Search
Zdravniki niso strokovnjaki za prehrano
27.02.2012, 16:10    avtor:   vir: Holisic    foto: Holisic
Preberite še

Intervju z Aljo Dimic, prehransko terapevtko iz centra Holistic.
V svetu je čedalje več klinik in središč, kjer opravljajo prehranske terapije, vsem tem pa je skupno, da ne uporabljajo živil živalskega izvora. Prve izkušnje o tem, kako uspešno je zdravljenje z vegansko prehrano, ima tudi Alja Dimic, ki v Ljubljani vodi Center prehranske terapije. Dimičeva je pooblaščena prehranska terapevtka, članica ameriške prehranske organizacije (ANA − American Nutrition Association), pridobiva pa si naziv Certified Natural Health Professional (CNHP). Svoje znanje dopolnjuje z izobraževanjem v NCNM − National College of Natural Medicine (Oregon), v različnih antropozofskih klinikah (Goetheanum − Švica) ter na seminarjih,konferencah in predavanjih, ki jih mora zaradi dela redno dopolnjevati z novostmi v povezavi prehrana − zdravstvo. Trenutno se izobražuje v Gersonovi terapiji, ki spodbuja človekov imunski sistem, da ozdravi raka, diabetes, znižuje holesterol, odpravlja artritis, bolezni srca, alergije in še veliko drugih degenerativnih bolezni.

 

Zakaj obstajajo prehranske terapije? Ali niso zdravniki strokovnjaki za prehrano?

Že to, da se zdravniki med študijem učijo o uporabi zdravil za določene bolezni, ne učijo pa se, kako vplivajo nekatera hranila na naše zdravje, nam pove, da so zdravniki strokovnjaki za zdravila, in ne za prehrano. Verjamem pa, da bo prehranska terapija tudi pri nas postala dopolnitev uradnega zdravljenja, če že ne del uradnega zdravstva.

 

Kaj vas je spodbudilo, da ste prenehali jesti hrano živalskega izvora?

Za opustitev vse hrane živalskega izvora se nisem odločila sama, vsaj ne zavestno. Mesa ne jem že od šestnajstega leta. Opustila sem ga iz ljubezni do živali, pa tudi njegov okus mi ni nikoli preveč ugajal. V trgovinah sem zaradi groznega vonja in videza vedno skoraj tekla mimo oddelka za meso. Tudi jajc na srečo nikoli nisem marala. Sem pa z veseljem pila mleko in jedla skuto. Veliko skute, z njo sem bila prav obsedena, in zdaj spoznavam, da si lahko zasvojen tudi z mlečnimi živili. Vso hrano živalskega izvora sem opustila zato, ker sem bila v Ameriki v to prisiljena. Na izbiro ni bilo skute in mleka, kakršnih sem bila vajena doma, zato sem pač jedla sadje, zelenjavo, oreške in žita. In ko sem se vrnila v Slovenijo, niti pomislila nisem, da bi znova začela uživati mlečna živila.

 

Kako se zdaj telesno in duševno počutite kot veganka? Ste opazili kakšne spremembe na sebi?

Ko sem jedla še vse, je bilo z mano resnično marsikaj narobe. Pri šestnajstih sem bila še brez menstruacije, zato so mi predpisali kontracepcijo. Čez sedem let sem prenehala jemati tabletke in sledilo je obdobje petih let brez menstruacije, ko so me zdravili s hormonskimi injekcijami in z močnimi umetnimi hormoni. Moj izvid PAP je bil II. Sledilo je nihanje razpoloženja, zastajanje vode, nenehni učinki jo-jo ... Naj povem, da sem imela palpitacije srca (neenakomeren utrip) in zato jemala propranolol − za znižanje srčne frekvence in krčljivosti mišice. Stranski učinek tega zdravila je tudi depresija in zelo žive, moraste sanje, kmalu sem dobila tudi recept za antidepresive, vendar pa teh nisem nikoli jemala.

 

Manjkalo mi je tudi železa, krvni tlak je bil zelo nizek, in ker mesa že takrat nisem jedla, so zdravniki govorili, da ga moram začeti uživati. Vendar ga nisem, zato sem dobivala injekcije železa. Imela sem povišane jetrne encime in bilurubin.V tistem obdobju sem dobila priložnost za delo v Ameriki. In sem šla, doma pa pustila vsa zdravila. Ker sem bila pri hrani vedno izbirčna, sem raje prenehala uživati mleko, sire in skuto, kakor da bi uživala njihova živila. Hitre hrane na srečo nikoli nisem marala. Tako sem nehote pristala pri sadju, zelenjavi, žitih in oreških. Po naključju – naključij pravzaprav ni − sem spoznala naturopatsko zdravnico in ta mi je predstavila moč zdravljenja s prehrano in z naravnimi zelišči.

