Search
Čokolada
06.05.2010, 22:00    avtor:   vir: Ekologičen    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še
Najbolj preprosta, priljubljena in zdrava sladica, ki bo razveselila vsakega ljubitelja čokolade.


Prav tako jo lahko brez slabe vesti ponudimo otrokom, saj ne vsebuje rafiniranega sladkorja ali konzervansov. Primerna je tudi za alergike in vegane, ker jo naredimo brez mlečnih izdelkov, soje in glutena.
Sestavine:
½ skodelice masla iz indijskih oreščkov
1/2 skodelice čistega kakava v prahu
½ skodelice kakavovega masla (lahko uporabimo tudi kokosovo olje ali le del količine nadomestimo s kokosovim oljem)
1 čajna žlička vanilije v prahu
3 jedilne žlice agavinega ali javorjevega sirupa (ali mešanica)
ščep soli
 
Priprava:
Najprej v posebni skodelici stopimo kakavovo maslo (ali kokosovo olje), da postane tekoče. Najbolje se obnese, da to naredimo v pečici ali dehidratorju na 40 stopinj, saj tako ohranimo vse hranilne snovi. V stopljeno kakavovo (kokosovo) maslo nato vmešamo kakav v prahu ter dodamo maslo iz indijskih oreščkov (tega lahko kupimo že narejenega v Jablani ali kateri od trgovin z zdravo prehrano ali ga naredimo tako da zelo gladko zmeljemo indijske oreščke). Primešamo še vanilijo v prahu, ščepec soli in agavin sirup ter vse skupaj dobro premešamo (lahko si pomagamo s stepalnikom). Ko je masa homogena in gladka jo vlijemo v velik model na peki papir ali v manjše modelčke različnih oblik. Po želji lahko dodamo najrazličnejše oreščke (mandlje, lešnike, indijske oreščke, pistacije …), rozine, goji jagode, kokosove kosmiče … Na koncu maso postavimo na hladno, da se strdi. In čokolada je pripravljena za sladke užitke.