Search
Kako čim hitreje pozdraviti prehlad?
21.01.2015, 14:23    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Če se prehladimo, proces zdravljenja pospešimo tako, da okrepimo lastno telesno odpornost, saj s tem  podpiramo obrambne in zdravilne moči telesa. Pa poglejmo, kako to najučinkoviteje storimo?
Pomagajo vroči napitki, počivanje v postelji, topli obkladki, pitje velike količine tekočine, ogibati pa se je potrebno mrazu, stresu in težjemu delu.
 

Ne smemo pozabiti, da za zdravljenje prehlada in gripe ne uporabljamo antibiotikov, saj gre za virusno okužbo. Ti so učinkoviti zgolj pri bakterijskih okužbah.

Lahko pa izkoristimo naravne antibiotike, ki so bili znani že v ljudskem zdravilstvu. Najbolj znana sta česen in čebula. 

Česnov pripravek
 jemljemo žličko na dan, pripravimo pa ga tako, da skodelici medu dodamo pet sesekljanih strokov česna, ščepec kajenskega popra in malo ingverja. 

Pripravek iz čebule 
pa naredimo tako, da eno večjo čebulo narežemo na manjše koščke, ki jih prelijemo z medom. Po 12 urah mešanico precedimo in uživamo vsak dan eno žlico.

adijo prehlad2
Zdravljenje s sadjem in zelenjavo
 je zagotovo najboljše zdravilo za to nadlogo. Pomembna je hrana, bogata z vitamini in minerali, torej sveže sezonsko sadje in zelenjava, solate,  naravni riž in krompir z lupino, pridelan na naravni način.


Pri takšnih okužbah se močno poveča potreba po vitaminu C, ki ga telo potrebuje pri obrambi. Hkrati pa je vitamin C iz svežega sadja najboljša zaščita proti virusnim okužbam.

Več o vitaminu C in kje vse ga najdemo, sledi v prispevku prihodnji teden, kajti čas je, da prehlajenemu vnučku pripravim posebno korenjevo solato, ki je odlična za krepitev imunskega sistema.

Če želite preizkusiti to preprosto, a zdravo jed, vam prilagam recept:

  •  500 g korenja
  • 4 stroki česna
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • ½ čajne žlice zmlete kumine
  • ¼ čajne žlice klinčkovega popra
  • 1,5 lončka vodne kreše


Korenje očistimo in ga razrežemo na tanke rezine. Česen olupimo in stisnemo. Oboje kuhamo v vodi približno 10 minut oziroma dokler korenje ni dovolj mehko. Vodo odlijemo in korenje damo v skledo.
Limonin sok, olje, kumino ter klinčkov poper pomešamo in prelijemo čez korenje. Ko se ohladi, dodamo vodno krešo in postrežemo.


Kako pa okrepimo obrambne sposobnosti svojega telesa in se izognemo prehladu?
Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.  

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}