 

Naj povem, da prej v kaj takšnega nisem verjela in sem zaupala le uradni medicini. In sem poskusila. Hvaležna sem za vse težave, ki sem jih morala prebroditi, da sem spoznala, kolikšno moč ima narava. In ko sem na sebi opazila pozitivne spremembe − da imam končno ovulacije, dovolj železa, normalen bilurubin in da moje srce bije brez hitrih utripov, sem vedela, kako zelo resnične so Hipokratove besede: »Naj bo hrana naše zdravilo, in ne zdravilo naša hrana.«

 

"Naj bo hrana naše zdravilo, in ne zdravilo naša hrana."

 

Ukvarjate se s prehransko terapijo. Kakšno hrano svetujete svojim zdravljencem?  Kakšni so dosežki?

Začelo me je zanimati, kako to, da prehrana tako zelo vpliva na človekovo zdravje, na počutje. Zato se še vedno izobražujem na številnih naturopatskih klinikah in inštitutih po svetu. Naš Center prehranske terapije deluje pod okriljem Sanolaborja; tega sem zelo vesela, saj imajo resnično raznovrstno in zdravo ponudbo, kjer vsak najde tisto, kar najbolj potrebuje.

 

Prav tako smo združeni z vodilnim angleškim podjetjem Lamberts, ki povezuje priznane zdravnike z vsega sveta in kjer so meni in našim ljudem na voljo. Z nami je tudi neodvisni laboratorij ZRT, kjer opravljajo analize hormonov, kandide in številnih drugih stvari iz sline. Ljudem, ki pridejo v naš Center prehranske terapije, svetujemo terapijo in prehrano glede na njihove težave, spol in starost, torej ni pri vseh enaka. Vsem terapijam pa je skupno, da so odstranjeni živalski viri prehrane. Videvam in spoznavam ljudi, ki so imeli veliko hujše težave, kot sem jih imela sama.

 

Rak je strašna bolezen, prav tako bolezni srca in žilja ter vse druge tegobe zdajšnjega časa. In ko spoznaš ljudi, ki so ozdraveli samo s pomočjo narave, veš, da si tako lahko pomagaš tudi sam. Pri ljudeh, ki pridejo k nam in upoštevajo naša priporočila, so uspehi vedno zelo dobri.

 

Največ je pri nas žensk, ki trpijo zaradi hormonskega neravnotežja, imajo težave s kilogrami, ščitnico in prebavo. Tisti, ki se res odločijo kaj izboljšati, so zelo zadovoljni. Res pa je, da so najpomembnejše posameznikova odločitev, moč in volja, in kdor ima to troje, bo na svoji poti zagotovo uspešen.

 

Ali so kakšne bližnjice na poti do zdravja?

Nekateri že na prvem sestanku vprašajo, kako dolgo se bodo morali tako hraniti, kako dolgo ne bodo smeli piti kave s sladkorjem, kako hitro se bodo pokazali uspehi novega načina prehranjevanja in da oni pravzaprav sploh ne jedo veliko sira in na primer mleka – samo malo v kavi, kakšno jajce ali dve na teden … in da je to skoraj toliko kot nič.

 

Včasih slišim tudi, da nekaj konjskega mesa res ne bo porušilo njihovega zdravega prehranjevanja. Takšni ljudje sicer vse poslušajo, vendar vedno vprašajo, kaj lahko še kupijo, da bodo na primer hitreje shujšali, si znižali holesterol … Človek, ki razmišlja tako, zagotovo ni primeren za prehransko terapijo, in to ljudem pri nas tudi povemo.

 

Marsikaj si lahko kupite, vendar brez spremenjene prehrane ne bo nič, vsaj dolgoročno ne. So pa tudi takšni, ki povedo, kaj so jedli do zdaj, da so pripravljeni prehrano spremeniti, da jim je jasno, da je treba spremeniti način življenja, da vsega ni mogoče doseči le s trimesečno dieto.

 

Takšni ljudje so na svoji poti regeneracije telesa zagotovo zelo uspešni, in to – ne samo po počutju in videzu − kmalu spoznajo tudi sami.

 

 

Ali tudi druge alternativne in prehranske klinike po svetu, kjer se ukvarjajo s prehransko terapijo, svetujejo vegansko prehrano?

