Search
Kako z naravnimi sredstvi odstraniti madeže z oblačil in tekstila?
27.04.2010, 15:15    avtor: Živa M. Brecelj   vir: Ekologičen    foto: Živa M. Brecelj
Preberite še
Ker se vsakodnevnim madežem žal ne moremo izogniti, smo pripravili nekaj enostavnih nasvetov, kako vašim oblačilom povrniti brezmadežnost, ne da bi okolje obremenjevali s kemijo.Trava
Madež namočite v čisti vinski kis ali 90-odstotni alkohol (če tkanina to dopušča), ga izperite in normalno operite v pralnem stroju, z ustreznim pralnim sredstvom.

Sladoled, čokolada, sadje, sokovi
Madež namočite v raztopino vinskega kisa (dve jedilni žlici čistega kisa na četrt litra vode), oblačilo izperite in ga normalno operite v pralnem stroju, z ustreznim pralnim sredstvom. Sadne madeže lahko odstranimo tudi z ledom oziroma mešanico soli in limoninega soka. Odlične rezultate dosežemo tudi z vodo in vodikovim peroksidom ali amonijakom.

Kavo in čaj
Bombaž bele barve: madež prepojite z vodikovim peroksidom in oblačilo operite v stroju kot bi ga sicer.
Barvani bombaž: madež namočite v raztopino vinskega kisa (dve jedilni žlici čistega kisa na četrt litra vode), oblačilo izperite in ga normalno operite v pralnem stroju.
Volno: madež namočite v raztopino pripravljeno iz enakega deleža alkohola in čistega vinskega kisa. Nato oblačilo izperite in ga operite v pralnem stroju.

Vosek
Večji del madeža poskusite spraskati z obleke, nato pa na obe strani tkanine postavite likalnik in tako stopite preostali vosek.

Kri
Svež madež: namočite oblačilo v hladno vodo in madež bo izginil.
Posušen madež: pripravite raztopino iz natrijevega bikarbonata ali soli ter hladne vode. Namočite oblačila in madež bo izginil.

Žvečilni gumi
Obleko postavite v zamrzovalnik, ali pa na žvečilni gumi, prilepljen na obleko, postavite led. Ko žvečilni gumi zmrzne, ga spraskajte z obleke in jo nato operite v pralnem stroju.

Mast in olje
Po madežu takoj posujte otroški puder. Počakajte, da se madež posuši, nato pa nežno s ščetko odstranite puder. Postopek ponavljajte dokler madež povsem ne izgine in ga  obleko operite v pralnem stroju.

Kečap
Pripravite raztopino iz enakih delov glicerina in vroče vode. Obleko eno uro namakajte v tej raztopini in jo operite v pralnem stroju.

Črnilo in barve
Črnilo popivnajte s papirnato brisačo, da ga odstranite čim več. Nato pod madež postavite belo, čisto krpo ali zaplato in madež prepojite z drugo, mokro krpo. Način bo še bolj učinkovit, če uporabite nekaj čistega vinskega kisa ali alkohola, če tkanina to dopušča.

Rja
Majhne madeže posujte s soljo, čez sol pa prelijte nekaj limoninega soka in pustite delovati čez noč. Naslednji dan povsem izperite sol in limono iz oblačila in ga operite v pralnem stroju.

Ličila
Del oblačila z madežem postavite na papirnato brisačo, nato pa hrbtno stran namočite z 90 odstotno raztopino alkohola, če tkanina to dopušča in če madež ni premasten. Če je madež masten, ga odstranite, kot smo svetovali za mastne madeže.

Vino
Madeže rdečega vina odstranimo z drobno kuhinjsko soljo. Oblačilo nato posušimo in ga operemo. V primeru madeža na posebej občutljivem blagu ga rahlo namočite v mešanico vode in vodikovega peroksida v razmerju šest proti ena (šest enot vode in ena vodikovega peroksida).
 
Šampanjec
Če ste se polili s šampanjcem, pripravite mešanico na osnovi mila za pranje perila in kalijevega karbonata (pepelika) in zmes namažite po madežu. Svetujemo, da pustite delovati nekaj ur in nato madež očistite z vodo. 

Čaj
Če se je popoldanska čajanka prelevila v čajno kopel na oblačilih, ni razloga za paniko. Madeže namočimo z vodo in kasneje z mlačno vodo, ki smo ji primešali limonin sok.
if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}