Search
Alternativna rešitev za zdravje - operimo sadje in zelenjavo!
13.01.2014, 15:57    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Temeljito izpiranje je vedno dobra ideja, saj nam pomaga preprečiti marsikatero bolezen, ki se prenaša s hrano, tudi, če raste na vašem vrtu ali kupite ekološkega. 
Že od nekdaj ponavljam: »Operi sadje in zelenjavo, preden ga poješ.« Tako so me učili.

Priznam, da temu opravilu nikoli nisem posvečala posebne pozornosti, saj je sčasoma postalo rutinsko.

Konec koncev, kdo želi jesti lepljivo hruško in korenček, prevlečen s plastjo zemlje? Ker pa je moj vnuček ravno v fazi zakaj-ev, sem raziskala, zakaj je tako pomembno, da primerno poskrbimo za živilo, preden ga pojemo.


Moj logičen odgovor, da to počnemo zaradi umazanije, je dobil širši razpon. Pravi razlog, ki bi moral biti naša motivacija, je zaradi ohranjanja zdravja in izogibanja boleznim, ki se lahko prenašajo s hrano.

Grožnja teh bolezni leži v ostankih pesticidov na površinah sadja in zelenjave; na koži breskve, listih solatne glave ...

V toplejših mesecih, ko je poraba surovih živil precej višja, moramo biti še posebej previdni, kako pripravimo našo hrano.

Številka ena
 za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo s hrano, je, da se prepričate, da je vaše živilo čisto. Tudi, če raste na vašem vrtu ali kupite ekološkega. 

Temeljito izpiranje je vedno dobra ideja
. Po mojem mnenju bi morali dobro oprati surovo sadje in zelenjavo, še preden ga olupimo, režemo, jemo ali damo kuhati. 

Moji načini za pripravo sadja in zelenjave:

 • Pred in po pripravi hrane umijem roke s toplo milnico.
 • Še pred rezanjem in sekljanjem, očistim kuhinjski pult in desko za rezanje s toplo vodo in detergentom za ročno pomivanje posode. Nato operem živilo s hladno vodo. Morebitni ostanki pesticidov iz zunanjosti surovega živila se lahko prenesejo v notranjost, ko ga odrežemo ali olupimo.
 • Živil nikoli ne izpiram z milom ali detergentom, vedno uporabim le čisto pitno in hladno vodo.
 • Živila, kot so cvetača, brokoli in solata, namakam 1 do 2 minuti v mrzli, čisti vodi.
 • Nekaterih živil, kot so maline ali robidovje, ne namakam v vodi. Takšna krhka živila postavim v cedilo in jih poškropim z vodo. Še bolje je, če je destilirana, saj se takšna voda filtrira in prečisti, da se odstranijo vse nečistoče. Raziskovalci pravijo, da je zelo hladna voda iz pipe dober nadomestek.
 • Sadje in zelenjavo z debelim in grobim olupkom očistim z mehkimi ščetkami ali brisačkami.
 • Zelo priporočljivo je tudi pranje agrumov in banan še pred lupljenjem, saj drugače z rokami prenesemo pesticide iz lupine na olupljene sadeže.
 • Po spiranju osušim živilo s čisto papirnato brisačo.
 • Ko živilo olupim ali razrežem, ga čimprej hranim v hladilniku na približno 5°C, kar je optimalna temperatura hladilnika.
 • Ne pozabite, da je potrebno živilo iz vrta ali kmečke tržnice prav tako dobro oprati.
 • Proizvodov, ki so v trgovini opremljeni z napisom »pripravljeno za uživanje«, ni potrebno prati.


Operimo sadje in zelenjavoSe spomnite Oprah show-a, v katerem je Julia Roberts, ki je izdala skrivnost za čiščenje pesticidov s sadja in zelenjave, ki jo lahko pripravimo sami.

Recept lahko uporabite za konvencionalno pridelana živila, za ekološko pridelano sadje in zelenjavo pa je dovolj, da ga operemo s tekočo vodo.

Sestavine:

 • 1 kozarec vode
 • 1 kozarec belega alkoholnega kisa
 • 1 čajna žlička sode bikarbone
 • 10 kapljic ekstrakta grenivke (ni obvezno)


Uporaba:
Sestavine dobro premešamo in prelijemo v stekleničko z razpršilom. Sadje ali zelenjavo poškropimo z vseh strani in po 5 do 10 minutah dobro operemo pod tekočo vodo. Pri večjih količinah lahko sadje ali zelenjavo potopimo v tekočino in po 5 do 10 minutah dobro operemo pod tekočo vodo. 
Več podobnih informacij tudi na Metkinem blogu.

Vabljeni tudi na našo FB stran, kjer lahko delite vaše mnenje in izkušnje.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}