Search
Zelenjavni sushi
10.09.2010, 13:30    avtor:   vir: Ekologičen    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še
Lahkotna in izjemno zdrava jed, ki nasiti tako borbončice kot dušo, saj je izjemno estetska na pogled.


Recept vključuje le alge, različo zelenjavo, ki jo imamo pri roki, ščep oreščkov in sement, zraven pa ponudimo okusno sezamovo omako. Sushi je zelo primeren za zabave, saj lahko pri pripravi sodeluje izbrana druščina, kar naredi jed še bolj zanimivo in okusno.

Potrebujemo:
Nori alge (posušene, nepražene)

Fila v vlogi riža
1 srednja cvetača
1/2 skodelice makadamije
2 jedilni žlici pinjol
2 jedilni žlici lanenih semen
3 jedilne žlice limoninega soka
2 jedilni žlici sojine omake
ščep soli

V multipraktiku zmeljemo makadamije, nato še pinjole. Posebej zmeljemo tudi oprane svetačne cvetove (liste prihranimo za kakšno drugo priložnost, ko bomo pripravljali smoothie ali sok). V skledi vse skupaj zmešamo in dodamo še lanena semena, limonin sok in sojino omako ter ščep soli.

Zelenjava:
1 avokado
kalčki
1/2 bučke
1/2 kumare
paprika
korenje
čebulica

Zelenjavo narežemo na čim tanjše palčke.

Vse sestavine si priročno zložimo na doseg na veliko površino in si pripravimo še kozarec z vodo, ki nam bo omogočila lepljenje. Na mizo položimo še navpično obrnjeno podlogo za sushi, na katero na spodnji rob poravnamo listič nori alge (tako da je svetleča stran obrnjena navzdol). Na polovico lističa enakomerno položimo "riž", na sredino riža pa zlagamo zelenjavo: korenček, bučke, kumara, paprika, avokado, čebulica, nazadnje še kalčke. Enakomerno razporedimo po celotni širini (tudi po robovih) in ne pritiskamo. Čas je za zavijanje. Dvignemo spodnji del in rahlo pritiskamo, ko zavijamo. Na koncu nato rahlo zategnemo in spodvijemo podlago ter vlečemo naprej, da se spodaj zvija. Nazadnje z vodo zalepimo. Rolice pred rezanjem pustimo 10 minut, ne pa predolgo, sicer se alga razmoči, nato z zelo ostrim nožem razrežemo na poljubno velike kose.
Sushije postrežemo z omako, v katero jih pomakamo.

Omaka za pomakanje:
6 jedilnih žlic sezamovega olja
3 jedilne žlice mletih črnih sezamovih semen
3 jedilne žlice sojine omake
4 jedilne žlice limoninega soka
if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}