Search
5 nasvetov kako reči belemu sladkorju NE!
15.11.2012, 10:25    avtor: Bea   vir: Bea    foto: Internet
Preberite še

Odvisnost od belega sladkorja je že dolgo znana kot eden izmed perečih problemov sodobne družbe. Beli sladkor je znan tudi kot bela smrt. Kako se te odvisnosti otresti in jo premagati? Najprej moramo razumeti njeno delovanje.
Rafiniran beli sladkor sodi v sam vrh živil, ki jih uvrščamo med glavne krivce prekomerne teže in problemov z zdravjem pri ljudeh. V sodobnem času, ko nam živilska industrija ponuja na tone različnih izbir od zdravih do slabih, je odgovornost na nas, da se sami odločimo ali bomo živeli zdravo.

Znanstvene študije so pokazale, da uživanje sladkorja pri zaužitju na naše možgane deluje podobno kot droge, ki v nas sprostijo endorfine ki nas lahko naredijo potencialne odvisnike. Ravno tako lahko kaj hitro postanemo odvisni od sladkorja.

Pri sladkanju ne gre le za fizično odvisnost, saj vsi dobro poznamo pojav čustvenega prenajedanja, ki nas za kratek čas lahko spravi v stanje blaženosti in potešenosti. Ko pa se boleči občutki vrnejo pa se ponovno zaključi začaran krog. Raziskave so tudi pokazale, da so otroci alkoholikov in ostalih odvisnikov prej podvrženi odvisnosti od sladkorja.

Vendar pa je dobra novica, da se je te odvisnosti mogoče odvaditi. Na voljo je mnogo drugih sladil ter manj predelanih živil, ki sicer imajo sladek okus, a niso tako "nevarne" za naše telo. Seveda se moramo zavedati, da so tudi zdrave sladice, še vedno sladice kot pravi Anja Horvat Jeromel in s tem opozarja na zmernost uživanja le teh.

Če boste sistematično in odločno pristopili k svoji odvisnosti od belega sladkorja, se boste ne samo rešili nezdrave navade, ampak tudi bolje počutili in vaše počutje ne bo odvisno od vnosa določene hrane, ampak od tega kdo resnično ste.

 

5 nasvetov, kako se odvaditi uživanja belega sladkorja:

  • nadomestite ga z naravnimi sladili, ki naj bodo čim manj predelana (presni agavin sirup, med, stevia)
  • ko začutite potrebo po sladkem si namesto nekvalitetne mlečne čokolade privoščite temno ali pa kos kruha z medom, nekaj datljev
  • v trenutku slabosti za trenutek postojite in se obrnite vase ter vprašajte sami sebe ali zares potrebujete sladico
  • preučite kaj natančno se zgodi v vašem telesu ko zaužijete rafiniran beli sladkor, če boste razumeli fizični proces iz znanstvenega vidika vam bo morda lažje premagati vzgib
  • imejte v mislih, da je vaše telo shramba tako dobrih kot slabih snovi. Več ko vnašate dobrih, bolj vam bo vaše telo hvaležno in vas bo nagradilo z vitalnostjo ter energijo.

 

Ko bo telo očiščeno, boste opazili, da se nenadne hitre potrebe po sladkorju ne bodo več pojavljale, saj bo nivo sladkorja v vaši krvi bolj enakomeren in ne boste trpeli od prekomernih nihanj. Celosten pristop k vaši prehrani, vam bo vaše prizadevanje pri odvajanju še pospešil, saj je velikokrat potreba po spodbujevalcih in dvigovalcih energije največkrat posledica revne diete in nezdravih prehranjevalnih navad nasploh.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}