Search
Čudežna konoplja in njena uporaba
29.02.2012, 20:12    avtor:   vir: Bea    foto: Internet
Preberite še

Industrijska konoplja je ena izmed najbolj vsestransko uporabnih rastlin. Šele v zadnjem času se spet spominjamo njenih pozitivnih učinkov, ki so jih poznali že naši predniki.

 




Prvi zapisi o uporabi konoplje segajo že pet tisoč let nazaj v vladavino nekega kitajskega cesarja. Ravno tako so jo poznala tudi mnoga druga ljudstva in civilizacije širom sveta od Južne Amerike, Indije, Kitajske, Južne Afrike pa vse do Jugovzhodne Azije in Srednjega vzhoda. V današnjem času je sicer mnogokje prepovedana, a vse več ljudi ponovno odkriva njene neverjetne pozitivne lastnosti na mnogih področjih od prehrane do njenih zdravilnih učinkov pa do eko gradnje. Poznamo dve vrsti konoplje, razlikujeta se glede na vsebnost THC-ja ali aktivno snov, ki jo nekateri uporabljajo kot drogo. Industrijska konoplja ne vsebuje THC-ja in je vsestransko uporabna, saj lahko dejansko uporabimo prav vsak del rastline.

 

Vsestranska uporaba

Seme navadne konoplje vsebuje približno:

24% beljakovin

32% maščob

21% ekstrahiranih stvari brez dušika

13% celuloze

4% vode

5% pepela

 

 

Industrija

Olje je osnova za izdelavo firneža, lakov, barv, različnih vrst mil in pralnih praškov. V papirni industriji jo uporabljajo za izdelavo papirja in lepenke. Olesenela stebla pa so lahko surovina za biogorivo za pogon motorjev in ogrevanje.

Gradbeništvo

V eko gradnji je uporaba zmlete konoplje povsem preobrnila način razmišljanja in gradnje. Dom zgrajen iz konopljinega gradbenega materiala je tako naravi prijazen kot tudi bolj zdrav. Je tudi odličen izolator. Odpadki od obdelave stebel so lahko polnila za ležišča.

Za prehrano ljudi

Iz celih, zdrobljenih, zmletih, stisnjenih, suhih ali kuhanih semen lahko pripravljamo različne jedi: iz moke izdelujemo kruh in pecivo; kalčke uporabljamo za solate in juhe; olje, ki je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, uporabljamo za solatne prelive in kuho; s hidrogeniranjem olja izdelujemo margarino; razkosmičena semena dodajamo žitnim in sadnim müslijem; tudi pogače in tropine, ki ostanejo pri stiskanju semena so dodatek k prehrani, saj lahko beljakovine izložene iz pogač uporabljamo za sladolede in sire;

Za prehrano živali

S celim semenom krmimo kokoši in druge ptice, z biološko visokovrednimi pogačami pa krmimo govedo in drobnico.


Jedilna konoplja - pomaga imunskemu sistemu

Seme konoplje vsebuje v primerjavi s sojo kar trikrat več beljakovin. Beljakovine zavzemajo kar 20-30%. Vrsta beljakovin, ki ju vsebuje je lahko prebavljiva in ju telo tako lažje in hitreje uporabi v svojih procesih. Razmerje aminokislin v semenih konoplje je idealno za človeško telo saj vsebuje vseh 8 esencialnih aminokislin v idealnem razmerju in nam pomaga pri krepitvi imunskega sistema ter pri tvorbi protiteles.

konopljini proteini so narejeni iz ostanka, ki ostane pri hladnem stiskanju konopljinih semen v olje. Kar ostane nato posušijo, zmeljejo v prah ki pa še vedno vsebuje vse pomembne sestavine konopljinih semen, le da so v tem procesu odvzete maščobe in vlaknine, kar pomeni, da je proteinski prah bolj skoncentriran. Idealen je kot dodatek k smoothijem za športnike po vadbi. Za tiste, ki se borijo z odvečno telesn težo pa je priporočljiv kot nadomestek obroka.

Mnogi rastlinski proteini veljajo za nepopolne, ker ne vsebujejo vseh osmih esencialnih aminoksilin kot jih vsebuje konoplja. Zato se mnogokrat v debatah o priporočljivosti in nevarnosti rastlinskih proteinov predvsem v športni prehrani sliši, da telo ne dobi vsega kar potrebuje za regeneracijo, če kot športniki ne jemo mesa. Pri konoplji to niti slučajno ne velja. Glavna prednost njenih proteinov je, da ni izolirana od ostalih hranilnih snovi in da z uživanjem teh proteinov dobimo v telo snovi, ki ugodno vplivajo na regeneracijo mišic, lase, nohte, kožo, oči, imunski sistem in prebavo.


Rastlinski proteini so lažje prebavljivi kot živalski, k temu pa pripomorejo tudi encimi, ki jih najdemo v proteinskem prahu. Ker le ti pospešijo absorbcijo snovi v telo, kjer jih potrebuje, nam jih je potrebno tudi pojesti v manjših količinah. Pospešujejo pa tudi izgorevanje maščob, seveda v kombinaciji s telesno vadbo!

Ker ima konoplja visoko pH vrednost na naše telo deluje alkalno, kar je pomembno za uravnavanje zakisanosti naših teles. Zakisanost negativno vpliva na naše telo in celoten organizem. To se kaže predvsem pri pomankanju energije, izgubi mišične mase ter kondicije in slabšemu splošnemu počutju.

 

Prepoved pridelave zaradi predsodkov

Lahko se zgodi, da konopljo v prehrani prepovedo izključno zaradi nepozavanja tematike. Še vedno žal premnogi pomislijo na drogo, ko se omenja konoplja. To pa je žalostno in če zakon o prepovedi gojenja jedilne oz. industrijske konoplje temelji na strahu pred drogiranjem slovenske populacije, je to dovolj dober pokazatelj, da nekaj ni v redu z miselnostjo današnje družbe.


vir: konoplja.org









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}