Search
Kaj zares potrebujemo v življenju?
10.12.2012, 08:23    avtor: Bea   vir: Ekologičen    foto: Deviantart
Preberite še

Sodobni način življenja nas je navadil in vzgojil, da se moramo večino svojega časa gnati za nečim, delati za nekaj in stremeti k nečemu. Seveda ni s cilji v življenju prav nič narobe, a morda včasih pozabimo, kaj je zares pomembno.
Se vam dogaja, da stalno prestavljate druženje s prijatelji ali pa obiske pri družini z izgovorom, da ste preveč zaposleni z bolj pomembnimi stvarmi?

Se vam zdi, da nikoli nimate časa zase, ker se vam venomer nekam mudi in brezglavo drvite po tisočih opravkih, čeprav bi raje brali knjigo?

Vam partner pogosto očita, da ne preživljata skupaj dovolj kvalitetnega časa?

Je vzrok vaših rednih glavobolov ter občutkov anksioznosti stanje na vašem bančnem računu? Ker imate preveč stvari za katere morate skrbeti ter jih odplačevati?

Kdaj ste nazadnje nadeli nase trenirko ter odšli v neznano po gozdnih stezicah na bližnji hrib?

 

Vprašajte se, kaj je v življenju zares pomembno. Ker morda boste ugotovili, da ob treznem in umirjenem premisleku, vse kar ste poprej imeli za pomembno, vendarle nima takšne teže kot ste jo dajali.

 

Ne pravimo, da pustite vse kar imate, ter odidete neznano kam. To bi bilo neodgovorno. A pretehtajte, kaj od vsega kar v življenju počnete ali imate je v resnici morda le vaš beg od resničnosti in sedanjega trenutka.

 

 

Zavedajte se, da ko boste na koncu položili račune s samim seboj ni nujno, da se je vsaka naložba, ki se je morda takrat zdela vredna svojega denarja, tudi zares splačala. Ali ste porabljeni čas in denar zares modro vložili in kako se vam je to povrnilo? S stresom, skrbmi in čirom na želodcu ali nasmehom na obrazu, lepimi medčloveškimi odnosi in zadovoljstvom s samim seboj?

 

Kaj zares potrebujemo v življenju je eno tistih vprašanj na katerega ve odgovor vsak sam. Odgovoriti si morate sami, v tišini, znotraj v sebi, iskreno. Drugače lažete sami sebi, nikomur drugemu. Nenazadnje vi ste tisti, ki boste morali živeti s seboj vsak dan, ostali lahko vstanejo in odidejo.

 

Nekaj namigov, kje lahko začnete:

  • Ali sem srečen? Prvo in najpomembnejše vprašanje, ki si ga veliko premalokrat postavimo in nanj iskreno odgovorimo.
  • Kdaj sem dobre volje in se počutim, da bi lahko premikal gore? Trenutki sreče so pravzaprav zelo koristno sredstvo, ki nam daje napotke katere stvari so zares odsev naše duše in jih moramo zato početi čim večkrat. 
  • Ali mi materialne stvari koristijo, ali me v resnici obremenjujejo? Vprašanje na mestu. Velikokrat smo dejansko v podrejenem položaju s stvarmi, ki nas obkrožajo. Biti lastnik avtomobila, stanovanja, drage slike, torbice ali česarkoli, čemur pripisujemo sami vrednost, je lahko za nas obremenjujoče tako s finančnega kot z vidika strahu pred izgubo. Vprašajmo se o resnični vrednosti?
  • Kakšni so moji odnosi? Ker smo socialna bitja, so odnosi še kako pomemben dejavnik našega počutja saj nas lahko podpirajo ali pa obremenjujejo, v kolikor niso čisti. Energija mora prosto teči, da lahko živimo polno in se razvijamo. Če v sebi držite stvari s tem zadržujete energijo. Laži, skrivnosti in potlačena jeza ali žalost vam prav nič ne služijo. Osvobodite se jih čimprej!
  • Pogovor s samim seboj. Meditacija je super sredstvo, da si vzamete čas zase ter se pogovorite s svojim notranjim jazom. Ni vam potrebno biti buda ali budistični menih, da bi znali meditirati. Preprosto se udobno namestite in zaprite oči ter dihajte. Vse ostalo vam bo povedal vaš notranji glas. Sprejmite vse, tudi slabe stvari. Takšne kot so.
  • Kreativnost. Biti kreativen, je dejansko dopustiti da smo kdor smo. V svetu, kjer prevladuje naš ego in nas vodi v vsakdanjem življenju smo pozabili, kaj pravzaprav želi naša duša. Ona pa je tista, ki nam želi najboljše ter nas vodi, da uresničimo naše poslanstvo. Karkoli vas veseli, počnite to. Kreativnost se lahko manifestira na različne načine, to ne pomeni, da moramo biti vsi slikarji in kiparji. Kreativnost je strast. Bodite strastni!
  • Ali me moja prehrana podpira? Morda čudno vprašanje, a verjemite je še kako na mestu! Mnogo ljudi se ne zaveda, da je naše psihofizično počutje v veliki meri pogojeno s prehrano. Če jemo lahko in hranljivo hrano, bo tudi naše telo ter um lahek in poln energije. Če pa je naša hrana težka, revna s hranili, procesirana in pridelana na okolju in zdravju ne prijazen način, potem se ne čudite, da boste to odražali tudi sami. 
  • Hvaležnost. Občutek hvaležnosti brez razloga je tista stvar, ki vam bo povedala ali ste pomirjeni s samim seboj in ali sprejemate stvari v življenju takšne kot so, ter jih ne obsojate. Ni dobrega in slabega, stvari samo so. Takoj, ko jih obsodimo jim dodamo težo in pomembnost. Ne bodite hvaležni za nekaj kar imate ali ker vam gre vse po načrtih, bodite hvaležni kar tako, ker ste in ker vas življenje podpira v vsem. Saj tudi vas.

 

 

Razmislite kakšna je cena za vašo srečo in miren um. Pomirite se s samim seboj in sprejmite stvari v svojem življenju kot priložnosti, ne kot ovire. Življenje vam ne daje pretežkih nalog, vse so ravno takšne, kot jih potrebujete, da stopite en korak naprej. Ko boste odvzeli namišljeno pomembnost stvarem in dogodkom v vašem življenju, boste zares začutili, da je vse izredno preprosto. Torej, boste namenili danes vsaj 15 minut sami sebi?

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}