Search
Kaj lahko za ohranjanje pitne vode naredimo sami?
19.05.2010, 08:30    avtor: Katarina P. Horvat   vir: Ekologičen    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še
Če zapremo vodo vsakič, ko vode ne potrebujemo, lahko letno prihranimo kar do 80.000 litrov vode, s čimer bi lahko napolnili plavalni bazen.


V slovenskem gospodinjstvu za posamezna opravila v povprečju porabimo naslednje količine pitne vode:
-    za kopanje in umivanje 32 % (okrog 50 litrov),
-    v sanitarijah 32 % (45 litrov),
-    za pranje 14 % (20 litrov),
-    za pomivanje 7 % (10 litrov),
-    za zalivanje in podobna opravila 7 % (10 litrov),
-    za čiščenje 4 % (6 litrov) in
-    za kuhanje 4 % (5 litrov).

V povprečju torej dnevno porabimo 146 litrov pitne vode na gospodinjstvo. Ta ugotovitev nakazuje, da lahko ravno gospodinjstva pomembno prispevajo k varčevanju z vodo. Z njeno učinkovitejšo rabo se lahko količina porabljene vode zmanjša za najmanj tretjino. Če zapremo vodo vsakič, ko vode ne potrebujemo, lahko letno prihranimo kar do 80.000 litrov vode, kar je toliko, kot je potrebujemo za napolnitev plavalnega bazena. Če bi sleherni posameznik zmanjšal dnevno porabo vode za en sam liter, bi v letu dni prihranil  okrog milijon kubičnih metrov. Učinek bi bil še večji, če bi za določena opravila uporabljali deževnico (na primer za splakovanje sanitarij, pranje, čiščenje, pomivanje, zalivanje).

Varčevanje z vodo je eden od najpreprostejših in najučinkovitejših ukrepov pri varovanju okolja, narava pa nam bo hvaležna za prav vsako privarčevano kapljico.

1.    Zobe si vedno umivajmo tako: zobno ščetko najprej zmočimo in vodo zapremo, zobe si sčetkamo, nato vodo ponovno odpremo ter splaknemo usta in ščetko. Na ta način lahko prihranimo do 40 litrov vode.
2.    Prhamo se vedno tako: najprej si zmočimo telo in vodo zapremo, potem si telo namilimo, nakar vodo ponovno odpremo in se oprhamo.
3.    Roke si vedno umivamo tako: najprej si zmočimo roke in vodo zapremo, potem si roke namilimo, nakar  vodo ponovno odpremo in si jih speremo.
4.    Namesto kopanja se raje prhamo, s kopanjem porabimo namreč kar do 250 litrov vode, s petminutnim prhanjem pa le do 140 litrov.
5.    Če nimamo pomivalnega stroja in posodo pomivamo ročno, jo pomivamo tako: korito ali posebno posodo napolnimo z vodo, dodamo detergent za ročno pomivanje posode in v korito postavimo umazano posodo, potem vso posodo namilimo in nazadnje speremo pod tekočo vodo.
if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}