Zakaj s strokovnega stališča ne priporočajo hrane živalskega izvora?

V vseh klinikah, kjer zdravijo s prehrano in kjer sem bila, je opustitev živalskih virov prehrane obvezna. Svetovne zdravstvene raziskave potrjujejo, da je prehrana brez živalskih virov priporočljiva za vse starostne skupine, prav tako za nosečnice, doječe matere in otroke.

 

Veganska prehrana ima nizko vrednost nasičenih maščob, je brez holesterola, vsebuje veliko vlaknin, encimov, rudnin in vitaminov. Študija na Harvardu je na primer pokazala, da uživanje živalskih beljakovin in maščob povečuje raka na črevesju za 300 odstotkov, uživanje mleka in mlečnih izdelkov močno pospešuje razvoj raka na jajčnikih in prsih, (zaradi razgrajevanja laktoze v galaktozo), uživanje mesa zelo povečuje tveganje, da bo moški zbolel za rakom na prostati …

 

Številne ženske, ki pridejo k nam, imajo povišane vsebnosti estradiola (to nam pove analiza hormonov iz sline), ki pa je povod za nastanek vseh ženskih težav, na primer močnih menstruacij, predmenstrualnega sindroma, nerednih menstruacijskih ciklov, težav s čezmerno težo, neplodnosti, aken, cist, fibroznih prsi in raka na prsih. Živalska prehrana vrednosti estradiola še viša, rastlinska pa vzpostavlja normalno hormonsko ravnotežje. Vegani imajo tudi v nasprotju z vsejedci, v krvi višje ravni posebnih belih krvnih celic, ubijalk rakavih celic.

 

Veganska prehrana dokazano pomaga pri diabetesu, povišanem holesterolu, boleznih srca in ožilja, osteoporozi, depresiji, migrenah, hormonskemu neravnotežju, žolčnih in ledvičnih kamnih, astmi, alergijah, raku in številnih drugih težavah.

 

Ljudje imajo veliko predsodkov do veganske prehrane, češ da brez hrane živalskega izvora človek ne more fizično delati, da v rastlinski hrani ni dovolj nekaterih aminokislin, vitaminov …

To preprosto ni res. Dokazano je, da je za optimalno zdravje priporočljiva prehrana na rastlinski podlagi. Vse esencialne aminokisline, vitamine in rudnine, vse esencialne maščobe, torej vsa potrebna hranila dobimo z uživanjem raznovrstne zelenjave, stročnic, žit, oreškov in sadja. Tudi absorpcija hranil iz rastlinske prehrane je veliko boljša, saj so črevesne resice ob takšni prehrani prehodne in niso obremenjene s kislimi presnovki, ki nastajajo ob uživanju živalske hrane.

 

Poleg tega imamo ob rastlinski prehrani veliko več energije, saj ta ne obremeni črevesja in v njem ne gnije, ne zastruplja in ne zakisa našega telesa. Vsak naj se spomni, kako se počuti, če poje za kosilo zrezek, krompir in mogoče nekaj zelenjave, ali po prosenih testeninah s tofujem in bučkami ter ob veliki skledi mešane solate. Marsikdo gre po prvem kosilu malo »počivat«, jaz pa grem po svojem kosilu z veseljem na Šmarno goro.

 

Zakaj mislite, da se mnogi tako težko odpovedo mesu in drugi hrani živalskega izvora? Nekateri pravijo, da je to odvisnost. V mesu so tudi rastni hormoni pitanih živali. V siru so opiju podobne snovi.

Res, to je odvisnost, pa tudi nekakšna navada in navsezadnje tudi prepričanje, da moramo za zdravje nujno uživati hrano živalskega izvora. Večina takšne hrane vsebuje antibiotike in rastne hormone, ki nastajajo iz živalskih beljakovin in delujejo enako kot inzulin. Sproščanje več inzulina povečuje neustavljivo željo po sladkem. Enako je z rastnimi hormoni, le da občutimo tedaj, ko se ti znižajo, potrebo po živalskih beljakovinah, mleku, mesu, siru ali skuti, kot sem jo imela sama. Res, od skute sem bila prav odvisna.

 

Kaj je zdravo vegansko prehranjevanje? Kakšen je vaš jedilnik?

Zdravo vegansko prehranjevanje vsebuje raznovrstno lokalno pridelano zelenjavo in sadje, zelo priporočljivo je, da je ekološko pridelano, stročnice, oreške in žita, kot so proso, kvinoja, amarant in kamut. Zelo pomembna je tudi voda, bolniki morajo biti še posebno pozorni, da uživajo samo prečiščeno, saj le takšna deluje na telo bazično, in ne kislo. Zdrava veganska prehrana vsekakor ne vsebuje rafiniranih in predelanih izdelkov, sladkorja, raznih koncentratov in vnaprej pripravljenih izdelkov.

