Search
Zelemenjava v vsak slovenski kraj
22.10.2013, 09:31    avtor:   vir: Zelemenjava    foto: Zelemenjava
Preberite še

Na Zelemenjavi si obiskovalci menjajo semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta.
Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje druženja in solidarnosti med sokrajani ter zmanjševanje količin zavržene hrane.

 

Sprva se je Zelemenjava odvijala v Ljubljani, kmalu pa so se zanjo začeli zanimati tudi prebivalci drugih krajev po Sloveniji. Zato smo združili moči in 21. septembra v 12 krajih po vsej državi priredili 1. vseslovensko Zelemenjavo, na kateri smo se srečali sokrajani vseh generacij, ki radi vrtnarimo in zdravo jemo ter menjali presežke s svojih vrtov, pa tudi domača semena, sadike, ozimnico, zelišča, čaje, recepte in izkušnje.

 

Akciji so se pridružili: Murska Sobota, Ptuj, Maribor, Žalec, Velenje, Zagorje, Novo Mesto, Kamnik, Tržič, Bukovica in Nova Gorica. Prostovoljci smo za Zelemenjavo v svojem kraju poskrbeli čisto sami, vse smo izvedli brez kakršnih koli finančnih sredstev ali institucionalne podpore, zato smo na uspeh še toliko bolj ponosni.

Lokalne oblasti so nam bile večinoma naklonjene in so nam odstopile prostor, v večini primerov pa tudi stojnice. Čeprav številni sokrajani blagovne menjave niso bili vajeni, so Zelemenjavo takoj posvojili. V vseh krajih so se odločili, da z Zelemenjavo nadaljujejo, ponekod so jo že ponovili, drugod jo pa ravno te dni pripravljajo.Poleg izmenjave pridelka med udeleženci smo v številnih krajih v sodelovanju z lokalnimi Centri za socialno delo, Zvezami prijateljev mladine in drugimi dobrodelnimi ustanovami pripravili tudi dobrodelno košaro, v katero so zelemenjalci lahko del svojega pridelka podarili za družine v stiski. Košare so bile hitro polne, družine pa so so se ozimnice zelo razveselile.

 

Od vseslovenske Zelemenjave so se nam pridružili še nekateri novi kraji, čisto nepričakovano pa smo dobili tudi šolsko Zelemenjavo, v okviru katere so domače dobrote izmenjali učenci OŠ Stanka Vraza in OŠ Središče ob Dravi.

 

Šolske Zelemenjave posnemanja vredne, ker znanje z miz in tabel krasno povežejo z naravo, učilnico življenja. Namesto tekmovanja pri učencih spodbujajo sodelovanje in v sicer stresno šolsko okolje prinesejo nekaj domačnosti. Ponos ob doma pridelani buči in marmeladi, ki so jo učenci skuhali z mamo ali babico, pa se bo brez dvoma poznal tudi na krožniku, koš za odpadke pa bo ostal prazen.

 

Vseslovensko Zelemenjavo bomo ponovili spomladi in upamo, da se nam bodo takrat pridružili še številni novi kraji. Že zdaj pa vse bralce vabimo, da spremljajo našo stran na Facebooku, kjer redno obveščamo o vseh zelemenjavnih akcijah: https://www.facebook.com/Zelemenjava.

 

Avtorji fotografij: Robert Bogataj (foto 1), Polona Brajer (foto 2)

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}