Search
Brez čebel bomo lačni
24.06.2013, 07:30    avtor:   vir: Ekologičen    foto: Internet
Preberite še

S čebelami bi morali ravnati odgovorno in se še posebno zavedati, da smo tudi mi odvisni od njihove dobrobiti. Z uporabo neonikotinoidov v kmetijstvu ogrožamo svojo lastno prehransko vranost.
Premalo se zavedamo, kako smo kot del ekosistema odvisni eden od drugega. Prehranska veriga ni le poglavje v učbenikih, na katerega pozabimo, ko končamo šolanje, ampak se ga moramo zavedati vsak dan na vsakem koraku, z vsakim našim dejanjem.

 

Tudi, če niste kmet ali čebelar, se je potrebno zavedati, da intenzivno kmetijstvo in uporaba strupenih pesticidov še kako vpliva na celotno prehransko verigo in s tem dolgoročno tudi na to, kaj bomo imeli na krožniku čez par let. Če sploh kaj. 

 

Neonikotinoidi so strupi, ki jih kmetje uporabljajo za zatiranje škodljivcev. Vendar le ti izredno pogubno vplivajo tudi na čebele. Čebelarji že dolgo opozarjajo na zaskrbljujoč pojav izginjanja čebeljih družin kot posledico uporabe teh strupov. Čebele lahko zaradi teh novejših strupov poginejo takoj ali pa se njihov imunski sistem poslabša, spremenijo pa se tudi njihove vedenjsek značilosti kar se pozna na izgubi spomina, vonja ter izletne aktivnosti.

V Sloveniji so na voljo naslednji neonikotinoidi: Calypso SC 480, Biscaya, Confidor SL 200, KOHINOR 200, PIROX VRTNARSKI SET

 

Pred nedavnim so v evropskem parlamentu glasovali za prepoved uporabe strupenih neonikotinoidov, vendar so zaradi premajhne večine uspeli izglasovati le prepoved oz. omejeno uporabo treh pesticidov. Nadaljna pogajanja sledijo. V EU pa je zaščita čebele vedno bolj aktualno in zaskrbljujoče vprašanje s katerim se bomo morali bolj resno spopasti preden bo prepozno. Če bo šlo tako naprej, se lahko zgodi, da bomo našim otrokom zapustili le opustošena polja brez življenja, saj ne bo čebel, ki bi rastline oprašile.

 

Predlog komisije je na glasovanju podprlo 15 članic EU: Slovenija, Belgija, Bolgarija, Danska, Estonija, Nemčija, Španija, Francija, Ciper, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska in Švedska. Proti so bile Italija, Češka, Madžarska, Romunija, Slovaška, Avstrija, Portugalska in Velika Britanija. Preostale štiri članice, Irska, Grčija, Litva in Finska, so se vzdržale.

 

Kot pravijo nekateri, ni dovolj znanstvenih dokazov, da je za izginjanje čebel kriva uporaba pesticidov, a pričevanja čebelarjev govorijo drugače. V tem dveletnem obdobju začasne omejitve uporabe pesticidov si bo EU še naprej prizadevala za večinsko izglasovanje predloga, komisija pa bo tudi preučila podrobnejše znanstvene raziskave in na podlagi le teh pripravila nov predlog. Upajmo, da takrat še ne bo prepozno in da politika ne bo podlegla pritiskom lobiranja nekaterih zloglasnih imen kot so Syngenta, ki seveda zagovarjajo dejstvo, da njihovi produkti niso nevarni za čebele.

 

Več o izginjanju čebel si lahko preberete v publikaciji, ki jo je objavila okoljska organizacija Greenpeace na naslednji povezavi: Bees decline

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}