 

Sama pred zajtrkom najprej popijem kozarec raztopine bazičnega prahu, nato sledi skodelica svežega sadja, vedno večkrat tudi sveže stisnjeni korenčkov-jabolčni sok in zeleni čaj. Za kosilo imam največkrat proseno kašo z bučkami, sojine testenine z različno zelenjavo, popečen tofu z zelenjavo in raznovrstne mešane solate. Velikokrat naredim špinačne polpete, bučne njoke, zelenjavno lazanjo, stročji fižol, kuhan v sopari, ali ajdovo kašo z jurčki. Večerje so sestavljene iz zelenjavnih juh, najraje imam kremno bučno ali brokolijevo.

 

Ne potrebujem nikakršnih »gostil« in dodatkov, le česen in začimbe. Okusno. Za brata uporabim  časih sojino ali ovseno smetano, da mu jed še bolj ugaja. Za večerjo imam rada tudi sojine jogurte, naredim si lešnikovo, mandljevo ali kokosovo mleko, si pripravim proseno kašo v ovsenem mleku s pravo vaniljo in jo potresem s kokosom. Danes bom na primer pripravila proseno-jabolčne palačinke s cimetom in vaniljevo kremo.

 

V Sloveniji se še vedno govori o smrti otroka veganskih staršev, mnogi zdravniki so jo izrabili za blatenje brezmesne prehrane. Kaj menite o tej zadevi vi? So po vašem mnenju zdravniki zlorabili svoj položaj?

Zdravniki dobro opravljajo svoje delo, vendar ne verjamem, da resnično mislijo, da je za smrt kriva veganska prehrana. Saj so vse dokazane, priznane neodvisne študije dostopne vsakomur, o svetovno dokazanih dejstvih se vedno več govori in prepričana sem, da si vsaj kakšen izvleček preberejo tudi naši zdravniki. Ker prav oni najbolj vplivajo na prebivalstvo, bi bilo res zelo dobro, če bi se kje našel tudi kakšen slovenski zdravnik (takšnih je v tujini veliko), in podprl dokazane študije o prehrani. Na srečo pa je vedno več posameznikov, ki več ne sledijo slepo nekim priporočilom, ampak se sami izobražujejo, berejo in se zanimajo za to, kaj jedo, kako zelo vpliva hrana na človekovo zdravje.

 

Tisti, ki se ukvarjamo s prehrano, vemo, da veganstvo zagotovo ni bilo vzrok dojenčkove smrti. Zdravniki naj to tematiko prepustijo strokovnjakom, ki se izobražujejo in vedo, kako vpliva prehrana na zdravje. Tudi svetovne zdravstvene organizacije potrjujejo, da je vegansko prehranjevanje popolnoma zdravo za dojenčke in otroke...Zdravstveni minister Dorijan Marušič je dejal, da naj se otrok šele ob polnoletnosti odloči, ali želi postati vegetarijanec, prej pa bi mu morali dajati mešano hrano. Se strinjate z njim? Minister za zdravje bi se moral zavzemati za zdravje ljudi, za zdravje naših otrok, in verjamem, da si to tudi sam želi. Na podlagi številnih neodvisnih raziskav in po priporočilih največje ameriške nutricionistične organizacije ADA, katere članica sem, je veganska prehrana ne samo zdrava, temveč tudi priporočljiva, saj dokazano zmanjšuje tveganje za vse kronične bolezni, ki so najpogostejši vzrok smrti pri nas.

 

Samo s spremembo prehrane bi preprečili kar 86 odstotkov vseh bolezni, to pa je številka, ki bi morala predramiti vsakogar. Zanimivo se mi zdi, da kljub napredku sodobne družbe diabetes, rak ter bolezni srca in žilja pri nas tako zelo naraščajo. Če bi zdravstveni sistem deloval pravilno, bi se morali obolevnost in smrtnost zmanjševati, in ne nasprotno. Zakaj ne bi torej končno začeli poslušati Hipokrata, zdravnika, ki je že 400 let pred našim štetjem utemeljil zdravniško etiko, in ostati pri reku, pri katerem morajo sicer priseči prav vsi zdravniki, pa vendar ga ne upoštevajo: »Da bom dietična načela uporabljal v prid bolnikom ter od njih odvračal vse, kar bi jim utegnilo škoditi.« Vprašajte se o stranskih učinkih vseh predpisanih tablet in o stranskih učinkih zdrave prehrane.

