Search
Čebela nam pomaga (pre)živeti
09.03.2011, 10:05    avtor:   vir: Ringaraja    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še

 

Med in propolis so uporabljali že stari Egipčani. To je bilo omogočeno le vladarjem, ki so imeli takrat še status božanstva. Zahodna uradna medicina se je distancirala od uporabe čebeljih pridelkov v zdravstvene namene.

 
Že od pradavnine ima čebela v življenju človeka posebno mesto. Slovenci imamo dolgo zgodovino čebelarjenja in uporabe čebeljih pridelkov za izboljšanje zdravja. Prvi zapisi o koristnosti čebeljih pridelkov so v religioznih knjigah, kjer je navedeno, da je Bog navdihnil čebele za nabiranje hrane na vsem sadju, da bi pridelale tekočino različnih barv, v katerih so zdravila za človeka.

Vloga čebel pri pridelavi človekove hrane
Čebelji pridelki: med, propolis (zadelavina), cvetni prah, matični mleček, vosek in čebelji strup, so nujno potrebni za obstoj čebelje družine, njihov razvoj in za nov zdrav zarod. Čebela bistveno pripomore v pridelavi druge človekove hrane. Pridelava sadja je kar v 80% odvisna od oprašitve s posredovanjem čebel. Več kot 30% pridelane svetovne hrane odvisno od čebel zato je pomembno, da storimo vse za njeno ohranitev - s skrbjo za čisto okolje in zmanjšanjem uporabe pesticidov.

Med in propolis so uporabljali že stari Egipčani. To je bilo omogočeno le vladarjem, ki so imeli takrat še status božanstva. Zahodna uradna medicina se je distancirala (ali celo zavrgla) od uporabe čebeljih pridelkov v zdravstvene namene. Danes spoznavamo, da imajo farmacevtski izdelki poleg koristnih tudi slabe stranske učinke na zdravje človeka. Prav tako imajo tudi drugi kemijski proizvodi za zatiranje raznih škodljivcev, plevelov i.t.d. dvojni obraz.

Znanstveno proučevanje čebeljih pridelkov zamrlo z odkritjem antibiotikov
Del tradicionalne uporabe čebeljih pridelkov se je ohranjalo iz roda v rod. Znanstveno proučevanje čebeljih pridelkov se je začelo v začetku 20. stoletja, a je zamrlo z odkritjem antibiotikov in nekaterih drugih učinkovitih zdravil, ki so mnogo obetala. S postopnim pojavom neobčutljivosti mikroorganizmov na antibiotike ter zaradi resnih stranskih učinkov zdravil, se je znanost v zadnjih desetletjih ponovno lotila intenzivnega proučevanja čebeljih pridelkov in naravnih zdravil, predvsem rastlinskega izvora.

Več na Ringaraja.net

Vir: Prim. Majda Kurinčič Tomšič, dr. med. spec. za Ringaraja.net 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}