Search
Kis ni le dodatek hrani
22.10.2012, 18:25    avtor:   vir: Barbara Rudolf    foto: Internet
Preberite še

Ob omembi kisa vsi najprej pomislimo na kis, katerega dodamo solati ali uporabljamo za vlaganje, vendar ga lahko uporabljamo še v številne druge namene.


Kis za strojno pranje perila:
Ob vsakem pranju oblačil dodamo v pralni stroj k oblekam malo kisa. Kis mehča vodo, čisti stroj vodnega kamna in posledično zmehča oblačila, tudi barve so bolj obstojne. Vonj pralnega praška bo obstojnejši in bolj izrazit.Omili pik čebele, komarja ali opekline meduz:
Čisti kis
nanesemo na mesto pika ali opekline, postopek ponavljamo 3x na dan.


Ubija plevel in travo:
Čisti kis poškropimo po nezaželenem plevelu v vrtu in med tlakovci pred hišo. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler se trava in plevel ne posušita. Priporočamo še občasno škropljenje, da se ponovno ne pojavijo.


Povečuje kislost tal:
Kjer želimo imeti bolj kislo zemljo jo zalijemo z 120ml kisa v 3,75L vode. Takšno zalivanje predvsem potrebujejo azaleje in gardenije.


Preganja mravlje:
Imate mravlje v kuhinji in se jih nikakor ne morete rešiti. Kis poškropite po delih pulta in kotov, kjer se sprehajajo mravlje. Kis mravljam smrdi in posledično se bodo umaknile.


Odstranjuje smrad in čisti živali:
Kužka natremo s kisom in ga speremo in neprijetnih vonjav se znebimo. Prav tako je zelo uporaben pri čiščenju srbečih uhljev živali. Ušesa očistimo z mehko krpo, ki smo jo namočili z mešanico voda-kis.


Kis za čiščenje:
Povezavo do članka o čistilnih sposobnostih kisa o katerih smo že pisali najdete tukaj 

Osveži uvelo zelenjavo:
Ste pozabili, da imate v hladilniku na zalogi zelenjavo, sedaj pa je ovenela. Nič hudega, zelenjavo položite v vodo, kateri dodate jedilno žlico kisa. Kis bo zelenjavi povrnil svežino in že jo boste lahko porabili za kosilo.
Prav tako lahko osvežimo uvelo cvetje, v vazo z vodo dodamo pol jedilne žlice kisa in cvetje bo ponovno zacvetelo v vsej svoji lepoti.

Pomirja suho in srbečo kožo, mehča lase in lajša sončne opekline:
V kopel dodamo 2 jedilni žlici kisa in koža bo pomirjena. Za naravno mehčanje las poskrbimo tako, da pri zadnjem splakovanju las dodamo jedilno žlico kisa. Strah, da bodo lasje smrdeli po kisu je odveč. Na opečeno kožo narahlo namažemo alkoholni kis, ponavljamo po potrebi.


Čisti in odmaši likalnike:
Zažganino na likalniku sčistimo s krpo namočeno v mešanici (v ponvi segrejemo 50:50 soli in kisa), likalnik mora biti ohlajen!
Likalnik zamašen z vodnim kamnom lahko rešimo po naslednjem postopku: V vodni rezervoar 50:50 mešanico vode in kisa, obrnemo na paro in ga pustimo 5 minut obrnjenega pokonci. Potem ga izklopimo in pustimo, da se ohladi in odstranimo preostalo vodo iz rezervoarja.

 Čisti očala in steklo:
Leče očal lahko preprosto očistimo s kapljico kisa in nežno krpo, ki ne pušča sledi na lečah.


Gasi ogenj:
Vam je zagorela maščoba, preprosto ogenj polijemo s kisom in požar je pogašen.

Poživlja telo:
Pridejo dnevi, ko nam zmanjkuje energije. Svoje telo lahko poživimo s kisovim pripravkom (v kozarec mlačne vode dodamo čajno žlico kisa in malo medu, vse skupaj dobro premešamo in popijemo).


Vsestranska uporaba kisa nam poenostavi in izboljša življenje ter zmanjša uporabo kemikalij v vsakdanjem življenju. Še več uporabnih nasvetov za uporabo kisa, najdete v knjigi: How it all vegan.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}