Search
METKINE BUČKE: Zaščiteni izdelki in slovenska tradicija
04.02.2014, 22:02    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Z zaščito ohranjamo slovensko tradicijo in povečujemo prepoznavnost kakovostnih slovenskih izdelkov.




Slovenska kulinarična ponudba je, kljub majhnosti naše dežele, zelo raznolika, vezana na določena območja in tradicijo. Nekateri pridelki in živila so zaradi svoje kakovosti, značilnosti in tradicije cenjeni tudi preko meja Slovenije.

V Sloveniji imamo pestro ponudbo lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil, zato z zaščito ohranjamo slovensko tradicijo. Nam, potrošnikom, pa je lažje prepoznati večjo izbiro tradicionalnih in visoko kakovostnih slovenskih kmetijskih pridelkov in živil na trgu.

Zaščita kmetijskega pridelka oziroma živila pomeni, da se zaščiti ime določenega kmetijskega pridelka oziroma živila, pridelanega ali predelanega znotraj določenih geografskih območij, da se zaščiti tradicionalni recept ali pa tradicionalna sestava živila.

Da se lahko zaščiten pridelek oziroma živilo prodaja na trgu, se mora proizvajalec certificirati.

V Sloveniji so vzpostavljene različne sheme kakovosti, ki omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov oziroma živil:

· ZAŠČITENA OZNAČBA POREKLA
· ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA
· ZAJAMČENA TRADICIONALNA POSEBNOST
· OZNAČBA VIŠJE KAKOVOSTI

Več si preberite v članku na blogu Metkine bučke 

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}