Search
Modrost severno ameriškega indijanca "Enost z materjo Zemljo"
25.10.2012, 07:20    avtor:   vir: Zavod VelBi    foto: Zavod VelBi
Preberite še

»Indijanci si ves čas pripovedujemo zgodbe. Prav začuden sem, ker Evropejci tega niste vajeni. Za zgodbe si je treba vzeti čas. Le tako se lahko zgodi čarovnija, ko se duša dotakne duše. In to je edino, kar v življenju resnično šteje. Uživajte v zgodbi. »
~ Tim Sikyea
Ko gre za zdravje ali srečo, se čedalje pogosteje vračamo k naravi. Severnoameriški Indijanec Tim Sikyea bo z nami delil modrosti svoje indijanske tradicije in prek obrednih pesmi ter pripovedovanja zgodb razkril poglede in načine povezovanja z Naravo, kot so ga naučili njegovi dedje. Srečanje z indijanskim zdravilcem, ki bo prek svojega tradicionalnega domorodnega izročila predstavil pomen povezanosti in skupnega življenja z Zemljo, bo v nedeljo, 4. 11. 2012, ob 19.00, v Kinu Šiška v Ljubljani. Več informacij: www.wellbe.si.

 

  • Nedelja, 4.11.2012 ob 19:00 uri
  • Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljanahttp://www.wellbe.si/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif
  • Prijave do 30. oktobra 2012 na e-pošto: urska@wellbe.si (število mest je omejeno, zato je potrebna vnaprejšnja prijava)
  • Prispevek : 15 € -karte bodo v prodaji 2 uri pred dogodkom

 

Srečanje bo potekalo v angleškem jeziku, vendar bo poskrbljeno za slovenski prevod.

Domorodna ljudstva niso želela deliti svojega vedenja in modrosti z ostalim svetom, v zadnjem času pa se nekaj spreminja in začeli so se odpirati. Iz želje dati svetu, kar imajo, smo se dogovorili s Timom, severno ameriškim indijancem, da nam bo preko svojega tradicionalnega domorodnega izročila in svoje življenjske poti predstavi pomen povezanosti in skupnega življenja z Zemljo.

 


Modrost, ki jo želi Tim sporočiti, je bolj ali manj pogosta pri vseh domorodnih ljudstvih in poganskih tradicijah na Zemlji:"Mati Zemlja ni bolna, ljudje so tisti, ki so bolni. Ozdravite sebe in boste s tem naredili največ za Zemljo. Človek je trenutno edino bitje, ki ni v ravnovesju s Stvarstvom in Zemljo".

 

 

ORIS SREČANJA

V indijanski kulturi je običaj, da si vsa znanja, modrosti in izkušnje, delijo preko pripovedovanja zgodb. Na tak način se duša dotakne duše in to je vse kar lahko daš sočloveku. To je edino, kar v življenju resnično šteje. 

Zato bo tudi naše srečanje preplet Timove zgodbe, ki se je začela nekaj več kot 60 let nazaj in pesmi, preko katerih ljudje lahko začutimo več, kot nam lahko dajo zgolj besede.

Pesmi, ki jih bo Tim pel, skupaj s 5 bobnarji in svetim bobnom, preko katerega bobnarji ponazarjajo srčni utrip matere zemlje, niso dovoljene za snemanje, vendar lahko na spodnjih povezavah slišite podobno izvedbo: http://www.youtube.com/watch?v=5NOeqNdt1vM&feature=related

 

KDO JE TIM SIKYEA?

»Zemlja nam daje čisto vse kar potrebujemo za naše vsakodnevno življenje... čisto vse. Ona za nas indijance predstavlja brezpogojno ljubezen, ki jo doživljamo vsak trenutek našega življenja... »
~ Tim Sikyea


       Je eden zadnjih resničnih predstavnikov tradicionalnih severno ameriških šamanov oziroma zdravilcev, ki je ohranil pristen stik s svojo izvorno tradicijo in ni podlegel zahodnemu svetu, kot tudi ne izgubi vrednot Indijancev, ki živijo v rezervatih v Ameriki in Kanadi.

V Slovenijo prihaja že vrsto let, kjer v okviru Društva Zemlja Mati (www.zemlja-mati.si) opravlja naslednje svete indijanske obrede:

  • Očiščevalna potilnica - Sweatlodge,
  • Obred iskanja vizije - Vision Quest,
  • Ples Zemlje - Earthdance,
  • Obred v počastitev prednikov,
  • Obred govoreče palice - Talking Stick.

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}