutim, če grem v klet ali shrambo po domače pridelke, kot pa če jih izbiram na trgovinskih policah. Če pa že, si nakupim slovenske pridelke.

Priprave na zimo (4)
Z domačimi recepti mame in babice, ki so osnova za moje kuharske podvige, sem se lotila priprave marmelad, kompotov in želejev iz sliv, marelic, breskev, češenj, višenj, malin, jagod, kutin, rabarbare in borovnic. Posušila sem gobe in paradižnike, vložila kumarice, bučke, domače jajčevce, rdečo peso, črno redkev, iz paprike skuhala ajvar, iz bazilike napravila pesto… Tudi na zelišča nisem pozabila in sem jih posušila v čistem, suhem in temnem prostoru ter spravila v dobro zatesnjene kozarčke.
 
Kljub vsemu pa imam najrajši sadje in zelenjavo v nepredelani obliki, torej sveže, in z nekaj osnovnimi pravili mi vsako leto uspe shraniti pridelke tako, da se ne pokvarijo in ostajajo enako zdravi in okusni, kot so bili ob pobiranju. Tako namesto uvoženih pridelkov raje kupim lokalno sadje in zelenjavo za hrambo, saj jo v svojem vrtu ne pridelam dovolj, da bi zadoščalo za zimske mesece.  Ravno prejšnji teden smo kupili še nekaj zabojčkov jabolk, saj jih, odkar je sadno zelenjavni sok jutranja navada,  pojemo veliko več kot prejšnja leta. Najrajši imam ekološka jabolka, saj so pridelana na okolju prijaznejši način, brez uporabe pesticidov, kajti v moj smothie gredo z olupki vred.SHRANJEVANJE PRIDELKOV V KLETI

Priprave na zimo Vloženo sadje in zelenjavo shranjujem v shrambi, ki je hladna, suha in temna, medtem ko sveža živila shranjujem v temni kleti, ki je pri nas edini prostor s primerno temperaturo in vlago.

V svežih pridelkih se po obiranju kemični procesi ne zaustavijo, kar lahko preberete v enem izmed prejšnjih prispevkov »Ali veste, da sadje in zelenjava dihata«, hkrati pa se izloča plin etilen, ki povzroča, da sadje in zelenjava še naprej zorita. Živila, ki proizvajajo etilen so jabolka, breskve, hruške, marelice, slive, borovnice, melone, lubenice, grozdje, čebula, gobe, paprika, paradižnik.

Etilen povzroča tudi hitrejše odganjanje krompirja, zato nikoli ne shranjujemo krompirja, jabolk in hrušk v istem prostoru. Na etilen so občutljivi tudi listnata zelenjava, solata, paprika, brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, grah, korenje, cvetača, kumare; zato bodimo pozorni, katere pridelke shranjujemo skupaj.


S hlajenjem podaljšamo trajnost in svežino plodov, saj je zorenje pri nizkih temperaturah počasnejše. Strokovnjaki priporočajo temperaturo med dvema in štirimi stopinjami, ne sme pa biti višja od deset stopinj in manjša od nič stopinj. Pridelke ohranjamo sveže tudi z vlažnostjo prostora, priporočena vlažnost je med 85 in 90 odstotki relativne vlažnosti.
Pri nas je v navadi, da vsako leto klet prebelimo z apneno barvo, ki prostor razkuži in preprečuje plesen ter zmanjšuje vlažnost, kajti naša klet je stara in vlažna.
 
Priprave na zimo (3)Pomembno je, da omogočamo pretok zraka, zato so leseni zabojčki najbolj primerni, saj jih lahko nalagamo enega na drugega. Tako skladiščim krompir v vrečah iz naravnega materiala, sadje v lesenih zabojčkih, česen in čebulo pa zvijem v kite in obesim na steno.
 

Korenovke (korenje, repa, koleraba, rdeča pesa…) hranim v zabojčkih z vlažnim peskom ali žagovino, da preprečim izsušenost.


Ne smemo pa pozabiti na glodavce, ki jih mikajo naši pridelki, zato vsako leto namestim vabe in odganjalce za miši in podgane. Saj veste, boljša je preventiva kot kurativa.
Ne nazadnje pa ne smemo pozabiti na redno preverjanje in odstranjevanje gnilih pridelkov v kleti.

Pridelke pa lahko shranimo tudi kar na vrtu - več o tem... 

Kako izdelamo ptičjo krmilnico?

Poglejte si še sezonski koledar sadja in zelenjave, da bo lažje pripraviti praznične jedilnike iz sveže zelenjave in okusne sladice iz sezonskega sadja. Mimogrede pa lahko zadanete še nagrado ….


Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.    

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}