Search
Ekologična uporabna umetnost
28.11.2011, 12:05    avtor:   vir: Ekologičen    foto: Čebelica Maja
Preberite še

Tokrat vam predstavljamo diplomiranega pedagoga in umetnika Matica Praznika, ki predeluje in reciklira odpadne kose različnega materiala ter jim da povsem novo estetsko funkcijo.  
Ste že kdaj stopili v galerijo na ogled umetniških izdelkov ali prodajno razstavo znanega kiparja ali slikarja pa ste razočarani ugotovili, da vam nič ni všeč.  Ste se kdaj počutili kot slon v trgovini s porcelanom, ko ste hodili med umetninami čigar pomena niste in niste mogli doumeti, kaj šele, da bi vas zgodba kakšnega predmeta fascinirala.  Sodobna umetnost je marsikomu tuja. S tem je ne skušam degradirati, a mnogokrat sem že slišala, da smo umetniki sanjači in da umetnost zaradi umetnosti nima pomena. Vendar to ni debata o tem, ali je umetnost elitistična stvar ali ne, ampak o tem, da je umetnost lahko tudi uporabna in zabavna. 


 

Matic Praznik diplomirani pedagog in umetnik ter predvsem svobodna duša je pritegnil moje zanimanje, ker izdeluje ali bolje rečeno predeluje in reciklira odpadne kose različnega materiala ter jim da povsem nov pomen, funkcijo in estetsko vrednost.  Pravi, da je svoj navdih našel v recikliranju smeti in odpadnega materiala. Kako bolj ekologičen in navdihujoč je sploh lahko umetnik?  Z recikliranjem zavrženih predmetov  od koles do bobna pralnega stroja in pleksi stekla, jim da novo vrednost po tem, ko jih kot smeti potrošniški človek povsem degradira. Matic povrne stvarem življenje, vrednost in lepoto. Hkrati pa je stvar še uporabna. Njegovi izdelki so duhoviti, urbani, barvni in predvsem funkcionalni. V svojih delih skuša združevati kiparstvo, slikanje in industrijsko oblikovanje. Med njegovimi stvaritvami najdemo od samostoječih svetilk, stenskih ur, stojal za straniščni papir do klubskih mizic in obešalnikov za plašče. 

 

Njegova posebna strast pa so kolesa. Ker je že od nekdaj njegovo priljubljeno prevozno sredstvo kolo, je najprej začel izdelovati in predelovati unikatna kolesa zase in za svoje prijatelje. Ko pa je ugotovil, da se uporaba koles predvsem v Ljubljani popularizira je začel dobivati tudi naročila drugih strank. Sedaj je možno pri njem »naročiti« unikatno kolo, kakršnega sigurno nima nihče drug. Verjemite mi, da takšnega po vsej verjetnosti ne bodo ukradli, saj preveč izstopa in bi ga bilo težko spregledati.  Vendar ne pričakujte, da boste dobili izdelek v enem dnevu, Matic se izdelavi vsakega objekta resnično posveti in vedno prida še kakšen detajl, ki ga naredi zares posebnega in sovpada z vašim značajem.

 

S svojim delom hoče na tak ali drugačen način spodbuditi uporabnika k aktivnem sodelovanju, bodisi da je to kolesarjenje z njegovim predelanim kolesom ali pa s projekti kot so »gverilske« akcije v nakupovalnih centrih, kjer skuša potrošnike spodbuditi, da se zamislijo nad svojimi dejanji in brezglavo potrošnjo. V pripravi je tudi njegov najnovejši projekt, kjer bo skušal  reciklirati odvržena mestna kolesa, ki ležijo po ulicah Ljubljane in kazijo njeno podobo. Kolesa bo odpeljal v atelje jih predelal v umetniško delo in jih kot instalacijo vrnil na njihovo prvotno lokacijo. Predstavljale bodo   figure glasbenikov in mestnih počivačev, sestavljene pa bodo izključno iz delov koles.  Torej, ko se boste sprehajali po ulicah Ljubljane bodite pozorni, mogoče kje zasledite njegovo skulpturo, ki vam polepša siv meglen dan v ljubljanski kotlini. 

 

Torej, ko boste naslednjič hoteli odvržti star odslužen sesalec ali polomljeno kolo vašega malčka, pomislite, če bi se iz njega mogoče dalo narediti kaj uporabnega. Naj vas Matičevo delo navdihne, da bomo vsi skupaj postali ekologični umetniki.

Več izdelkov si lahko pogledate v njegovi galeriji tukaj

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}