Search
Zimski recepti naših babic
01.02.2013, 07:25    avtor:   vir: Barbara Rudolf    foto: Internet
Preberite še

Na zimskem pohodu so viroze in gripa, v čakalnicah zdravstvenih domov dolge vrste bolnih ljudi. Na televiziji pa oglasi, ki spodbujajo k nakupu in uporabi sirupov in tablet, ki v trenutku odpravijo glavobol, kašelj in vročino. Pa jih res? Vse le ne gre tako hitro, kot obljubljajo.




Sploh pa ne za tiste, ki prisegamo na naravno in počasno prebolevanje viroz in prehladov. Za vas smo poiskali stare babičine recepte, ki so preizkušeni in učinkoviti.


Topli kamilični obkladki:
V ponvi segrejemo malo olja in posušenih kamiličnih cvetov. Vse skupaj damo v majhen »žakeljček« iz blaga, ki ga na vrhu zapognemo in položimo na prsi. Topli kamilični obkladki pomagajo pri lažjem izkašljevanju, primerni so tudi za majhne otroke. Pripravek lahko uporabimo večkrat, vedno znova ga lahko segrejemo na radiatorju.



Inhalacije čaja iz materine dušice
V velikem loncu zavremo vodo, v katero dodamo malo posušene materine dušice. Po petih minutah pripravek precedimo, katerega lahko tudi pijemo. Za inhalacijo potrebujemo še brisačo, ki si jo položimo čez glavo in začnemo z inhalacijo. Nekaj vdihov naredimo skozi nos in potem še nekaj skozi usta, to ponavljajmo 5-10 minut. Potem si obraz ovijemo v brisačo, da se ne prehladimo in čez nekaj časa inhalacijo lahko zopet ponovimo. Inhalacija čaja iz materine dušice je priporočljiva pri hudem kašlju, saj ga pomirja, sploh pred spanjem.



Doma pripravljeni sirupi
Doma si med letom lahko pripravimo različne sirupe, ki pomagajo pri prehladih in lajšajo kašelj.
Trpotčev sirup: v steklen kozarec položimo plast ozkolistnega trpotca, potem plast sladkorja in spet plast trpotca... tako napolnimo kozarec do vrha in ga postavimo na toplo (ne na sonce). Po nekaj dneh oz tednih se sladkor utekočini in to tekočino precedimo v majhne steklene stekleničke. Trpotčev sirup je zelo učinkovit za lažje izkašljevanje, ob vročini se ga ne sme piti. Pije se ga trikrat dnevno po eno jedilno žlico.
Ob prehladih se lahko pije tudi sirup iz smrekovih vršičkov in sirup iz pljučnika. Oba se pripravi na enak način, kot trpotčev sirup.



Žajbljev pripravek
V nekaj vrele vode dodamo nekaj žajbljevih listov (suhih ali svežih), po dveh minutah vrenja pripravek precedimo in malo ohladimo. Del pripravka (nekaj požirkov) lahko popijemo, ostali del pa grgramo. S pomočjo žajbljevega pripravka razkužujemo žrelo in na tak način odpravlja bolečine v grlu.


Sveži ingver
Ob prehladu in bolečem grlu je zelo učinkovit tudi ingver. Olupimo košček svežega ingverja ter ga narežimo  na zelo tanke in majhne koščke. Potem jih počasi žvečimo. Ponovimo vsak večer, dokler prehlad ne mine.



Limonada
Pri vsakem prehladu je zelo pomembno da pijemo zadostno količino tekočine in da ta tekočina vsebuje vitamine, ki izboljšuje imunski sistem. Limonado si pripravimo tako, da soku polovice limone dodamo toplo vodo in žličko medu, vse dobro premešamo in popijemo.



Pri vseh prehladih je priporočljivo piti čaj z medom in limoninim sokom, pazite da čaj ne bo prevroč  (ne več kot 40°C), da ne uničite vseh vitaminov in mineralov.
Ne glede na vse naravne recepte, pa vam želimo veliko zdravja in dobre volje!









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}