Search
Teden brez plastike
11.06.2013, 11:24    avtor: bea   vir: Ekologičen    foto: Internet
Preberite še

Ste opazili, da nas na vsakem koraku spremlja plastika. Od plastičnih vrečk v trgovinah do zobne ščetke do ovitka za telefon. Koliko plastike pa dnevno zavržemo v smeti, ker je uporabna le za enkratno uporabo.
Teden brez plastike je evropska pobuda, ki želi ozaveščati o vsakdanji uporabi plastike ter zmanjšanju le te. Velikokrat se niti en zavedamo koliko plastičnih predmetov nas obdaja.
Vendar ne gre le za to, da posebno plastična posoda ali plastenke niso ravno zdravju prijazne, temveč tudi, da se negativni vpliv plastike in plastičnih izdelkov na okolje vedno bolj pozna tudi v ekosistemih, kjer načeloma plastike nihče ne uporablja ali proizvaja, recimo v oceanih.

 

S pomočjo pobude "Zero plastic week" se ljudje po vsem svetu za 1 teden obvežejo, da ne bodo kupovali plastičnih stvari, predvsem plastičnih vrečk v trgovini, da se bodo izogibali plastični embalaži za živila in s tem morda ozavestili svoje lastne vsakodnevne navade, hkrati pa bili zgled ostalim okoli sebe.


Ste zgroženi ali skeptični do pobude? Naj naštejemo le nekaj primerov, ki vas morajo prepričati, da vsaj poizkusite narediti nekaj za naš planet. Sigurno ste že slišali za plastični otok, ki je bil lociran severno od havajskega otočja. No, toliko v vednost žal to ni osamljen otok, saj poleg tega obstajajo še štiri takšne plavajoče gmote plastike.

 

Nekatere vrste plastike niso biorazgradljive zato se takšne gmote zarad takšnih ali drugačnih klimatskih ter drugih dejavnikov v oceanih razdrobijo na drobne delce, ki so včasih celo neprepoznavni, a žal mnoge živali ne ločijo med koščkom drobcene plastike ter planktonom ali malimi ribami. Posledice naših dejanj so torej katastrofalne in ne sežejo le do konca naše ulice. Tega bi se morali zavedati vsi.

 

 

Kaj lahko naredim:

  • poiščite izdelke, ki so pakirani v steklo ali papir ter kakršnokoli embalažo skušajte ponovno uporabiti
  • zmanjšajte svojo potrošnjo nasploh in tako vam ne bo potrebno skrbeti kaj vse vsebuje plastiko
  • v trgovino vedno vzemite svojo nakupovalno vrečo (po možnosti iz blaga ali reciklirano iz drugih materialov)
  • če naročate pijačo, prosite da vam ne dajo plastične slamice (ste pomislili, koliko slamic odvržemo in kaj se zgodi z njimi?)
  • svojo hrano raje shranjujte v steklenih kozarcih, saj je to tudi bolj zdravo pa še sveža ostane dalj časa
  • ne kupujte malih plastenk sokov ter vode, raje nosite s seboj vedno eno in isto stekleničko ter dotakajte vanjo.

 

Bodite zgled, da vam bodo sledili tudi drugi. Tako lahko vsak izmed nas spreminja svet!

 

"Teden brez plastike" poteka od ponedeljka 10. junija do nedelje 16. junija. 

Več o pobudi si preberite na povezavi: http://www.zeroplasticweek.org/

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}