Search
Hladno stisnjen sok je kot infuzija
23.02.2012, 23:10    avtor: Anja Ekologičen   vir: Ekologičen    foto: Holisic
Preberite še

V drugem iz niza intervjujev o vlogi prehranskih dopolnilih ob naših vsakdanjih jedilnikih, se pogovarjamo s sogovornico Aljo Dimic.




 

O pomenu prehranskih dopolnil hrani smo poklepetali tudi z Aljo Dimic, prehransko terapevtko iz centra Holistic.


Ali je po vaše v sedanjem času dopolnjevanje naše prehrane s prehranskimi dopolnili in superhrano res potrebno? 

Dopolnjevanje s superhrano in vitaminsko-mineralnimi dodatki samo zaradi časa, v katerem živimo, ni potrebno, kadar uživamo pestro in lokalno pridelano hrano, ekološkega porekla. Večina ljudi pa ob sicer osiromašeni prehrani skozi dan posega po vedno več prehranskih dodatkih, kar se mi ne zdi smiselno. 

Če uživamo predelana žita, v naprej pripravljene izdelke, sadje in zelenjavo kupujemo v  velikih supermarketih, zelenjavo toplotno obdelujemo, pojemo le majhno skledico presne zelenjave – solate, če uživamo uvoženo sadje, jemo živalske beljakovine, nasičene maščobe in sladkorje, če kadimo, pijemo alkohol in predpripravljene pijače, ki naše telo še dodatno ropajo pomembnih hranil, poleg vsega jemljemo tablete za vsak glavobol (izjemno učinkovit je kavni klistir in sveže stisnjen korenčkov sok), živimo v onesnaženem okolju, smo pod stresom, nam tudi velika količina superhrane na dolgi rok ne bo pomagala. Začasno nam bo morda dvignila na primer železo (kar dosežemo tudi z vsakodnevnim stiskanjem domačega korenčka in zelene listnate zelenjave), na dolgi rok pa zagotovo ne. Odpraviti moramo vzrok, zakaj nam kakšnega hranila primanjkuje, ne pa vzrok pustiti in le 'krpati' luknjo.

Tudi jaz sem imela premalo železa in hemoglobina, veliko preveč bilurubina in kreatinina. Jemala sem vse možne dodatke, pristala sem na injekcijah železa, vendar ni bilo nič bolje. Moje telo je samo iz sebe črpalo zaloge hranil, ker jih je porabljalo za nevtralizacijo velikih količin odpadnih snovi – kislin, ki so nastajale zaradi nepravilne prehrane – živela sem na skuti, sirih, predelanih žitih... Zdaj ne jemljem nobenih prehranskih dopolnil v obliki vitaminov in mineralov, ne uživam superhrane, moje železo je skoraj v presežku in imam več energije kot kdajkoli.


Ali je mogoče res dobiti dovolj vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi le iz hrane, ki jo sestavljajo sadje in zelenjava, oreščki in semena, polnovredna žita…? 

Seveda. Jaz sem odličen primer. Imam sokovnik, ki je resnično najboljši na slovenskem trgu, saj sadje, zelenjavo in oreščke hladno stisne, tako, da se ohranijo vsi živi encimi, vitamini in minerali. Ravno encimov večini ljudi kronično primanjkuje, ti pa so nujno potrebni za predelavo hranil. Brez njih se nobena zelenjava in sadje ne bosta presnovila in prebavila ter nahranila naših celic. Zato mnoge napihuje, imajo prebavne težave, premalo energije – manjka jim encimov, posledično pa tudi vitaminov. In ravno encime si zagotovimo z uživanjem sveže stisnjenih sokov. Sok iz sokovnika mora biti bister, brez vlaknin, ki sicer onemogočajo takojšnjo vsrkanje hranil v naše celice. Zato ni vseeno ali korenček pojeste cel ali si ga stisnete. Hladno stisnjen sok je kot infuzija. Prav tako vitamini in minerali delujejo skupaj, vedno so odvisni eden od drugega in nikoli ne delujejo posamezno. Zato ne boste imeli od dodatka železa nič brez vitamina C, ki je potreben za njegovo vsrkanje iz prebavil.


Ali je morda to mogoče le, če je hrana pridelana v domači režiji na ekološki način?

Pesticidi in druge kemikalije nam ne bodo prav nič pomagali, le še dodatno bodo obremenili naše telo in črpali hranila iz njega za nevtralizacijo strupov. Ne stiskajte in ne uživajte neekološke zelenjave in sadja. Kupujte lokalne pridelke, ki uspevajo glede na letni čas. Izberite si svojo kmetico za zelenjavo, svojega sadjarja za sadje, žita, oreščke in olja pa kupujte v bio trgovinicah. Vem, da je prihodnost v tem, da se bomo med seboj bolj povezovali. Od soseda boste kupili solato, on od vas jabolka, od tretjega boste kupovali moko, četrti pa vam bo dostavljal olja. Pri nas že zdaj delujemo na tak način in poleg tega, da krepimo svoje, domače gospodarstvo, s tem veliko manj onesnažujemo okolje, imamo vedno sveže pridelke, ne nazadnje pa nas takšen način delovanja med seboj povezuje. In prihodnost je v povezovanju in ne v delovanju po principu – vsak le zase.


