Search
Zahtevajte zelene in okolju prijazne storitve ter izdelke
19.11.2012, 07:25    avtor: Bea   vir: Bea    foto: Janez Božič\'s blog
Preberite še

Ali imamo kupci moč, da spremenimo tok in razvoj izdelkov in storitev? Mogoče se vam na prvi pogled zdi, da vaš nakup nima nikakršne veze s politiko, a če se sistem v katerem živimo hrani z našimi odločitvami v nakupovalnih centrih, potem ga moramo natančno tam začeti tudi spreminjati.
Nedavno smo volili predsednika države. Volitve se zgodijo na 4 leta, takrat imamo priložnost izraziti svoj glas. Kaj pa vseh preostalih 1459 dni? Kje se gibljete, kaj počnete, kaj vas moti in kaj veseli? Kaj bi radi počeli pa se vam zdi, da ne morete in česa si ne želite početi pa se vam zdi da morate?

 

Vsa ta vprašanja se lahko zdijo trivialna, a verjemite ob poglobljenjem razmisleku naše vsakdanje poti le niso tako zanemarljive. Predvsem ne za gospodarstvo, katerega gonilni mehanizem smo mi, kupci z denarjem. Več ali manj denarja, ni važno. Tudi mali nakupi, v skupnem seštevku prinašajo velike dobičke.

 

In tako pridemo do naše odgovornosti. S polnoletnostjo nam ponosno podelijo volilno pravico. Nihče pa nam ne pove, da imamo pravice tudi drugje in kako dejansko naša vsakdanja dejanja vplivajo na sistem. Volimo namreč z vsakim nakupom.

 

Včasih so vsi kupovali bel kruh, ker je bil to izraz blaginje, ki smo jo lahko uživali po vojni. Bel kruh je bil "chic". Potem je nekdo rekel, "Hej, bela moka škoduje zdravju." pa so kupci začeli povpraševati po polbelem in črnem. Pekarne so povečale peko, ker so videle v tem dobiček. Kupci smo dobili zdrav črn, ajdov, pirin kruh, podjetniki svoj zaslužek in življenje je bilo lepo.

 

Včasih so vsi kupovali nove stvari, ker je v času globalizacije trg postal zasičen s stvarmi in so bile zato lahko dostopne in poceni. Potem je nekdo rekel "Hej, za tvoje bele superge dela na Kitajskem otrok, ki mu plačajo pest riža na dan." In začeli smo povpraševat po izdelkih "pravične trgovine". Trgovine so uvedle posebne police, kjer lahko izbiramo med takšnimi odgovornimi izdelki. Zadovoljni smo kupci, zadovoljni so trgovci.

 

To sta le dva primera, kako lahko vsak posameznik s svojim vsakodnevnim glasovanjem spreminja tok razvoja. Najslabše je mnenje, da nihče nič ne more, ker je njegov vpliv premajhen. Na koncu se zares nič ne spremeni, ker ne naredimo niti tisto malo, kar je v naši moči!

 

Če boste vsakič, ko boste kupili nov kos oblačila vprašali trgovko ali je iz organskega bombaža in ko boste ob sklenitvi naročniškega razmerja s svojimi telefonskim operaterjem ali pa energetskim dobaviteljem zahtevali, da vam predstavijo svojo družbeno in okoljsko etiko, se bo počasi a vztrajno ta svet premikal, k boljšem jutri.

Bodite dobri in delajte dobro, vaš glas bo slišan.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}