Search
Bogastvo in kulturna dediščina slovenskega podeželja skozi Dobrote slovenskih kmetij
24.04.2015, 11:06    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Predzadnji vikend v maju se Ptuj spremeni v mesto tisočerih dobrot, kajti v Ptuju priredijo razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijska svetovalna služba, Mestna občina Ptuj in KGZS – Zavod Ptuj vsako leto prirejajo razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ. Letos bo v dneh od 21. do 24. maja 2015 na ogled že 26. razstava v Minoritskem samostanu na Ptuju.

Na razstavi bo v tekmovalnem in predstavitvenem delu sodelovalo preko 700 kmetij iz Slovenije in zamejstva, v ocenjevanje pa bo vključenih preko 1100 dobrot v 13 skupinah izdelkov.

Danes živimo v času, ko doma pridelana hrana dobiva na pomenu, saj se potrošniki zavedamo nevarnosti globalnega trga, kjer ne poznamo kvalitete in izvora hrane. Spet smo se začeli zavedati pomena ohranjanja podeželja, naših korenin in naše dediščine. Tako lahko dobrotam slovenskih kmetij pripišemo dva pomena, to je ohranjanje dediščine podeželja naših babic in spodbujanje doma pridelane hrane.
 


Razstava Dobrote slovenskih kmetij kot praznik slovenskega podeželja

 
Ideja o razstavi se je porodila takratni pospeševalni službi v okviru Republiške uprave za pospeševanje kmetijstva in Obdravskega zavoda za veterinarstvo in živinorejo Ptuj, Občine Ptuj in Turističnega društva Ptuj. Tako so v letu 1990 postavili na Ptuju prvo razstavo.
Dobrote slovenskih kmetij je prireditev, kjer spoznavamo bogastvo in kulturno dedi

ščino slovenskega podeželja, ki ga nosijo izdelki, narejeni s pridnimi rokami slovenskih gospodinj in gospodarjev.

V več kot 25-letnem ocenjevanju in razstavljanju nagrajenih izdelkov se je vidno dvignila kvaliteta vseh predstavljenih izdelkov skupaj z dodelano, izvirno embalažo in označevanjem. V četrt stoletja so na Dobrotah slovenskih kmetij prejele sodelujoče kmetije skupaj 15.002 priznanj, od tega 4.348 bronastih, 4.919 srebrnih in 5.735 zlatih ter 752 znakov kakovosti.

Skupni cilj organizatorjev je ozaveščanje potrošnika, da je hrana, ki pride iz naše bližine, bolj kakovostna in okoljsko sprejemljivejša od tiste, ki ima za sabo prevoženih veliko kilometrov.

 

Kulturno in razvojno stičišče evropskega alpskega, mediteranskega in panonskega prostora pa je botrovalo razvoju in oblikovanju specifičnih jedi, ki jih lahko vsako leto znova okusimo tudi na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij.

Ta razstava je praznik slovenskega podeželja in slovenskih kmetij, zato vam iz prve roke povem, da vam ne bo žal, če se odpravite na izlet na Ptuj in si poleg državne razstave dobrot slovenskih kmetij ogledate tudi pestro kulturno-prodajno dogajanje na minoritskem dvorišču, degustirate izdelke iz kmetij, sodelujete na delavnicah domačih obrti, uživate v folklornem festivalu in predstavitvi starodobnikov.

 

Več o tem kako lahko tudi vi sodelujete na razstavi Dobrote slovenskih kmetij


Tradicionalna razstava Dobrote slovenskih kmetij je še en dokaz, da Slovenci ne pozabljamo na tradicijo in da nam ni vseeno, kaj se znajde na našem krožniku.
Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.       

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}