Search
Naravni repelenti
24.07.2013, 09:42    avtor:   vir: Magnolija    foto: Internet
Preberite še

Poletje je poseben čas za ljubitelje narave! Je čas za nabiranje zelišč, gozdnih sadežev, travniških bilk. In je čas, ko nas obletavajo tudi razne žuželke.
Del čudovite narave, ki je posebej aktivna poleti, so razni brenčači, plazilci in ostali nepridipravi. In kako naj uživamo v vonjih narave, če se pred odhodom v gozd na debelo namažemo s sintetičnimi repelenti? Na srečo nam rastlinski svet ponuja številne učinkovine, s katerimi se rastline tudi same branijo pred napadi žuželk.

 

Znanstvene raziskave so pokazale, da je spojina citronelal zelo učinkovit repelent. Nahaja se v eteričnih oljih citronele, limonske trave, limoninega evkalipta (Eucalyptus citriodora) in melise. Prav tako bodo nadležne brenčače pregnala eterična olja mete, sivke, cedre, pelargonije in klinčkov.

 

Limonska trava (Cymbopogon flexuosus/Cymbopogon citratus) je travnata rastlina, ki zraste do 150 cm visoko. Raste v Indiji, tropski Aziji in v Afriki. Pridobivamo jo s parno destilacijo svežih ali delno posušenih listov. Ima svež okus po limoni in je priljubljena v kulinariki; za pripravo čajev, juh in azijske hrane. Eterično olje se uporablja v milih, detergentih in kozmetiki. Če bomo eterično olje nanašali na kožo, ga vedno razredčimo, saj lahko povzroči vnetja in alergične reakcije.

 

Citronela (Cymbopogon nardus) je prav tako trava, ki uspeva na Šri Lanki, v Indoneziji in v Južni Ameriki. Priljubljena je v detergentih, čistilih in poceni parfumih. Poleg tega, da odganja mrčes, ima močno antibakterijsko in protiglivično delovanje.

 

 

Kako eterična olja uporabimo v prostoru?

  • Dve do tri kapljice eteričnega olja (od zgoraj naštetih) kapnemo v dišavno lučko.

 

  • Na okno obesimo papirnate trakove, katerim dodamo eterično olje. Prav tako lahko trakove obesimo na drevo ali na balkon.

 

  •  Eterična olja razredčimo v destilirani vodi in jih razpršimo v prostoru. Razpršilo pripravimo tako, da 50 ml destilirane vode dodamo 50 kapljic eteričnih olj. Pred uporabo dobro pretresemo, saj eterična olja niso topna v vodi in ostanejo na površini.

 

  • Nekaj kozarcev napolnimo z vročo vodo in dodamo par kapljic eteričnega olja. Kozarce pristavimo k oknu.

 

  • Dve kapljici eteričnega olja kapnemo na kos vate in jo položimo poleg postelje.


 

Kako eterična olja nanesemo na telo?

  • Preden gremo na prosto, si privoščimo kopel z eteričnim oljem sivke. Eterično olje vedno najprej razredčimo v emulgatorju (sol, kis, sladka smetana, med), ki mu dodamo največ 10 kapljic eteričnega olja.

 

  • Eterična olja dodamo rastlinskemu olju ali losjonu za telo, ki ga imamo pri roku. 50 ml osnovnega olja dodamo 25 kapljic eteričnih olj. Če uporabite olje limonske trave, ga ne dodajte več kot 1 %, ker lahko v večjih količinah draži kožo.
  • Če želite izdelati razpršilo za telo, lahko 50 ml hidrolata virginskega nepozebnika (hamamelis) dodate 15-25 kapljic mešanice eteričnih olj. Namesto hidrolata lahko uporabite mešanico destilirane vode in vodke. Pred uporabo vedno dobro pretresite.

 

  • V gozd ali na travnik se vedno odpravimo v nogavicah - na nogavico lahko kapnemo kapljico sivke ali limonske trave.


 

Sprej za telo

25 ml destilirane vode

25 ml hidrolata virginijskega nepozebnika (ali destilirane vode)

5 kapljic eteričnega olja limonske trave

5 kapljic eteričnega olja limoninega evkalipta

5 kapljic eteričnega olja pelargonije

10 kapljic eteričnega olja sivke


Destilirano vodo in hidrolat vlijemo v stekleničko, dodamo eterična olja in stekleničko posvaljkamo med dlanmi. Pred uporabo vedno pretresemo. Nanesemo na izpostavljene dele telesa ali poškropimo po obleki.

 

Oljni repelent

10 ml mandljevega olja

2 kapljici eteričnega olja limonske trave

4 kapljice eteričnega olja sivke

2 kapljici eteričnega olja mete

2 kapljici eteričnega olja cedre
Eterična olja dodamo mandljevemu olju in stekleničko posvaljkamo med dlanmi. Nanesemo na zapestje in izpostavljene dele telesa, lahko vsake pol ure.

 

Blaženje pikov

Preventiva je boljša kot kurativa, vendar če je živalci uspelo priti do naše kože in v njej pustiti sled, si lahko prav tako pomagamo z eteričnimi olji. Kapljico eteričnega olja sivke lahko nanesemo direktno na pike insektov (sivka in čajevec sta edini eterični olji, ki ju lahko nanesemo direktno na kožo; vsa ostala eterična olja pred nanosom na telo vedno razredčimo v rastlinskem olju). Pri čebeljem piku pripravimo obkladek - brisačko pomočimo v hladno vodo, ki smo ji dodali nekaj kapljic eteričnega olja rimske ali nemške kamilice. Brisačko ožamemo in jo položimo na boleči del telesa. Osje pike ublažimo z jabolčnim ali vinskim kisom - v eno čajno žličko kapnemo po dve kapljici eteričnega olja sivke in rimske ali nemške kamilice, dobro zmešamo in trikrat dnevno nanesemo na pik.

 

Nina Medved, aromaterapevtka

www.magnolija.si

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}