Search
Novo leto, novi začetki, novoletne zaobljube
31.12.2014, 12:46    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Novo leto je idealna prelomnica, da pogledamo nazaj in naredimo obračun svojih misli, dejanj in dogodkov v preteklem letu. Hkrati pa je odlična priložnost, da se zazremo v prihodnost in razmislimo o spremembah, ki jih želimo ali jih potrebujemo.
Pri nas velja družinska tradicija, da se zadnji dan v letu zberemo na družinski večerji, kjer je poleg dobre jedače in pijače na programu še odpiranje daril, ki nas čakajo pod novoletno smrečico. Čisto za konec, za piko na i, pa pregledamo novoletne zaobljube, ki smo jih spisali v preteklem letu – te namreč vedno spravim, da ob koncu leta preverimo, če smo se jih držali. Ker naša navada traja že leta in leta, smo se že skoraj vsi naučili, da ni smiselno dajati zaobljub, ki se jih ne moremo držati.

 

 

Novoletna zaobljuba

NOVO LETO, NOVI ZAČETKI, NOVI JAZ?

Novoletne zaobljube so nekaj podobnega kot dojenčki- zabavno jih je ustvariti, zelo težko pa vzgajati. Malo za šalo, malo zares, kajti prav vsi bi se radi izboljšali, se znebili grdih razvad in sledili ciljem, za katere smo prepričani, da nas peljejo v lepšo, manj stresno in zdravo prihodnost.

Kljub vsemu pa se moramo zavedati, da se fraza "novo leto, novi jaz" sliši odlično, vendar pa še ne pomeni, da je resnična. Leto se bo zagotovo spremenilo, mi pa ostajamo iste osebe v začetku novega leta, kot smo bili konec prejšnjega. Zavedati se moramo, da se je zelo težko spremeniti čez noč, sploh če bi se radi npr. znebili 20 kg. Takšne spremembe zahtevajo čas, vztrajnost, voljo in dosledno sledenje na začetku začrtanim smernicam.

Prepričana sem, da želje lažje uresničimo, če si postavljamo majhne in dosegljive cilje skozi celo leto, namesto enega velikega na novega leta dan. Ne pozabite, ni pomemben obseg sprememb, temveč spoznanje, da je za spremembo življenjskega sloga potrebno delali korak za korakom. Če so naše zaobljube realne, je večja verjetnost, da se jih bomo držali čez leto in jih vključili v vsakdanje življenje.

 

ZAOBLJUBE MALO DRUGAČE

Novoletna zaobljubaČe se bojimo, da se naše novoletne zaobljube ne bodo uresničile, je morda pravi čas, da si postavimo drugačne. Namesto, da se osredotočamo na rezultate, se v prihajajočem letu poglobimo v notranje procese, kajti ti se ne morejo neuresničiti. Moj sin je namreč tak, da si postavlja previsoke in nerealne cilje in je zato konec leta razočaran, ker mu jih ne uspe doseči. Zato sem mu letos pripravila spisek zaobljub, ki ga bodo morda navdihnile in bo svoje misli in zaobljube naravnal na drugačno frekvenco:

  • Ustvarjalnost je sprostitev - vzemite si čas zanjo. Vsi smo rojeni umetniki, kljub temu pa si premalokrat vzamemo čas za ustvarjanje. Spustimo na plano potlačeno ustvarjalno žilico in rišimo, napišimo kakšno zgodbo ali pesem, zgibajmo origami, naredimo leseno piščal ali pa izdelajmo rojstnodnevne voščilnice.
  • Manj sedenja in več sprehodov poživlja duha. Veste, da sedimo celo več časa kot spimo? Zavežimo se, da bomo manj sedeli, npr. s  prijatelji se srečujmo na sprehodih, vsaj nekaj časa opravljajmo delo stoje…
  • Vsak dan se urimo v hvaležnosti, če želimo biti srečni. Potreben je zgolj premik v perspektivi: ko nekaj počnemo, se ustavimo in se odprimo vsem priložnostim, ki nas obkrožajo. Presenečeni boste.
  • Prosimo za tisto, kar želimo. Seveda ne bomo vedno dobili vsega kar zahtevamo, vendar pa ne bomo dobili ničesar, če ne bomo prosili.
  • Dovolimo si čas za izpolnitev naših ciljev. Ključ do uspeha je trdnost značaja, pogum in odločnost. Če pričakujemo, da bomo takoj izpolnili svoje cilje in se vdamo, če jih ne dosežemo, bomo v življenju velikokrat obupali. Če pa pričakujemo zastoje ter prepreke in damo svojim ciljem nekaj manevrskega prostora, imamo veliko boljšo možnost, da jih prej izpolnimo.
  • Glejmo na svoje strahove kot na dejanja domišljije. Vse v življenju je priložnost. Strah ni nobena izjema. Strah ni nekaj proti čemur se moramo bojevati. Kaj pa, če je strah le neverjetno dejanje domišljije? Če se nečesa bojimo, moramo to najprej ustvariti v naših glavah, iz niča. Saj veste, strah je votel, okoli ga pa nič ni.
  • Naj stres dela za nas, namesto proti nam. Stres sam po sebi ni slab, šele prepričanje, da je slab za nas, ga naredi slabega. Da bi stres postal naš prijatelj, je potrebno spremeniti okvirje prepričanj, da je stres koristen za našo uspešnost- to bo spremenilo naš psihološki odziv nanj.


 
Najpogosteje prelomljenih 10 novoletnih zaobljub

Kaj kaže statistika, kakšen je odstotek neuresničenih zaobljub?

 


Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.      

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}