Search
Ali vemo, kaj vsebuje hrana, ki jo jemo?
24.12.2013, 13:58    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Prazniki so pred vrati in ti zmeraj prinašajo obilico hrane. Saj vem, kaj sledi: januarja bodo vsi na shujševalnih in detox programih za razstrupljanje in regeneracijo.
Ali vemo, kaj vsebuje hrana, ki jo jemo?
Na nekaj, kar nam lahko pomaga, da kupujemo bolj zdrava živila, pa pozabljamo - na listek z drobnim tiskom na embalažah. Jaz jim pravim etiketa, uraden naziv pa je deklaracija. Tam lahko preberemo seznam in količino sestavin, rok uporabnosti, neto količino in še kup podrobnosti.

Kar nekaj dejstev, ki jih nisem vedela, obstaja pri označevanju izdelkov. Predlagam, da si več o tem, kaj nas učijo deklaracije, preberete tukaj.

Idejo za ta zapis sem dobila, ko mi je trgovka hotela prodati najbolj zdrave polnozrnate štručke. Ob pogledu na deklaracijo sem ugotovila, da sestavine vsebujejo pšenično moko, malo polnozrnate moke in semena. To pa je daleč od tega, kar mi je ponujala gospa iz trgovine.

Še nekaj podobnih cvetk in pomembnih podrobnosti bom delila z vami:

Ali vemo, kaj vsebuje hrana, ki jo jemo?

1. V seznamu sestavin morajo biti vključene in navedene vse sestavine živila, po padajočem vrstnem redu, glede na svojo vsebnost v izdelku.

2. Čeprav sladkor ni prvi na seznamu, lahko izdelek vsebuje veliko več sladkorjev kot česarkoli drugega. Poznamo namreč različne oblike sladkorjev: fruktoza, fruktozni sirup, saharoza, glukoza ...

3. Ogljikovi hidrati so pomemben vir energije. Delimo jih na kompleksne in enostavne. Preko dneva naše telo potrebuje večinoma samo kompleksne ogljikove hidrate. Ker pa veliko živil vsebuje preveč enostavnih ogljikovih hidratov (po domače skritih sladkorjev), skušajte najti takšna živila, ki jih vsebujejo čim manj.

4. Maščobe so groza in trepet, predvsem zato, ker jih pozabimo ločevati med dobrimi (nenasičene) in slabimi (nasičene). Slabe najdemo pod besedo nasičene maščobne kisline in teh se je bolje izogibati. Te se nahajajo v cvrtih jedeh, sladicah, smetani, majonezah, salamah ...

5. Na embalažah ponavadi piše »100 g proizvoda vsebuje povprečno ...«, nato je navedena energijska vrednost in seznam sestavin tega živila. Bodite pozorni, kajti če kupite 300 g pločevinko, je potrebno sestavine in energijsko vrednost pomnožiti s 3.


Priporočila s strani številnih študij dajejo okvirne smernice za potrebne količine energijskih vrednosti za odraslega na dan:

  • maščobe med 20 in 35 %;
  • ogljikovi hidrati med 45 in 65 %:
  • beljakovine med 10 in 35 %;
  • vlaknine najmanj 25 g na dan.


Kljub vsemu znanju iz prebiranja deklaracij in prehranskih smernic, zame še vedno velja staro pravilo prehranjevanja: »Ko si lačen, jej. Za zdravo življenje je potrebna uravnotežena prehrana in redno gibanje.«

Ne pozabite, da z zdravim prehranjevanjem varujemo zdravje in preprečujemo dejavnike tveganja za nastanek kroničnih bolezni (zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe, zvišan krvni sladkor, prekomerna telesna teža) in bolezni same (bolezni srca in ožilja, rak in druge bolezni).


Več podobnih informacij tudi na 
Metkinem blogu.

Vabljeni tudi na našo FB stran, kjer lahko delite vaše mnenje in izkušnje.
 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}