Search
Zakaj bi morala biti na jedilniku pretežno sezonska lokalna hrana
14.05.2015, 15:00    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite šeDanes je, zahvaljujoč tehnikam predelave in hranjena živil, skozi celotno leto na voljo skoraj vsa hrana, ne glede na letni čas. Čeprav vemo, da sta sezonska hrana in uravnotežen jedilnik bolj zdrava, na to pogosto pozabimo, ko hitimo z nakupovanjem vsega potrebnega za v lonec.

 
Včasih so lokalne tržnice ponujale le sadje in zelenjavo, ki je rastla v tistem času. Ljudje so v času, ko hrane niso mogli shraniti v hladilnike in zamrzovalnike, jedli le hrano, ki je bila sezonsko na voljo. Naše babice in dedki se o tem, kaj je zdrava hrana niso obremenjevali, kot se ljudje danes. Niso razmišljali kaj bi pojedli in česa ne, saj so bili velikokrat veseli, če so sploh dobili topel obrok.

Živeli so povezani z naravo in njenimi cikli, ki nam vsako sezono prinaša obilje vseh potrebnih hranil, ki jih naše telo potrebuje.

sezonska hrana (7)Če bi se zavedali kako pomembno in zdravo je kupovati lokalno pridelano sezonsko hrano, bi nas bolj zanimala izvor, poreklo in kakovost izdelka namesto cene. Uživanje sezonske hrane je pomemben dejavnik, saj prinaša korist za naše zdravje, planet in navsezadnje za našo denarnico.

 
Mene je 5 razlogov prepričalo, da je uživanje sezonske hrane postalo moje življenjsko vodilo:


BOLJŠA OKUS IN SVEŽINA

Zame je okus hrane, ki jo kupim, prav tako pomemben kot njena cena, če ne še bolj. Če pridelki ne zrastejo v naravnem okolju, pod naravnimi pogoji, brez umetne osvetlitve, temperatur in kemikalij, so vzgojeni v rastlinjaku ali pa so potrgani preden so zreli in kasneje umetno dozorijo med prevozom in skladiščenjem. To vpliva na okus, kajti če sadje in zelenjava ne dozorijo v naravnem okolju, ne morejo tako učinkovito razviti svojega polnega pristnega okusa. Prav tako kot okus, živila pri transportu izgubijo vlago, ki daje svežino.

Primerjajte temno rdeč, sočen paradižnik, še topel od poletnega sonca, s paradižnikom iz zimskega rastlinjaka, ki je komaj rdeč in vodenega okusa.


VIŠJA BIOLOŠKA IN HRANILNA VREDNOST

sezonska hrana (4)Sveže sadje in zelenjava sta bolj dozorela, bogata z antioksidanti in imata več vitaminov in drugih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Hrana lokalnega izvora ima zaradi primerne dozorelosti višjo biološko vrednost, zaradi krajše poti od pridelovalca do potrošnika pa imajo taka živila tudi višjo hranilno vrednost in vsebujejo manj pesticidov in aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd. Pri daljši verigi in dolgi transportni poti v sadju in zelenjavi močno pade vsebnost vitamina C, prav tako se zmanjšajo vrednosti vitaminov A, B in E.
 

BOLJ PESTRA IN RAZNOLIKA PREHRANA

Prijeten stranski učinek sezonskega prehranjevanja je širša paleta živil v naši prehrani.
Jesti sezonsko pomeni, da vsak mesec ali dva poskušamo nekaj novega. Kar je dobra stvar za naše brbončice in zdravje, saj različna zelenjava in sadje vsebujejo široko paleto vitaminov, mineralov in fitokemikalije, ki nam pomaga, da jemo uravnotežene obroke.
Če jemo zgolj papriko, čebulo in jabolka, ne moremo dobiti hranljivih snovi, ki jih vsebujejo šparglji in nektarine.

sezonska hrana (2)

Poleg tega pa sezonska hrana povečuje možnosti, da bomo poskusili nekaj nove zelenjave ali sadja, za katere morda sploh ne vemo, da so nam všeč.PODPORA LOKALNIM PRIDELOVALCEM IN IZBOLJŠANJE LOKALNE SAMOOSKRBE

Z nakupovanjem lokalnih pridelkov in podpiranjem lokalnih kmetovalcev pravzaprav podpiramo lokalno kmetijstvo, samooskrbo in okolje.
 
S tem utrjujemo domačo proizvodnjo, ohranjamo domača delovna mesta in poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja.

PRISPEVEK K ČISTEJŠEMU OKOLJU

Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje. Prevoz hrane namreč pomembno vpliva na povečanje ogljičnega odtisa v ozračju, povečani porabi fosilnih goriv in večji izpust toplogrednih plinov ter rabi pesticidov in gnojil, ki so nujni v masovni proizvodnji.

 

sezonska hrana (5)

Vse našteto pa ne velja zgolj za sadje in zelenjavo. Na polici prodajalne sem zadnjič poleg slovenskega medu opazila tudi med vprašljivega izvora. Uživanje svežega medu, lokalnega izvora, je pomembno, saj med iz okolja, v katerem živimo, vsebuje cvetni prah rastlin iz domačega okolja. Če vnašamo v telo snovi iz tujega okolja, je veliko več možnosti, da se pojavi alergija. Poleg tega pri medu, ki je prepotoval dolge razdalje, bil skladiščen v raznih skladiščih in so ga morda celo mešali iz različnih delov sveta, obstaja nevarnost, da se mu zmanjša kakovost.

Tudi z nakupom mesa, mleka in mlečnih izdelkov živali, ki so bile rejene v Sloveniji, pripomoremo k varovanju okolja, saj zaradi kratkih transportnih poti zmanjšamo negativne okoljske vplive. Ne smemo pozabiti, da tako podpremo lokalne kmete in predelovalce, saj proizvodnja in poraba domače hrane spodbuja domače gospodarstvo in ohranja delovna mesta na podeželju in v živilsko predelovalni industriji. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da je slovensko meso bolj kakovostno, saj je zaradi kratkega transporta bolj sveže, praviloma bolj obstojno in zaradi tega bolj kakovostno.

 

Nasveti za uvrstitev več lokalne hrane na naš krožnik

Temeljna načela prehranjevanja v določeni sezoni
Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.        

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}