Search
Organska hranila, ki jih človek potrebuje
24.06.2010, 15:10    avtor:   vir: Svet je lep    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še
Sveže sadje, zeleno listje, zelenjava, stročnice, žita, semena in oreščki so naravna organska hrana, ki nas založi z vsemi potrebnimi hranili in nam daje energijo in življenje.


Vse snovi iz narave, ki niso zajete v proces fotosinteze so anorganske, enostavne in pripravljene za spremembo v organske snovi. Anorganska snov ne vsebuje encimov, zato ne daje energije in življenja. V naravi ni anorganskih vitaminov. So anorganski minerali, ki so osnovni gradniki za ustvarjanje organskih hranil (kisik, destilirana voda, encimi,vitamini, minerali, ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe).

Rastline pridobivajo hrano zase, za živali in za ljudi neposredno iz prsti zemlje in sonca. Organsko snov naredijo rastline iz anorganske snovi iz narave (minerali) s pomočjo fotosinteze. Rastlina v spreminjanju anorganske snovi v organsko snov uporabi sonce (energijo, svetlobo in toploto), anorganske minerale (voda iz zemlje) in ogljikov dioksid (zrak). Rastline so edina živa bitja na zemlji, ki znajo spremeniti energijo svetlobe v ogljikove hidrate.

Destilirana voda (H2O) je v sveži, naravno pridelani hrani iz rastlin. Vsebuje vodik, kisik in organske minerale.

Pri toplotno predelanem sadju in zelenjavi se enostavni organski ogljikovi hidrati (sladkorji) spremenijo v sestavljene anorganske ogljikove hidrate (škrob), pri tem pa se zmanjša tudi količina destilirane vode.

Sveže sadje, zeleno listje, zelenjava, stročnice, žita, semena in oreščki so organska hrana iz narave. Organska snov vsebuje ogljik, vodik, kisik, encime in svetlobno energijo, zato daje energijo in življenje vsem živim bitjem na zemlji. Organska hranila iz hrane so sveža, prihajajo iz narave in niso toplotno obdelana. Organska hranila, ki jih človek potrebuje so svetloba, kisik, encimi, ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini, minerali in destilirana voda. Organska hranila so skrita v najmanjših delcih sveže hrane, zato jih lahko razgradimo, prebavimo in vnesemo v telo, če hrano v ustih zelo dobro prežvečimo in jo spremenimo v kašo.

Človek zauživa živalske beljakovine zaradi hranil, ki so v njih (beljakovine, maščobe, holesterol). Žival zgradi svoje mišičje, ki ima beljakovine, maščobe in holesterol zaradi sebe in svojega delovanja telesa.

Človek potrebuje iz hrane najmanjše osnovne gradnike (svetloba, kisik, encimi, vitamini, minerali, fruktoza, glukoza, aminokisline in maščobne kisline), da lahko sam ustvari hranila primerna in uporabna za telo (vitamini, glukoza, beljakovine in maščobe). Vsi najmanjši osnovni gradniki se lahko dobijo tudi s svežo rastlinsko hrano.

Organski ogljikovi hidrati so v obliki enostavnih sladkorjev (monosaharidi). Človeško telo potrebuje enostavne sladkorje fruktozo in glukozo.

Organske beljakovine so v obliki proteinov, ki so zgrajeni iz enostavno povezanih aminokislin. Človeško telo potrebuje 9 primarnih aminokislin in 19 sekundarnih aminokislin.

Organske maščobe so v obliki enostavnih nenasičenih maščob, ki so sestavljene iz glicerola in maščobnih kislin. Nenasičene organske maščobe nimajo holesterola. Človeško telo potrebuje večkrat nenasičene organske maščobe omega 3, omega 6 in enkrat nenasičene maščobe omega 9.

Najmanjši osnovni gradniki hranil, ki jih telo potrebuje za svoje delovanje so makrohranila (glukoza, aminokisline in maščobne kisline) in mikrohranila (vitamini in minerali).

  •     GLUKOZA (energija možganov, živčevja in mišic)
  •     AMINOKISLINE (gradnja, rast, obnova, zamenjava in delitev celic, tkiv in mišic; encimi in hormoni)
  •     MAŠČOBNE KISLINE (zaloga in vir energije, zaščita celičnih membran, topnost vitaminov A,D,E in K)
  •     VITAMINI IN MINERALI (s svetlobo, kisikom in encimi vir energije, ki se sprošča v makrohranilih)
if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}