Search
Ste za naravno upočasnitev staranja in za okrepitev svojega telesa?
14.01.2015, 09:00    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

S povečano količino antioksidantov v svoji prehrani poskrbimo za celovito zaščito organizma, upočasnitev staranja in zmanjšamo tveganje za številne bolezni. Kako torej pvečamo vnos antioksidantov iz hrane?




Antioksidanti so bili glavna tema pri zadnjem družinskem kosilu, ker je moja hči odkrila prve gubice okoli oči in je ugotovila, da nujno potrebuje kremo proti gubam. Mojemu prepričevanju, da so to zgolj smejalne gubice, ki so čisto simpatične, se ni vdala, zato je sin vzel v roke računalnik in začela se je raziskava. Odkrili smo, da so najpogostejše sestavine v kremah proti gubam antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale – nestabilne molekule kisika, ki razgrajujejo kožne celice in povzročajo gube. V teh kremah pogosto najdemo retinol, ki je oblika vitamina A, vitamin C, Koencim Q10, niancinamid, ki je povezan z vitaminom B3…

Kje najdemo antioksidante?



Znano dejstvo je, da antioksidanti skrbijo za celovito zaščito organizma, pomagajo pri upočasnitvi procesa staranja in zmanjšujejo tveganje za številne bolezni, vendar pa se redko vprašamo kaj v resnici so, kje vse jih najdemo in zakaj so pravzaprav pomembni. Tako je naš pogovor prešel iz krem na koristnost antioksidantov v zdravi prehrani človeka.

 

Antioksidante sicer proizvaja telo samo, vendar je količina odvisna od genskih zapisov in vplivov iz okolja, kot so prehrana, kajenje… Osnova za vnos antioksidantov v telo je mešana prehrana z veliko sadja in zelenjave.

 

Najpomembnejši antioksidanti in v kateri hrani jih najdemo

kiviVitamin C (askorbinska kislina) ima pozitiven vpliv na imunski sistem, nadzoruje nivo krvnega sladkorja, preprečuje kopičenje holesterola v žilnih stenah, izboljšuje delovanje pljuč in črevesja, ščiti kolagenska vlakna in oči ter pomaga zmanjševati stres.

Najdemo ga v citrusih, črnem ribezu, kiviju, mangu, jagodah, borovnicah, ananasu, papriki, brokoliju, ohrovtu, peteršilju, špinači, cvetači, paradižniku…
 
 
Vitamin E (tokoferol) je ključen za celično presnovo in preprečuje staranje tkiva oziroma celic ter njihovo odmiranje.

Nahaja se v hladno stiskanih rastlinskih oljih, oreščkih, otrobih, žitih, stročnicah, špinači, avokadu…

 
 
 
KorenjeBetakaroten,ki se v telesu pretvori v vitamin A, je nujen za razvoj kosti, ščiti površinski sloj kože, krepi lase in nohte  ter povečuje odpornost.

Najdemo ga v korenju, špinači, bučkah, mangu, paradižniku, jajcih, ribjem olju, mleku…

  • flavonoidi se nahajajo v citrusih, čebuli, jabolku, čajnih listih, rdečem vinu, čokoladi..
  • likopen: paradižnik, melona, grenivka, lubenice..
  • lutein: koruza, zelena solata, špinača, rdeča paprika, kivi..
  • minerali (selen, cink, baker, magnezij, železo in krom…) Selen npr. pomaga pri pravilnem delovanju ščitnice, ščiti jetra, varuje pred okoljskimi vplivi ter ščiti pred srčnimi obolenji. Najdemo ga v žitih, ribah in morskih sadežih, jajcih in mesu ter mleku.

 

 

Jaz sem povečala količino antioksidantov v svoji prehrani s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi in zelenjavnimi juhami, namesto kave pijem več čaja, predvsem jasminov in zeleni čaj, vsak dan pa se trudim pojesti vsaj tri porcije zelenjave in dve porciji svežega sadja na dan.


Raje kot uvoženo zelenjavo, si v tem času privoščim kislo zelje, ki je izvrsten vir vitamina C in mlečne kisline. Uživanje kislega zelja krepi splošno odpornost in fizično pripravljenost in je poleg citrusov eden glavnih zimskih virov antioksidantov. Največ svoje hranilne vrednosti ohrani, če ga ne kuhamo, temveč ga uživamo presnega, na primer naravno kisanega. Slovenci smo še posebej dobri jedci kislega zelja, tako da si sploh ne predstavljam tradicionalnega zimsko-kmečkega krožnika brez kislega zelja.


Zakaj so antioksidanti še pomembni - katere bolezni preprečujejo? 

Kaj natanko so antioksidanti? 

Vas zanima, kateri so najmoćnejši antioksidanti?


Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}