Kako je v tem primeru z ekološkim sadjem in zelenjavo, ki ga dobimo v trgovinah?

Še zdaleč ni enak bio korenček iz Španije ali bio korenček od našega, domačega pridelovalca. Poleg tega res ne vem, zakaj bi podpirali uvožen korenček, ki je moral prepotovati kar nekaj kilometrov in zato tudi ni svež, poleg tega z njegovim transportom zelo onesnažujemo okolje. Poleg tega na primer sadje dobi največ vitaminov v zadnjih dneh zorenja, vemo pa, da tudi bio izdelke poberejo še nezrele, da dozorijo po poti. Končni produkt, čeprav gre za certificiran bio izdelek, je veliko bolj osiromašen z vitamini in minerali.


 

Kako je s presnojedci in vegani v primerjavi z ljudmi, ki se prehranjujejo klasično kuhano prehrano v tem primeru?

Vegani in presnojedci zaužijemo veliko več vitaminov, mineralov in encimov, posledično smo bolj zdravi in imamo 'ogromno' energije, saj naše telo ne porabi vitaminov in mineralov za nevtralizacijo kislin in strupov, ki nastajajo zaradi predelane hrane, zaradi živalske hrane polne hormonov in antibiotikov. Ne uživam živalske hrane, predelanih žit, dnevno si stiskam sveže sadno-zelenjavne sokove, uživam solate, pozimi pa imam zelo rada tudi tople zelenjavne juhe. Dolgo kuhanje na visoki vročini pomori encime in vitamine. Vendar na primer za brokolijevo juho potrebujete natanko 10 minut na nizki temperaturi, samo, da se malo zmehča, brokoli lahko stlačite in uživate v toplem obroku, ki še vedno vsebuje encime in vitamine. Za veliko količino teh pa poskrbijo hladno stisnjenim sokovi.


Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu prehranskih dopolnil in superhrane?

Zagotovo je treba biti pozoren na poreklo, način pridelave in predelave ter ali ima eko certifikate…

Prehranske dodatke pa si priskrbite šele takrat, ko ste poskrbeli za vsakodnevno uživanje lokalne eko zelenjave in sadja, ko si vsak dan stiskate sveže zelenjavno-sadne sokove, ko ste poskrbeli za pravilno delovanje vaših jeter in niso zamaščena, ko imate urejeno prebavo in presnovo. Le na takšen način si boste pomagali tudi dolgoročno in ne le trenutno.


Ali sami uživate katera prehranska dopolnila in superhrano?

Ja, uživam superhrano iz lokalne pridelave. Vsak dan si stiskam svež korenčkov sok, mešan korenčkovo-jabolčni sok, sok iz listov pese, brokolija, cvetače, zelene… Vse to je superhrana in vsakdo, ki jo je poskusil ve, o čem govorim.


Kaj bi lahko predstavljalo lokalno superhrano – imamo tudi v Sloveniji divje rastline, zelišča, začimbe in podobno, ki si jih lahko sami naberemo v naravi in tako pridemo do najboljše superhrane?

Seveda. Najboljši in zagotovo najbolj učinkovit je korenčkov sok, ki ima zaradi svoje sestave neverjetno moč zdravljenja in obnavljanja celic. Vsebuje pravilno kemijsko ravnovesje kalija, natrija, magnezija, fosforja, železa, žvepla in silicija ter številne vitamine A, B, C, D, E, G in K. Optimalno deluje prav na vsa bolezenska stanja in težave, uravnava delovanje žlez in hormonov ter nam pomaga pri pomanjkanju energije. Korenčkovega soka lahko popijete kolikor želite oziroma odvisno od vaše zdravstvene težave. Poskrbite le, da ga boste stisnili s sokovnikom za hladno stiskanje.

Razstrupite se tudi s čajem koprive, čemaža, peteršilja, breze, njivske preslice, timijana, rožmarina in črne detelje, saj čistijo kri, spodbujajo k znojenju in pospešujejo odtekanje žolča, preprečujejo zaprtje, krepijo imunski sistem, preprečujejo aterosklerozo, vnetje žil, infarkt…

Pripravite si sveže stisnjen sok iz krompirja, če imate rane na želodcu, razdražljivo črevo in vnetja v črevesju. Tudi žajbelj pomirja želodec in črevesje.

Če imate premalo energije, hemoglobina in železa oziroma ste nagnjeni k depresijam in tesnobnosti, si stiskajte sokove iz zelene listnate zelenjave,

Uživajte v jabolkih, ki vsebujejo veliko kalija, saj poskrbi za odvajanje vode iz telesa in skrbi za normalno delovanje živčnega in krvnega sistema.

Ne smemo pozabiti na čebulo in česen, ki sta odlična pri prehladih ter zvišanem slabem holesterolu. Zelo je učinkovit tudi cvetni prah za splošno dobro delovanje imunskega sistema. Pri ženskih težavah si pomagajte s čajem rmana in plahtice, moški pa za zdravo prostato uživajte bučne peške in pijte čaj vrbovca.

 









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}