Search
Homeopatija – idealno zdravljenje?
29.11.2010, 11:05    avtor: Nataša Herlič Švagerl   vir: Ekologičen    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še

Idealno zdravljenje nam ponuja narava v obliki komplementarnih homeopatskih zdravil, ki krepijo samozdravilno moč telesa.
“Najvišji ideal zdravljenja je doseči hitro, nežno in trajno okrevanje z enostavnim, zanesljivim in neškodljivim zdravilnim postopkom.” so besede nemškega zdravnika Samuela Hahnemanna (1755-1843), začetnika naravnega sistema zdravljenja – homeopatije. Prav to idealno zdravljenje nam ponuja narava v obliki komplementarnih homeopatskih zdravil, ki krepijo samozdravilno moč telesa, povečujejo njegovo odpornost in vračajo človeka v stanje zdravja in ravnovesja.

Homeopatija – celostno zdravljenje

Homeopatija je holistični (celostni) način zdravljenja, ki temelji na prepričanju, da je človek neločljiva celota telesa in duha, zato z vzpodbujanjem človekovih naravnih sposobnosti samozdravljenja izboljšuje celostno zdravje –
krepi imunski sistem organizma ter izboljša fizično in psihično ravnovesje človeka.
Pri začetni obsežni diagnostiki oz. homeopatski anamnezi se homeopat  pri izbiri zdravila osredotoča tako na fizične lastnosti kot na čustveno-mentalno raven bolnika, saj je namen homeopatskih zdravil, da pripomorejo k celostnemu samozdravljenju.

Homeopatija – individualno zdravljenje

Homeopatsko zdravljenje je individualno, kar pomeni posamezniku prilagojeno, zato homeopat zmeraj izbere zdravilo za vsakega bolnika posebej na osnovi simptomov, ki jih izraža posameznik. Pri tem upošteva tako fizične kot psihične značilnosti človeka, zgradbo oz. konstitucijo, značaj ipd. - vsak posameznik namreč specifično reagira na podoben bolezenski znak. Npr. določenemu bolniku prija toplota na boleče mesto, drugemu hladni obkladki; določenemu bolniku bolečina popusti, če močno pritisne na boleče mesto, drugi ne prenese niti najmanjšega dotika ipd.
Zato je pri izbiri homeopatskega zdravila pomembno natančno poznavanje bolnika. Še posebej pri zdravljenju kroničnih težav mora homeopat upoštevati tako družinsko obremenjenost bolnika kot konstitucijske značilnosti posameznika.

Homeopatija – osnovni princip zdravljenja

Osnovno načelo homeopatksega zdravljenja je načelo podobnosti oz. »Similia similibus curentur«, ki pomeni, da se podobno zdravi s podobnim. To pomeni, da zdravilo ali snov, ki pri zdravem človeku povzroči določene simptome, zdravi v nanokoncentraciji podobne simptome pri bolnem.
Npr. pitje kave pri zdravem človeku vzpodbudi živčni sistem in ga naredi nespečnega, kava, pripravljena na homeopatski način pa bo nespečnost zdravila. Homeopatija torej pomeni zdravljenje z zdravilnimi sredstvi, ki v velikih odmerkih pri zdravi osebi izzovejo določene simptome, v majhnih odmerkih pa bolnega s podobnimi težavami ozdravijo.

Ker homeopatija uporablja tako zelo nizke koncentracije substanc, da so v fizičnem  smislu neizmerljive, verjetno zdravi »informacija« oz. esenca zdravilne substance, ki pa organizem ne zdravi na kemijskem nivoju kot alopatska (klasična uradna) zdravila, temveč energetsko spodbuja organizem k samozdravljenju in ponovni vzpostavitvi telesnega in duhovnega ravnovesja, s čimer okrepi samozdravilno moč organizma, da se zdravi

Nataša Herlič Švagerl, mag.farm.

članica Homeopatske sekcije pri SFD

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}