Search
Živa hiša
23.08.2013, 07:12    avtor:   vir: Naravna gradnja    foto: Naravna gradnja
Preberite še

S prav vsakim dejanjem pustimo v okolju odtis, pozitiven odtis pustimo takrat kadar živimo v skladu z naravo.
Bi živeli v "Živi hiši"?

Negativni odtisi so vidni takrat, ko so naša dejanja usmerjena proti naravi. Z gradnjo hiše iz naravnih materialov se z lahkoto izognemo negativnim odtisom. Hiša zgrajena iz naravnih materialov je "živa" in diha z nami, torej je na nek način naša tretja koža.

 

Z izumom novih umetnih materialov so šli naravni gradbeni materiali in z njim tudi vse znanje, ki so ga imeli naši predniki, v pozabo. Ljudje se vse bolj in bolj zavedamo, da je potrebno živeti z naravo in ne proti njej, saj je na dolgi rok to najbolje za vse. Prav zaradi tega se vse več uporablja naravne materiale, ki so za naše kraje tradicionalni, to so slama, ilovica, les, pesek, trstika in steklo.

 

Gradnja žive hiše

Najprej se postavi leseni skelet s streho, ki lahko stoji na betonskih ali lesenih temeljih z betonsko ali leseno ploščo. Med stebre konstrukcije, ki mora biti pravilno zavetrovana s posebno tehniko zložimo pravilno zbalirane slamnate bale in jih nato omečemo. Znotraj so ometi vedno ilovnati, zunaj pa ilovnato-apneni. Ilovico skopljemo na gradbišču samem ali pa v bližnji okolici in mora biti pred nanosom pravilno pripravljena. 

 

 

Takšne stene imajo 55 cm končne debeline in so vrhunsko izolirane. Bale slame uporabljamo tudi za izolacije podov, stropov ali strehe. Z ovojem hiše iz slamnatih bal lahko s pravilno vgradnjo dosežemo toplotne vrednosti, ki so primerljive s "pasivno gradnjo".

 

Hitrost gradnje je odvisna od investitorja in od pristopa, ki se ga izbere. Brez težav se lahko takšna hiša zgraditi v obdobju od zgodnje pomladi do zime. Lahko pa traja tudi več let in s tem ni povzročena nikakršna škoda na gradbenem materialu. Pri oblikovanju sten in opremljanju notranjosti hiše lahko pustimo domišljiji prosto pot. Tisti, ki živijo v tako zgrajenih hišah pravijo, da hiša postane na ta način unikatna umetnost

 

Še skladnejše sobivanje z naravo omogočajo podsistemi, ki jih vgradimo v naše bivalno okolje, to so rastlinska čistilna naprava za odpadne vode, izkoristek meteornih vod, zidana peč na drva za ogrevanje prostorov in vode, ločevanje odpadkov, ekološki vrt in sadovnjak. 


Klasična gradnja v svetu povzroči okoli 50% vsega onesnaženja, v ta odstotek je zajeta tako proizvodnja materiala (cementa, opek, izolacijskih materialov, umetnih materialov ter transport) kot tudi gradnja objekta, vzdrževanje le-tega (ogrevanje, obnova) in razgradnja vsega materiala po rušitvi.

 

Onesnaževanje okolja in porabo energije lahko zmanjšamo do 10 krat na več načinov. Najpomembnejši med njimi so: prilagojena velikost objektna glede na potrebe posameznika, gradnja z naravnimi materiali, ki jih najdemo v okolici gradbišča. Tudi pri razgradnji take hiše onesnažimo okolje zelo malo saj lahko vse gradbene materiale uporabimo še enkrat ali pa jih mirne vesti vrnemo v okolje, kjer smo jih tudi dobili.

 

Naredi si jo sam

Gradnje hiše se lahko lotite sami z nekaj predznanja, ki ga prejmete na predavanjih in delavnicah Naravna gradnja. (povezava: http://www.naravnagradnja.com/)

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}