Search
Modrice in praske ne smejo preprečiti igre otrok na prostem
27.05.2010, 16:15    avtor:   vir: Ringaraja    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še
Igre na prostem so ključ do radostnega otroštva. Starši moramo poskrbeti za varnost otrok, ne pa jih omejevati pri njihovi igri na prostem, saj tako pridobivajo neprecenljive izkušnje za življenje.Veščine gibanja in motorike se človek nauči že zelo mlad, zato moramo tudi majhnim otrokom pustiti, da se sami naučijo, kaj je zadnje lahko nevarno in kaj ne. Modrica, praska ali dve nas pri tem ne smejo ustaviti.

Mnoge raziskave kažejo, da so drobne nesreče, ki tako rade krojijo otrokov vsakdan, dobrodošla izkušnja za vse malčke. Podobno kot je z večino stvari v življenju, se človek uči z izkušnjami, zato starši otrokom v strahu ne bi smeli preprečevati igre v naravi, v kateri pa seveda slej ko prej pride tudi do modric in prask. Tako se bodo hitreje naučili, kako in kam stopati, da se izognejo morebitnim poškodbam. Starši so pogosto preveč zaščitniški do otrok. Kar 43 odstotkov britanskih staršev namreč meni, da se otroci ne bi smeli igrati na igriščih brez nadzora.
Seveda rezultatov raziskav ne moremo preprosto prenesti na slovenske starše, vendar pa so vredni premisleka. Pogosto namreč v dobri veri, da bomo storili nekaj dobrega za otroka, zaviramo njegov razvoj. Nikar ne omejujmo otrok na dnevne sobe in računalniške igre ali pa konstanten nadzor starejših oseb.

Da, časi se spreminjajo, človekov razvoj pa ne. Z igro na prostem otroci, poleg gibalno-motoričnih sposobnosti, razvijajo tudi odnos do življenja. Dovolj zgodaj se morajo naučiti sprejemati tveganja in odločitve, povezane z njimi, saj jim bo to v življenju lahko le koristilo. Preden pa se otrok odpravi igrat na prosto, je še vedno najpomembnejša naloga staršev, da ga poučijo o morebitnih nevarnostih.

Vir: The Royal Society fot the Prevetion of Accidents na Ringaraja.net

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}