Search
Kako deluje homeopatsko zdravljenje?
03.04.2010, 18:35    avtor:   vir: Ekologičen    foto: Internet
Homeopatija je naravni sistem zdravljenja, kjer se podobno zdravi s podobnim.  To  pomeni, da zdravilo ali snov, ki pri zdravem človeku povzroči določene simptome, zdravi podobne pri bolnem. Na primer čebulo, ki pri zdravih ljudeh povzroča nosni izcedek in solzenje, v homeopatiji uporabljajo za zdravljenje alergij, prehladov ali drugih bolezni, pri katerih sta prisotna podobni izcedek iz nosu in solzenje.


Homeopatsko zdravljenje je individualno, zato se zdravilo izbere za vsakega bolnika posebej glede na njegove značilne simptome, ki odražajo določeno bolezen.  Homeopat se pri začetni obsežni diagnostiki osredotoča tako na fizične lastnosti kot na čustveno-mentalno raven bolnika, saj je namen homeopatskih zdravil, da celostno pomagajo telesu k samozdravljenju.

Homeopatska zdravila so pripravljena v obliki kapljic, tablet, praškov in najbolj poznanih – granul oz. kroglic. Vsa so popolnoma naravna in izdelana iz rastlin, mineralov in živalskih izločkov. Pripravljena so s potenciranjem, kar pomeni, da določeno snov redčijo in pretresajo. Potence homeopatskih zdravil so označene s črko CH ali DH in številko, ki kaže na razredčenost raztopine. Zdravila nižjih potenc  se uporabljajo za zdravljenje fizičnih znakov, če pa gre za bolezen, ki sega tudi na psihično raven, se uporabljajo raztopine višjih potenc.

Homeopatska zdravila zaužijemo vsaj 15-20 minut pred jedjo, tako da granule raztopimo pod jezikom, kapljice pa zaužijemo z nekaj vode, pri čemer jih nekaj časa zadržimo v ustih. Ob jemanju homeopatskih zdravil je potrebno zmanjšati vnos kave, saj le-ta zmanjša njihovo učinkovitost. Bolniki, ki jim je zdravnik uradne medicine predpisal določena alopatska zdravila, se morajo dosledno držati njegovih navodil kljub temu, da se zdravijo tudi s homeopatskimi zdravili.

Trenutno v Sloveniji področje homeopatskega zdravljenja ureja pravilnik o uporabi homeopatskih zdravil v humani medicini, ki je v veljavo stopil oktobra 2008 in predstavlja pravno podlago za registracijo homeopatskih zdravil in njihovo prodajo v lekarnah. Vendar bodo morali biti izpolnjeni še številni drugi pogoji, da bomo homeopatska zdravila zares lahko začeli kupovati tudi v naših lekarnah, kot je to praksa v drugih evropskih državah, kjer se zdravniki lahko poljubno odločajo za uporabo homeopatije pri zdravljenju svojih pacientov. V Sloveniji se s homeopatijo lahko ukvarjajo le osebe, ki imajo končano medicinsko izobrazbo in pridobljeno zdravilsko licenco, vendar morajo v tem primeru vrniti zdravniško licenco. Na Lekarniški zbornici Slovenije pa je uspešno zaključilo izobraževanje iz področja homeopatije že vsaj 150 farmacevtov, ki jim pridobljena znanja omogočajo izdajanje homeopatskih zdravil v lekarnah ter svetovanje za samozdravljenje s homeopatijo pri akutnih ne-ponavljajočih se težavah.

Po Evropi, kjer so tovrstno zdravljenje prakticirali že v 19. stoletju vsi sloji prebivalstva (po nekih podatkih naj bi bila celo umrljivost ljudi, ki so se zdravili s homeopatijo manjša), so homeopatska zdravila najbolj priljubljena prav za samozdravljenje in lajšanje zimskih prehodnih obolenj in blažjih psihičnih težav. Ker nimajo neželenih učinkov, so še posebej priljubljena pri športnikih, nosečnicah in doječih materah ter  mladih družinah z otroki, prav tako ne vstopajo v interakcije z drugimi alopatskimi zdravili uradne medicine in so varna tudi za starostnike, ki imajo sočasno prepisanih več zdravil.
if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}