 

Ljudje pri nas še vedno najbolj zaupajo besedam zdravnikov, in to bi, če bi naši družbi želeli pomagati, resnično morali izrabiti. Doktor Marušič ima kot minister zagotovo velik vpliv, moč in avtoriteto, ljudje zaupajo temu, kar reče. K nam prihaja vedno več ljudi, ki se zavedajo, da je z našim zdravstvenim sistemom očitno nekaj narobe, saj imajo čedalje več zdravil, čedalje več bolezni, kar zadeva prehrano, pa uživajo »vsega po malem«. In ko skupaj z njimi napišemo jedilnik, in se ga potem držijo, so uspehi zanesljivo dobri. Ne pozna se samo na počutju in videzu. Najbolj vesela sem, ko pride k meni gospa in mi reče: »Imela sem dedni holesterol in migrenske glavobole. Po treh mesecih mojih novih hranitvenih navad je oboje stvar preteklosti. « In takšnih ljudi je pri nas na srečo vedno več.

 

Vsem povem, da v našem Centru prehranske terapije ne zdravimo ljudi (čeprav bi temu lahko tako rekli, saj je v tujini to priznana, vedno bolj zastopana in ustaljena oblika zdravljenja), pač pa jim pomagamo, da sami najdejo pot iz začaranega kroga bolezni in jemanja zdravil. Naš minister za zdravje bi moral biti prvi, ki bi pokazal, da je takšna pot, pot spremembe prehrane z vplivanjem na zdravje, najlažja in dolgoročno edina, ki prinaša uspehe, in tisto, za kar si vsi prizadevamo - dolgo in zdravo življenje. Zelo bi se strinjala z našim ministrom za zdravje, če bi rekel: »Otrokom in vsem drugim starostnim skupinam priporočam vegansko prehrano. Ob polnoletnosti pa naj se vsak sam odloči ali želi jesti tudi prehrano živalskega izvora.« Zelo se zavzemam, da bi v osnovno in srednjo šolo vpeljali ure nutricionizma ali prehrane v povezavi z zdravjem...Omenili ste, da bi z vegansko prehrano preprečili 86 odstotkov vseh bolezni. Lahko to pojasnite?

 

Pri nas največ ljudi umre zaradi bolezni srca in žilja, raka dojk, prebavil in jeter. Vedno več je diabetesa, osteoporoze, težav z jetri in ledvicami, depresije, debelosti in težav s hormoni. In vse te bolezni so zelo povezane s prehrano. Za posledicami teh bolezni umre kar 86 odstotkov vseh ljudi, in če ne bomo v zvezi s prehrano ničesar spremenili, se bo odstotek v prihodnje le še povečeval. S spremenjeno prehrano lahko vse te bolezni  preprečimo, zelo zmanjšamo njihovo napredovanje ali se jih za vedno znebimo.

 

Veganska prehrana je zdrava za vsakogar, v katerem koli obdobju življenja, tudi med nosečnostjo in v otroštvu. Z vegansko prehrano se zmanjša tveganje za številne bolezni, saj si s prehodom na takšno prehrano uspešno znižamo raven holesterola v krvi, močno zmanjšamo tveganje za bolezni srca, znižamo previsok tlak, močno zmanjšamo nevarnost previsokega tlaka, tveganja za nastanek diabetesa, osteoporoze, artritisa, vnetnih procesov, bolezni jeter, ledvic in raka. Te informacije prihajajo iz ameriške dietetične organizacije, največje svetovne organizacije strokovnjakov za živila in prehrano.

 

ADA se zavezuje za izboljšanje zdravja ljudi ter za pravilno obveščanje in ozaveščanje javnosti, posameznikov, zdravnikov in terapevtov z neodvisnimi raziskavami, izobraževanjem, seminarji in javnimi nastopi. Živimo v svetu, v katerem je veganstvo nekakšen tabu, ko je normalno jesti vse in si čuden, če si vegan.

 

Vendar je v sodobni družbi povsem normalno tudi, da ima vsak kakšno alergijo, težave s prebavo, vsaj eno vrsto tablet in kakšen kilogram preveč. Verjamem, da je veganski svet naša zdrava prihodnost, edina pot k dolgoročnemu zdravju, dobremu počutju in višji zavesti. V prihodnje bo svet zagotovo postal svet veganstva, ki bo pripomogel k višji stopnji zavesti.

 

Vir: Damjan Likar na www.holistic.si

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}