Search
Majska vrtna opravila
04.05.2015, 14:45    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Maj je dobil ime po rimski boginji pomladi in rodovitnosti – Maji, ki so jo počastili tako, da so najlepšemu mesecu v letu dali njeno ime.
Tudi slovensko ime tega pomladnega meseca pomeni pomladno rast, kajti narava je v tem mesecu bujna in cvetoča.


Katera opravila nas čakajo maja na vrtu?

mesec majMaj je mesec ljubezni, narava se prebuja in cvetje napolnjuje zrak z opojnimi vonji. Toplo sonce nas je že zvabilo na vrt, kjer nas čaka veliko dela. Skrbimo za redno okopavanje, zalivanje posevkov in sadik rastlin, ki smo jih pretekli mesec sadili oziroma presajali na prosto. Zalivajmo jih v jutranjih urah, s čimbolj postano vodo oziroma deževnico. Da se izognemo izhlapevanju vode iz tal, je tla dobro zastirati z zastirko iz slame, listja in pokošene trave. S tem ohranjamo tudi primerno strukturo tal.

Ne pozabimo na redno odstranjevanje plevela, saj črpa vodo in hranila, ki jih rastline potrebujejo. Bodimo pozorni, saj se kljub toplim sončnim žarkom lahko pojavijo spomladanske pozebe, ki nam lahko uničijo naše pridelke sadja in zelenjave.

Poskrbimo tudi za vrtno trato: pregrabimo jo, prezračimo, uničimo plevel in mah, pognojimo in po potrebi dosejemo s primerno travno mešanico.

Sobne rastline počasi začnimo privajati za bivanje na prostem in jih po potrebi presadimo. Pomembna je zaščita novo vsajenih balkonskih rastlin pred nočnim mrazom, vetrom in preobilnimi padavinami.

Če nimate vrta, še vedno lahko vzgajate rastline, recimo zelišča in začimbe na vašem balkonu. Te so pomemben vir vitamina C in tudi sicer dobro vplivajo na naše zdravje. V maju je pravi čas, da posadimo in posejemo šetraj, majaron, baziliko, krešo, ki jih kombiniramo s cvetjem, da dosežemo učinek vrta na svojem balkonu.
 Zelenjavni vrt

mesec maj

 • Pripravimo prostor za kompostnik, ki naj bo v polsenci.
 • Po 15. maju lahko na prosto sadimo oz. presajamo vzgojene sadike brokolija, kitajskega zelja, kumare, bučke, papriko, buče, sladko koruzo, krompir, paradižnik, gomoljno zeleno in melone.
 • Fižol sadimo v topla tla, na sončno lego, vmes pa posadimo šetraj, ki bo odganjal fižolove uši.
 • Postavimo pasti za polže, saj se v tem času pojavijo v večjem številu. Proti polžem lahko zasadimo tudi rastline, ki jih odganjajo: čebulo, česen, žajbelj, timijan, kapucinke in ognjič.
 • Pri več kot dve leti starih rastlinah belušev lahko začnemo pobirati pridelek.
 • Čas je tudi za pobiranje spomladanske solate, zelja, čebule in redkvice.
 • V drugi polovici maja, presadimo enoletnice, ter dvoletnice na prosto.

 Opravila v sadnem vrtu

 • V maju začnemo pobirati prve domače jagode, na Primorskem pa celo češnje. Seveda smo jih v aprilu že posadili oz. presadili in ustrezno zaščitili z zastirko. Za zastirko lahko uporabimo pokošeno in posušeno travo, lubje (za okrasne gredice), zdrave ostanke rastlin, – kompost ali slamo.Debelina dobro presušene zastirke naj bo 3-5 cm, saj le tako debela zastirka lahko preprečuje rast plevela.
 • Tudi pod krošnje dreves nasujemo zastirko, da preprečimo rast plevelov in pretirano izhlapevanje vode.
 • Če smo v aprilu posadili novo sadno drevje ter grmičevje, bodimo pozorni na to, da imajo rastline dovolj vode.
 • Za zaščito nektarin, breskev in marelic pred poznimi pozebami, jih ponoči prekrijmo s kopreno.
 • Kosmulji potrgajmo tretjino plodov, da  bodo ostale jagode v času zorenja večje.
 • Preventivno škropimo proti škrlupu, jablanovi plesni, luknjičavosti, listni pegavosti, ušem, jabolčni in češpljevi grizlici, krvavi uši, češnjevi muhi in oljčnemu molju.

 Opravila v okrasnem
 in zeliščnem vrtu

mesec maj

 • Za 1/3 obrežite zgodaj cvetoče grmovnice, ki so že odcvetele. Rododendron-om ki so že odcveteli, odstranite posušene cvetove. S tem okrepite cvetne nastavke za prihodnje leto.
 • Na prosto lahko sejemo zelišča: ajda, šetraj, majaron, baziliko, krešo, dihnik in gorčico.
 • Bazilika je občutljiva na velike temperaturne spremembe, zato naj do toplejših dni in stabilnejšega vremena počaka v lončkih.
 • Sadimo okrasne čebulnice za poletno in jesensko cvetenje: dalije, lilije, kane, gladijole…

 

Stari slovenski pregovori o mesecu MAJU

Prazniki, obredi in stari običaji 


Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.       
if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}