Search
Morilsko dober mini korenček
05.11.2012, 15:52    avtor: Bea   vir: Bea    foto: Ekologičen
Preberite še

Prehrambena industrija nas lahko velikokrat zavaja le zato, da bi prišla do večjega dobička. Je njen interes resnično kakovostna in zdrava hrana za njihove kupce? Kaj piše na embalaži in kaj ne je lahko pošteno zavajajoče.
Če nimate časa podrobno preučevati vsakega živila kupljenega v lokalnem supermarketu vam toplo priporočamo, da se vsaj v prostem času malo sprehodite po spletu in preverite tu in tam, kaj se zares dogaja z vašo hrano. V sestavinah ponavadi namreč ne piše kaj vse se je s tem živilom dogajalo, preden so ga zapakirali v embalažo. Proizvodni procesi pa so mnogokrat izredno vprašljivi in ne ravno okolju in zdravju prijazni.

 

Kdo bi si mislil namreč, da nas lahko tudi zelenjava, ki jo vsi tako na veliko hvalijo kako je zdrava, zastruplja ravno pred našimi očmi. Ne bodite tako prepričani, da ste naredili nekaj dobrega zase in posebno za svojega otroka, če ste mu uspeli v zelenjavni juhi pod krinko prodati korenček in grah. Seveda, korenček je zdrav, otroci posebno radi posežejo po tisti prikupni "baby carrot" verziji, ki je tako očem prijetna.

 

A če bi vam povedali, da je ravno pri tem korenju največ možnosti, da je strupen, potem bi nas verjetno čudno gledali. Ste vedeli, da so ravno te prikupni majhni korenčki le ostanek večjih, ki so jih s stroji lepo obdelali, ker jih drugače zaradi neprivlačnega izgleda verjetno ne bi morali prodati? Tako je.

 

Najprej so jih ostrgali, da se na njih ne pozna nobena brazda in rjava pika potem pa so jih po vsej verjetnosti še malo okopali v kloru, da bi iz njih potegnili bolj živo oranžno barvo in bi vas na policah vaše trgovine pritegnila svež videz in urejena oblika.

 

Ljudje smo pač nagnjeni k simetriji in živim barvam. Narava nas je naredila takšne in s tem seveda ni nič narobe. Vprašanje je le, kako s pridom to izkoriščajo določene industrije, da nam prodajo mačka v žaklju ali še huje garjavega mačka v žaklju.

 

Torej, zamisliti se je potrebno ali bi raje jedli solato ki lepo izgleda in vas hkrati zastruplja od znotraj ali pa bi si privoščili morda malo pikast korenček, čudnih oblik, ki vas bo napolnil z energijo in vitamini? Ne nasedajte očem, kajti videz včasih vara. Morda se sliši smešno, ampak vašo hrano raje najprej povohajte pa smo prepričani, da vas bo manjkrat zavedla kot vaše oči.

 

vir: Rise Earth

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}